Surrealisme. Noem het een vorm van kunst of noem het een vorm van fotografie. In ieder geval is het bedoeld om mensen te verbazen. “Hoe kan dit?” Dat moet jij je als toeschouwer van de foto afvragen. Wat veel voorkomt is dat een foto bewerkt wordt, waardoor het beeld surrealistisch wordt. Toch is het leuker om de foto direct zo surrealistisch mogelijk te schieten. Hieronder tips om jouw eigen surrealistische foto te maken.

Gebruik van klein, groot en diepte

Een kind van nog geen 6 jaar die groter is dan zijn of haar vader, de toren van Pisa die omhoog wordt gehouden met een pink of een kasteeltje die op een schaal wordt gepresenteerd. Niet echt realistisch toch? Toch is het één van de gemakkelijkste trucjes voor surrealistische foto’s. Het enige dat je nodig hebt, is een klein onderwerp, een groot onderwerp en diepte. Zet het kleine onderwerp op de voorgrond, het grote onderwerp op de achtergrond en klaar is Kees!

Surrealistische gebouwen of objecten

Surrealisme is soms ook al gebouwd. Je moet alleen even weten waar je het kunt vinden. Neem bijvoorbeeld het Guggenheim museum, het Lloyds gebouw in Londen (dat meer wegheeft van een fabriek dan van een bank) of – een stukje dichterbij  huis – de kubuswoningen in Rotterdam. Ook de manier van fotograferen is van invloed op de mate van surrealisme in de foto. Probeer het gebouw bijvoorbeeld vanuit verschillende hoeken te fotograferen.

Er zijn ook vele objecten te vinden die spotten met de werkelijkheid of je kunt het zelf creëren. Bijvoorbeeld door een vreemde kleur aan een onderwerp toe te voegen (een appel zwart verven) of iets anders geks met een onderwerp te doen.

Surrealistische landschappen

Surrealistische gebouwen zijn door mensen ontworpen, toch kan moeder natuur er ook wat van. Alhoewel het onwaarschijnlijk is dat je ooit in de gelegenheid bent om op de Noordpool te fotograferen, zijn de ijsformaties op zijn zachtst gezegd surrealistisch mooi. Deze landschappen vind je echter ook op beter bereikbare plekken zoals het Yellowstone National Park in de Verenigde Staten. Hier vind je natuurlijke fonteinen in de vorm van geisers, maar ook heetwaterbronnen met aan de rand oranje uitgeslagen oevers. Nog toegankelijker is bijvoorbeeld het duinlandschap dat als een fluwelen dekentje door het landschap golft. Daarbij kun je een landschap surrealistisch maken door de manier van fotograferen. Probeer eens verschillende (soms wat vreemde posities). Draai je toestel links, een stukje omhoog of wat ons betreft op de kop en een surrealistisch beeld wordt vanzelf gevormd.

Surrealistische houdingen

Het is ook mogelijk om zelf een surrealistisch beeld te vormen door gekke en onlogische foto’s te maken. Je kunt bijvoorbeeld iemand over een verticale muur laten fietsen door de fietser op de zijkant op de grond te leggen met de fietsbanden tegen de muur. Maak een foto van de bovenkant en het lijkt net alsof degene over het muurtje rijdt. Een lichte fiets (zoals een racefiets) is dan wel handiger. Of laat dezelfde fietser op zijn rug liggen met de fiets in de lucht, de voeten op de pedalen en de handen aan de handvaten. Dan heb je letterlijk luchtfietserij! 😉 Door op creatieve manieren te denken, vind je in je eigen omgeving tal van mogelijkheden voor surrealistische fotografie.

Surrealistische foto-apparatuur

Natuurlijk kun je ook een vreemde foto krijgen door je een beetje te laten helpen door de techniek. Denk dan bijvoorbeeld eens aan een Fish-Eye lens. Dit is een speciale lens met een bolling. Ook een tilt-shift lens laat de wereld er net iets anders uitzien. Met deze lens lijkt alles wat je fotografeert miniatuur te zijn. Deze lens verdraait als het ware het hele landschap tot een surrealistisch beeld. Een objectief dat dit ook doet is de lensbaby. Deze lens kun je een beetje draaien waardoor het landschap er duizelingwekkend uitziet. Het is daarom misschien wel de beste manier om iemand te laten ervaren hoe het is om een borreltje te veel op te hebben.

Heb je al een mooie foto die je surrealistisch wilt maken? Je kunt de foto natuurlijk ook tot in den treure bewerken! Ga je mensen voor de gek houden met jouw foto’s? We wensen je veel plezier ;-).