Skylines zijn onlosmakelijk verbonden met de grote plaatsen ter wereld. Ze zijn in veel gevallen zelfs het iconische beeld van een stad. Denk bijvoorbeeld aan New York, Dubai, maar ook ons eigen Antwerpen. Ga je op stedentrip of vakantie, dan mag een foto van de skyline eigenlijk niet ontbreken. Lees in dit blog hoe je een skyline het beste kunt fotograferen.

Groot, maar ook klein: alles kan!

Allereerst willen we graag opmerken dat een kleine plaats ook een geweldige skyline kan hebben. Misschien heeft het dorp waarin je woont zelfs wel een skyline. Want die iconische kerktoren of molen zijn toch ook bepalend voor het aangezicht van jouw woonplaats? Vooral met een stukje weidelandschap op de voorgrond kan het kleinste dorpje een geweldige skyline hebben.

Tip: zorg er in ieder geval voor dat je een gebouw op de foto zet dat typerend is voor de plaats waar je bent. Het zorgt voor herkenbaarheid. Of dat nu de Eiffeltoren is of de kerktoren van een pittoresk dorp in je eigen omgeving!

Standpunt: op zoek naar de juiste positie.

Bij het maken van een skyline foto, is één van de belangrijkste dingen het zoeken van een juiste positie. Door afstand te nemen van de gebouwen komt de skyline in zijn geheel beter tot zijn recht. Toch is teveel afstand ook niet goed. Je ziet dan bijvoorbeeld te weinig van de skyline doordat de gebouwen op de voorgrond de aandacht opeisen. Zoek daarom naar een juiste verhouding. Soms kan het helpen om een hogere plek te zoeken, zodat je minder last hebt van bijvoorbeeld kleine bouwwerken op de voorgrond.

Kies je moment

Zoals bij zoveel vormen van fotografie is het moment op de dag bepalend voor de foto. Het gouden uurtje zorgt voor een mooie gloed op de skyline. Helemaal bij een heldere dag ziet dit er geweldig uit. Maar ook na en voor zonsopkomst is het genieten geblazen. Dan heb je namelijk het blauwe uurtje. Zo laat je zien dat de stad net ontwaakt of juist een dag achter zich laat. Vooral tijdens het blauwe uurtje kan je al wat problemen hebben met het licht. Los dit op door je sluitertijd iets te verlengen. Dat zorgt ervoor dat er voor een langere periode licht op het beeld van de lens valt. Verder gebruik je natuurlijk je witbalans en ISO om de foto optimaal te krijgen.

Tip: wanneer je in het donker de stad fotografeert is de ISO-waarde een superhandige instelling om meer licht in je foto’s te krijgen. Zet de waarde hoger en je ziet meer licht. Let wel op: een hogere ISO-waarde zorgt ook voor meer ruis.

Perspectief en compositieregels

Hoewel je geen storende objecten op de voorgrond wilt, kan het wel helpen om je foto meer perspectief te geven. Een klein paaltje of een muurtje kan al genoeg zijn. Let ook op de verhoudingen in je foto. Het is handig om hiervoor de compositieregels ‘gulden snede’  of de ‘regel van derden’ gebruiken.

Tip: fotografeer je een skyline met hoge gebouwen? Maak ook eens een foto waarbij je als fotograaf vlak naast een wolkenkrabber staat en fotografeer dan van onderen naar de lucht!

Skyline aan de wand!

Skyline gefotografeerd? Je kunt natuurlijk van alles met je skyline foto doen, maar een wanddecoratie is voor deze foto extra geschikt. Kies ervoor om je foto eerst te bewerken naar zwart-wit of houd de foto origineel. Waarschijnlijk krijgt deze foto een mooi plekje in je huis. Dan is het wel zo leuk om te kunnen vertellen dat jij de skyline zelf gefotografeerd hebt!

Op zoek naar een leuke stedentrip? Bekijk dan deze tips eens.

Succes met fotograferen