Het Noorderlicht stond al enige tijd op mijn bucketlist. Net als veel andere mensen wilde ik dat bijzondere natuurverschijnsel maar al te graag met mijn eigen ogen én cameralenzen aanschouwen. En nu was het eindelijk zover: ik ging dit prachtige groene natuurwonder aanschouwen. Maar, waar kun je het beste zijn en waar moet je allemaal aan denken, als je naar het Noorderlicht afreist? Na mijn reis kan ik jullie de nodige tips geven. Die tips deel ik dan ook graag met jullie in dit blog.

Tromsø

Tromsø in Noorwegen is de uitgelezen stad om als basis te kiezen voor je Noorderlichtreis. Hier vandaan zijn talloze aanbieder van excursies naar het Noorderlicht. Niet voor niets wordt het ook wel de Noorderlichthoofdstad genoemd. De vliegverbindingen er naartoe

zijn goed en hoewel er helaas geen directe vlucht vanaf Amsterdam naar deze bijzondere stad gaat, zijn de overstap in Oslo en de totale reistijd heel goed te doen.

Regel een excursie

Heb jij het Noorderlicht ook op je bucketlist staan, dan heb ik alvast een eerste tip: boek je excursie voordat je gaat. Ter plekke valt uiteraard ook nog van alles te regelen, maar logischerwijs zijn de excursies zeer gewild. Door vooraf te boeken, voorkom je teleurstellingen en ben je verzekerd van een plekje.

Eindelijk is het zover

De eerste dag hebben we Tromsø zelf mogen ontdekken. Een stad waar voldoende te zien, te doen en te beleven valt. Toch kwamen we natuurlijk voornamelijk voor het grote natuurwonder. En dus stapten we rond 18 uur in de bus naar de basecamp waar we die avond de meeste kans hadden om het Noorderlicht te zien. Tijdens de anderhalf uur durende busrit werd er van alles uitgelegd over het land, de streek en natuurlijk het Noorderlicht. Allesbehalve vervelend!

Eenmaal aangekomen op locatie bleek dat we veel geluk hadden. Het was windstil en de lucht was schoon met slechts een paar wolken. En alsof dat nog niet genoeg was bevonden we ons in een schitterende omgeving. De organisatie had twee tenten (Lavvu’s) neergezet met daarvoor een gezellig kampvuur en het pad van kaarsen maakte de sfeer compleet.

Als rasechte fotografen merkten we die gezelligheid slechts met een schuin oog op, want we hadden het druk: het statief moest worden opgezet worden en de camera voorbereid. En toen begon het wachten.

Groen licht op de gevoelige plaat

Gelukkig duurde dat wachten niet lang: het Noorderlicht liet zich al snel zien. Eerst nog als wat losse flarden, maar al heel gauw als mooie slierten groen licht aan de hemel. De zichtbaarheid gaat echter ook in golven en de intensiteit van het licht wisselt continu. De camera’s maakten overuren. Door de volle maan was er ook op de momenten dat het Noorderlicht zich rustig hield, genoeg te fotograferen. En hoewel we op die momenten niet bewust bezig waren met het Noorderlicht, bleek later, bij het bekijken van de foto’s, dat ook daar het Noorderlicht op stond. Dat hadden we op dat moment helemaal niet gezien! Een aangename verrassing.

Alsof het allemaal nog niet genoeg was, werden we op het einde van de avond getrakteerd op een ongekend mooi lichtspektakel: een dansend Noorderlicht. Een ‘show’ zoals je die normaal gesproken alleen op televisie ziet. Het grote verschil: we zagen het nu met onze eigen ogen! En dat maakte het zo ontzettend bijzonder. Van alle kanten kwam het licht op en je zag het als het ware ‘geschreven’ worden in de lucht. Wat een onvergetelijke ervaring!

Natuurlijk ben je als fotograaf na de trip nog maar met één ding bezig: dat spannende moment waarop je ontdekt of de foto’s echt gelukt zijn en of ze echt zo mooi zijn geworden als je had gehoopt. Ik kan gelukkig volmondig ‘ja’ zeggen.

Door Marius van Pijpen