We kunnen de deur nauwelijks uitlopen of we worden geconfronteerd met architectuur. Geliefd of minder geliefd, het is overal. In sommige gevallen heb je het over oude architectuur zoals de Renaissance. Denk alleen al aan de vele paleizen in Frankrijk. In andere gevallen heb je het weer over ultramoderne bouwwerken zoals het Guggenheim museum in Bilbao. In dit blog geven we een aantal handige tips voor het fotograferen van architectuur.

#1 – Architectuur in de juiste combinatie

Bepaal van te voren hoe je de architectuur naar voren wilt laten komen in je foto. Is het wenselijk dat je het contrast laat zien tussen het oude gebouw en haar ‘moderne’ omgevingsfactoren, zoals fietsers, auto’s en voorbijgangers? Of wil je liever een plaatje zonder al te veel bijkomstigheden? Neem je de foto recht voor het gebouw? Of ga je op een afstandje staan? Door hier van te voren goed over na te denken, heb je meer controle over wat je precies fotografeert. Bedenk ook wat het beste tijdstip is om het mooie oude gebouw in je stad te fotograferen en houd rekening met het licht.

Een combinatie tussen oud en nieuw kan natuurlijk ook juist bijdragen aan de sfeer van de foto. Denk aan een oud gebouwtje omringd door moderne wolkenkrabbers.

#2 – Gebruik eens een lange sluitertijd

Een lange sluitertijd heeft verschillende voordelen voor architectuurfotografie. Met een lange sluitertijd (en een statief!) kun je bijvoorbeeld zorgen dat mensen op de voorgrond verdwijnen. Geloof je ons niet? Probeer het zelf maar eens. Zet je toestel op een lange sluitertijd en zorg dat het gericht is op een gebouw. In de tussentijd beweegt er nog wel eens iets voor je toestel langs. Denk aan auto’s, fietsers, of gewoon wandelende mensen. Door de sluitertijd hoger te zetten komen ze slechts voorbij in een veeg. Het gebouw blijft in de lens precies op zijn plek omdat jij een statief gebruikt!

P.S.: gebruik een lange sluitertijd ook voor het fotograferen in het donker. Lichtjes vallen extra op en gebouwen worden beter zichtbaar.

#3 – Sierlijke details en andere hoeken

Vooral oude gebouwen hebben vaak de sierlijkste details. De gevels zijn versierd met mooie bogen en beeldjes en zelfs iets simpels als het raamwerk is gevuld met glas in lood en omlijst met de prachtigste kozijnen. Daarom doe je een gebouw tekort wanneer je het alleen in zijn geheel fotografeert. Maak je foto’s spannender door van dichtbij te fotograferen met weinig scherptediepte. Ook nieuwe gebouwen hebben mooie details. Let hierbij vooral op de strakke lijnen die er in aangebracht zijn. Fotografeer het gebouw ook vanuit verschillende hoeken; van onderen, schuin, of juist van boven, niks is te gek!

#4 – Perspectief en compositieregels

Denk goed na over de compositie van je foto en je zal zien dat het gebouw beter tot zijn recht komt. In de architectuur komen veel lijnen voor en jij kunt daar handig gebruik van maken in je fotografie. Maak bijvoorbeeld gebruik van de lijnen in een wolkenkrabber, die aflopen in de hoogte. Of denk aan de lijnen van een kasteeltuin met het kasteel op de achtergrond, een kathedraal met in het midden een rij stoelen die afloopt naar het altaar of een trappenhuis gefotografeerd van boven naar beneden. Gebruik ze in jouw voordeel!

#5 – Kleuren en belichting

Zorg altijd dat de kleuren en de belichting passend zijn bij het gebouw. Experimenteer hierbij ook eens met andere instellingen dan je gewend bent of zelfs met zwart-wit. Als het maar past bij het karakter van het gebouw en jouw bedoelingen met de foto. Ben je goed met het bewerken van foto’s? Fotografeer dan in RAW, dat geeft je de kans om je foto later nog aan te passen. Je kunt dan ook direct testen of je foto beter uitkomt in zwart-wit.

Tip: ga je op pad om architectuurfoto’s te maken? Gebruik ze na afloop ook. Maak er een klein fotoboekje van of kies een mooie foto uit voor een CEWE wanddecoratie! Je zet jouw foto’s eenvoudig om naar prachtige producten met behulp van de CEWE fotoservice.