Eigenlijk kent iedereen wel iemand die graag sport, toch? Of dat nu je zoon, zus of vriend of een favoriet sportidool is. Dan is het wel zo leuk om te weten hoe je hem of haar fotografeert tijdens het sporten. Sportfotografie is één van de meest populaire vormen van fotografie. Er zijn zelfs behoorlijk wat mensen die er hun baan van hebben gemaakt. Kortom: genoeg reden om wat handige tips te delen voor het maken van een goede sportfoto!

Zoek de juiste positie

Of je nu je favoriete profvolleyballer wilt fotograferen of je (klein)zoon of dochter in actie: voor beide geldt dat jouw positie één van de belangrijkste dingen is. Die is namelijk bepalend voor de foto. Vooral wanneer je wat lager bij de grond kan komen ontstaan mooie beelden. De sporters komen hierdoor indrukwekkender over. Voor alles geldt natuurlijk wel dat je de sporters nooit in de weg mag lopen voor je foto.

Instellingen voor snelle fotografie

Een ander belangrijk punt zijn je instellingen. Daarmee zorg je ervoor dat je fotografeert wat je ziet: het beslissende schot in een voetbalwedstrijd of het voorbij razende wielerpeloton. We behandelen een aantal belangrijke instellingen.

Autofocus

De meeste fototoestellen hebben een autofocus functie. Hiermee kun je automatisch scherpstellen op een onderwerp. Een handige functie, omdat het behoorlijk wat behendigheid vraagt van de fotograaf om handmatig scherp te stellen. Heb je verschillende autofocus mogelijkheden? Zet hem dan op de variant die continu scherpstelt zodra je de sporter volgt (bij Canon is dit AI Servo, bij Nikon Continuous Servo).

Sluitertijd

Het juist instellen van de sluitertijd is, om in sporttermen te blijven, natuurlijk een inkoppertje. Maar wel een belangrijke, want met een korte sluitertijd weet je zeker dat je datgene fotografeert wat je wilt fotograferen. Doordat de sluiter snel open en dicht gaat, ontstaat er nauwelijks vertraging in het beeld, waardoor je een vage foto voorkomt. Maar ja, wat is dan een juiste sluitertijd? Afhankelijk van de lichtinval is een sluitertijd rond de 1/500s tot 1/1000 seconden geschikt. Dit is wel afhankelijk van hoe geleidelijk de beweging is die je fotografeert.

Tip: gebruik ook eens de panningtechniek. Hierbij beweeg je jouw toestel tijdens het fotograferen met het onderwerp mee. Het maakt je foto een stuk dynamischer!

Zoomen en lichtinval

Er wordt vaak geadviseerd om een zoomlens te gebruiken tijdens sportfotografie. In de meeste gevallen is dat een goed advies. Let er echter wel op dat, door het inzoomen, de lichtinval minder wordt. Hierdoor word je min of meer gedwongen om je sluitertijd aan te passen. Minder licht betekent namelijk dat je sluitertijd langer moet zijn voor voldoende lichtinval.

Tip: meer licht kun je ook deels oplossen door een hogere ISO-waarde. Voorkom echter dat je de waarde te hoog zet. Dit kan namelijk ruis veroorzaken.

Fotografeer sport ook op een andere manier

Sportfotografie is meer dan alleen de beweging fotograferen. Een trainer, de fans of de reservespelers aan de zijkant verdienen ook hun moment. Of wat dacht je van de sportieve momenten in een wedstrijd. Elkaar de hand schudden voor of na de wedstrijd, je medespeler na een val omhoog helpen of het schouderklopje wanneer een speler gewisseld wordt.

Tip: maak een teamfoto van je lokale sportteam en ontwikkel deze op een poster van CEWE. Lees hier hoe je een goede groepsfoto maakt. Kijk ook hoe de profs het doen en zoek van te voren op Google naar voorbeelden voor een professionele ploegfoto. De posters zijn een leuk cadeautje voor alle spelers en de trainers!

Een sportieve wedstrijd gewenst!