De feestdagen komen nu toch echt dichterbij. Kerstlunchje hier, borreltje daar en straks voor veel mensen een welverdiende kerstvakantie! Genoeg reden voor foto’s. In dit blog lees je meer over dé momenten voor een mooie feestelijke foto.

Fotograferen voorafgaand aan kerst

De dagen voor kerst zijn op z’n minst zo mooi als de kerst zelf. Prachtige decoraties, veel gezelligheid in de winkelstraten en een echt kerstsfeertje horen er helemaal bij. Veel dorpen en steden versieren de straten met mooie lichtjes. Binnen versier je jouw huis natuurlijk ook. Bijvoorbeeld met een kerstboom. Grote kans dat je de kerstboom al opgetuigd hebt. Heb je er nog geen foto’s van gemaakt? Maak dan alsnog even een fotootje van het optuigen. Laat bijvoorbeeld je (klein)kind een kerstbal er opnieuw in hangen en maak een foto. Zo’n foto mag immers niet ontbreken aan je kerstfoto’s.

We maken ontzettend veel foto’s met onze smartphone. Vaak zijn ze even snel, uit de losse pols. Maar om te voorkomen dat je alleen foto’s maakt om te verspreiden via sociale media, raden we je aan om ook een moment uit te kiezen waarop je met aandacht foto’s maakt. De kerst is immers geweldig sfeervol. Ga je nog naar een kerstmarkt? Dan kun je jezelf helemaal uitleven!

Tip: kerstfoto’s lenen zich uitstekend voor macro– en portretfotografie. Door je van te voren even te verdiepen in deze onderwerpen, kun je met kerst de show stelen.

Kerstdagen

Een kerstdag is vaak opgedeeld in twee delen: de dagactiviteit en het avondeten. Probeer ook de dagactiviteit mee te nemen bij het maken van je kerstfoto’s. Op zoek naar inspiratie voor kerstactiviteiten? Bekijk dan het CEWE blog over leuke dingen die je samen met Kerst kunt doen. Het kerstdiner is hét moment om je lekker uit te leven. Veel gezelligheid, mooie gesprekken en lekker eten hoort erbij. Maak daarom voldoende foto’s, maar geniet ook van het moment. Leer vooraf hoe je goede kerstfoto’s kunt maken tijdens het kerstdiner.

Tip: de kerstdagen zijn de donkerste dagen van het jaar. Dat betekent weinig licht. Dit los je op door, naast een juiste witbalans, ook rekening te houden met sluitertijd, ISO en diafragma. Speel met de instellingen en zorg voor goed licht in je foto’s.

Fotograferen voorafgaand aan oudjaarsdag

Na de kerst is er een heel ander sfeertje op straat: het einde van het jaar komt eraan. Iedereen maakt zich op om het einde van het jaar op zijn paasbest te vieren. Aarzel niet om ook foto’s te maken van het kiezen van de juiste outfit. Tip: ben je vrij tussen kerst en oud & nieuw? Begin alvast met het ontwerpen van je jaarboek. Doordat je het boek tussentijds eenvoudig kunt opslaan en op een later moment weer verder kunt gaan, kun je het grootste gedeelte van je foto’s al toevoegen aan het boek. Begin januari plaat je dan eenvoudig de laatste foto’s van het jaar aan je boek toe en je kunt ‘m direct begin 2019 bestellen. 

Fotograferen tijdens oud en nieuw

Fotograferen tijdens oud en nieuw staat voor veel mensen in het teken van maar één ding: vuurwerk. Toch is oud en nieuw natuurlijk veel meer dan alleen vuurwerk. Fotografeer ook de champagne, oliebollen en de gezelligheid op de dag en de avond. Of het (met kleine oogjes en ietwat te weinig slaap) opruimen van het vuurwerk dag erna. Want ook dat hoort er natuurlijk bij! Wil je weten hoe je vuurwerk het beste kunt fotograferen? Lees dan het blog over vuurwerk fotograferen.  

Op zoek naar andere inspiratie voor de kerstdagen? CEWE helpt je om alvast wat cadeau-inspiratie op te doen. Geef bijvoorbeeld een persoonlijk fotoboek cadeau. Dan krijg je van ons een sierlijke geschenkbox eromheen.