De feestdagen lenen zich uitstekend voor het maken van leuke portretfoto’s. Iedereen heeft z’n mooiste feestkleding aan en is opgetogen vanwege de gezelligheid. Hoewel de winter een uitdagende periode is om portretfoto’s te maken, is het zeker niet onmogelijk. Waar let je in de winter op bij het maken van portretfoto’s? Dat en meer lees je in dit blog.

Locatie, locatie en locatie

Voor het maken van mooie, winterse portretfoto’s is het belangrijk dat je een goede locatie uitkiest. Denk goed na over de achtergrond en check of er voldoende licht is. Bij een winterse portretfoto, denk je natuurlijk als eerste aan sneeuw. Helaas hebben we (in Nederland) niet altijd dat geluk, dus we raden dan ook aan: grijp je kans, zodra er een beetje sneeuw ligt. Als je nog op wintersportvakantie gaat, dan is dit ook zeker een goed moment om je winterse portretfoto te maken. Ga je niet op wintersport en valt er ook uit de Nederlandse lucht maar weinig wit goud? Wees dan creatief en ga voor het alternatief door je foto’s te maken in een ruimte waarin de kerstboom nog zorgt voor dat heerlijke winterse gevoel. Of ga vroeg op pad als er een ijslaagje over de natuur is gevallen. Een winters landschap kleurt namelijk ook wit als de ochtenddauw bevriest op het grasland. Is het ijs zo dik dat je kunt schaatsen? Bingo! Een mooiere locatie voor je winterportret kun je je bijna niet wensen.

Praktische beperkingen bij een winterportret

De winter kent zijn praktische beperkingen als je gaat fotograferen. Je gezicht heeft bijvoorbeeld geen lekker zomerse kleur. Hierdoor kan het zijn dat de geportretteerde er al gauw wat flets uitziet. Met name als je gebruik maakt van een flitser, om in de donkere dagen toch licht op de foto te krijgen. Bovendien zijn het aantal lichturen per dag, waardoor de kans op goed en natuurlijk licht nog kleiner wordt.

Dit los je op door met de lichtinstellingen te experimenteren. Gebruik ISO-waarde, witbalans en diafragma optimaal. Het voordeel is dat je goed een grote diafragmaopening kunt gebruiken (laag getal). Hierdoor valt er meer licht op de lens en krijg je meteen een mooie scherptediepte. Wat ook kan helpen is het gebruik van lampen. Een bureaulamp kan bijvoorbeeld al uitkomst bieden.

Compositie en opmaak foto

Bij een portretfoto is het belangrijk dat je rekening houdt met de compositieregels. Zo kun je bijvoorbeeld variëren met de plek van het model. Zo wordt een foto interessant als het model rechts of links in het beeld staan, zodat je meer van de winterse achtergrond kunt meenemen in het portret. Natuurlijk gaat het bij een portretfoto om het model of de modellen: zorg er daarom voor dat dit wel het belangrijkste onderwerp blijft.

Om je foto extra leuk te maken, kun je je foto ‘aankleden’ met winterse attributen. Vraag je model bijvoorbeeld om echte winterse kleding te dragen (muts, sjaal, handschoenen), om schaatsen mee te nemen of om (als er sneeuw ligt) een sneeuwbal te maken (oppassen dat jij als fotograaf niet het doelwit wordt). Op deze manier maak je het winterse plaatje compleet.

Tip: portretfoto’s zijn heel geschikt voor de fotosets van CEWE. Je ontwikkelt je beste foto meerdere keren op één vel. Leuk om weg te geven aan je naasten. Een set met verschillende foto’s ontwikkelen? Druk de foto’s dan af op mini prints. Hiermee heb je drie tot vier foto’s op één fotostrook.