In het land der fotografie-attributen, raak je al snel de weg kwijt. Telelenzen, statieven, kleurenfilters en draadontspanners: om maar wat te noemen. Dan is het wel zo handig om te weten wat je met al deze attributen kunt doen en hoe ze jou als fotograaf kunnen helpen. Neem nu objectieven of lenzen. Die zijn er in vele maten, kleuren en uitvoeringen! Lees daarom meer over objectieven in dit blog!

Lekker normaal met een standaardlens

Normaal is deze lens zeker. Dat is meteen een goede samenvatting. Je kunt er alle kanten mee op en het is een echte all-rounder. Zowel macrofotografie als landschapsfotografie zijn met deze lens prima te doen. Heb je een spiegelreflextoestel? Dan is er een grote kans dat jij deze lens er standaard bij kreeg. Wil je één lens die je verder helpt bij de meeste fotomomenten? Dan is dit de lens die je moet hebben.

Tilt-shift lens

Vreemde eend in de bijt, die tilt-shift lens. Wel eens in Madurodam geweest? Dan denk je bij het zien van de ’tilt-shift foto’ misschien dat je hier even terug bent, want het lijkt alsof je een decor van speelgoed hebt gefotografeerd. Met de lens kun je bewust een vreemde draai aan de foto geven. Erg leuk om te doen en je kunt er prima iemand mee voor de gek houden. Stel je maar voor: “Kijk eens naar deze foto: ik was in Madurodam en ze hebben ons eigen huis er ook in het klein staan!” 😉

Hoewel de lens een leuk speeltje is om anderen voor de gek te houden, wordt hij ook en vooral gebruikt in de architectuurfotografie. De lens helpt je als fotograaf namelijk de perspectief vertekening op te heffen bij het nemen van de foto.  Al met al is dit objectief geen basisgereedschap voor iedere fotograaf, maar je kunt er wel veel plezier mee hebben.

De wereld van dichtbij met je macro objectief

Heb je alleen een standaardlens en denk je aan een uitbreiding van dit pallet? Dan is dit misschien wel de populairste optie. Belangrijk aan een macrolens is de verhouding. Een macrolens onderscheidt zich namelijk doordat je er op ware grootte mee fotografeert. Er zijn ook toestellen beschikbaar waarbij je het beeld nog eens flink kan uitvergroten. Dit kan handig zijn, maar de keerzijde is een achteruitgang in de beeldkwaliteit. Kies zeker voor deze lens als je ervan houdt om close-ups te maken. De prachtige details van onder andere bloemen worden met deze lens pas écht goed zichtbaar.

Een vis ziet meer!

De fish-eye lens vertekend, net als de tilt-shift lens, het beeld een beetje. Hij is er in verschillende uitvoeringen. Door de bolle lens zie je meer beeld op de foto. De lens zorgt er eigenlijk voor dat je beeld zowel verticaal als horizontaal vergroot wordt.

Telelens

Dit is waarschijnlijk de bekendste lens. Kenmerkend aan deze lens is vooral de grootte. Alhoewel je telelenzen in verschillende maten hebt (soms wel 800 mm!), is het resultaat verschillend. Bij het gebruik van een telelens is een statief wel aan te raden. Door de afmeting en de zoom die je gebruikt, krijg je namelijk te maken met trillingen.

Groothoeklens

Wil je een ruimte nog ruimer doen overkomen? Gebruik dan een groothoeklens. Met deze lens leg je gemakkelijk veel vast van je omgeving. Ideaal voor het verkopen van je huis bijvoorbeeld! De ruimtes in je huis ogen hierdoor opeens een stukje ruimer.

Smartphone lensjes

Helemaal leuk zijn smartphone lensjes. Je hebt ze in verschillende uitvoeringen. Zo zijn er zelfs fish-eye smartphone lenzen verkijgbaar! Bovendien zijn ze lekker klein en hierdoor makkelijk mee te nemen.

Ben je van plan een lens aan te schaffen? Zorg dan dat je eerst alle mogelijkheden van je standaardobjectief hebt ontdekt. Wanneer je merkt dat je iets tekort komt – bijvoorbeeld als je iets in de verte fotografeert – kun je kijken welke lens het beste bij je past.