Als kind heb je hoogstwaarschijnlijk wel eens een stripboek gelezen. De fantasie kreeg de vrije loop en het boek nam je helemaal mee in het verhaal. Wist je dat het heel eenvoudig is om een stripboek te maken met de software van CEWE? Lees hieronder hoe je dit aanpakt!

Stap 1: Start met de CEWE software

Allereerst is het belangrijk om de CEWE fotosoftware te downloaden. In de software zijn allerlei handige tools toegevoegd om je te helpen met een fotoboek. Als je de software al gedownload hebt, open je de software. Vervolgens kies je voor een fotoboekgrootte en een bindmethode. 

Tip: kies voor een bindmethode die ook lijkt op een echt stripboek. Schriftbinding of softcover zijn typisch bindmethodes voor stripboeken.

Stap 2: Kies geschikte foto’s en verhalen

In een stripboek is de verhaallijn erg belangrijk. Door foto’s te gebruiken en op een bepaalde volgorde te zetten kan je een leuk verhaal vertellen. Heb je een dag waarin er een leuke gebeurtenis plaatsvindt? Bijvoorbeeld een trouwerij, familiedag of een jubileum? Zorg ervoor dat je vooraf een verhaallijn hebt, zodat je de verhalen en de foto’s direct op de juiste manier vastlegt. Hierdoor kan je later eenvoudig de verhalen aan de foto’s koppelen.

Tip: je kunt je strip ook gewoon verwerken in een gewoon fotoboek. Zo maak je jouw fotoboek nog interessanter om te lezen en leg je op een andere manier je belevenissen vast.

Stap 3: Foto’s en tekstballonnen toevoegen

Het kost even wat tijd en aandacht om een mooie strip te maken. Maar het resultaat is zeker de moeite waard! Plaats eerst alle foto’s in de goede volgorde in het boek, zodat er een logische verhaallijn ontstaat. Vervolgens is het zaak om de tekst aan de afbeeldingen te koppelen. Speciaal voor het maken van stripboeken geeft CEWE je de mogelijkheid om tekstballonnen te gebruiken. Wel moet je ze nog even toevoegen aan je standaard cliparts. Klik links op ‘cliparts’ en vervolgens op ‘meer’. Daarna klik je op ‘meer categorieën’. Onder de categorie ‘tekstballonnen’ vind je vervolgens een uitgebreide keuze aan ontwerpen. Download de gewenste ballonnen en voeg deze vervolgens toe aan de afbeelding. In de software hebben we een functie ingebouwd die jou helpt om je afbeeldingen goed uit te lijnen. Bij het ontwerpen van de strip is deze functie minder handig. Je schakelt de functie uit door op het magneet embleempje te klikken bovenin onder ‘indeling’. Voeg vervolgens alle ballonnen toe aan de afbeelding. Wacht nog even met de tekst toevoegen.

Stap 4: tekst toevoegen

De functie ‘tekst toevoegen’ vind je bovenin het ontwerpscherm achter ‘tekst’. Kies een gewenst lettertype en grootte. Plak vervolgens het tekstvak op een manier dat het precies op de tekstballonnen valt. Eventueel pas je de grootte van de tekstballonnen of het tekstvak nog iets aan. De software onthoudt jouw tekstvak instellingen automatisch, zodat je eenvoudig nieuwe tekstvakjes op de tekstballonnen plakt.

Stap 5: Controleren en bestellen

De laatste stap is het controleren en het bestellen van je stipboek. Controleer of alle afbeeldingen, tekstballonnen en tekstvakken goed staan. Je kunt eenvoudig een voorbeeld ophalen van je ontwerp, door op F11 te drukken of door op de vier uit elkaar wijzende pijltjes onder het boek te klikken. Bekijk het voorbeeld en leg het product daarna in je winkelmandje om af te rekenen.

Tip: Je kunt de spelling van de tekstvakken nog even checken. Doe dit door in alle tekstvakjes te staan en te controleren of er onder de tekst een rode streep staat. Klik met je rechtermuisknop om te zien wat er fout is aan de tekst en accepteer de verbetering als je het ermee eens bent.

Succes en veel plezier met het ontwerpen van je stripboek!