Het duurt nog maar even en dan is het alweer 2019. Het jaar 2018 was voor ons een geslaagd jaar met weer veel leuke fotomomenten. Hopelijk denk jij er ook zo over. Misschien heb je mooie vakanties gehad dit jaar of ben je af en toe een gezellig dagje uit geweest. Of heb je wellicht bijzondere momenten meegemaakt met je familie of vrienden of heeft er misschien een grote gebeurtenis plaats gevonden? Je hebt vast en zeker genoeg beeldmateriaal voor een mooi jaarboek van 2018. Bij CEWE bestel je jouw fotoboek op echt fotopapier, zodat je er jarenlang plezier aan beleeft. Lees hieronder tips voor het verzamelen en selecteren van foto’s voor je jaarboek, bestel ‘m via CEWE en krijg tot 31 januari 2019 50% korting op een prachtige fotokalender.

Zet de foto’s op één plek

Eén van de eenvoudigste manieren om je fotoboek vorm te geven, is door het jaarboek een logische indeling te geven. Dit kun je het beste doen aan de hand van periodes. Kies ervoor om van maand tot maand je jaarboek te vullen met je mooiste foto’s. Waarschijnlijk staan al je foto’s in mapjes op je harde schijf, computer of nog op je fototoestel. Zorg dat je alle foto’s op één plek krijgt. Dit kan bijvoorbeeld een mapje zijn op je computer of op je harde schijf. Door de foto’s allemaal op één plek te zetten kun je handig selecteren.

Foto’s selecteren: wees kritisch!

De selectie van foto’s is belangrijk voor een goed jaarboek. Ga er daarom even goed voor zitten. Als je alle foto’s op één plek hebt, is het selecteren al ietsjes makkelijker. Bedenk bij elke foto of je hem nog langer wilt bewaren. Wees een beetje kritisch. Het heeft namelijk geen zin om tien foto’s van hetzelfde gebouw in je fotoboek te plaatsen. Filter ook de slechte foto’s eruit, mits deze een mooie herinnering teweeg brengen. Is de foto bijvoorbeeld van een slechte kwaliteit, maar is het wel een weergave van een heel grappig moment? Dan is de foto absoluut fotoboekwaardig.

De beste manier om te filteren is door gewoon een diavoorstelling te starten en bij elke foto te bepalen of je hem in je jaaroverzicht wilt plaatsen. Verwijder of verplaats de andere foto’s. Het kan ook werken om via de taakbalk het beeld van de pictogrammen te vergroten. Zo zie je in het scherm direct welke foto het is. Op deze manier wordt het verplaatsen of verwijderen nog gemakkelijker.

Foto’s selecteren klaar? Sorteren maar!

Voor je jaarboek is het handig om de foto’s te ordenen per maand. Dit doe je door eerst twaalf maandmapjes aan te maken. Geef elke map bijvoorbeeld de naam: 01-januari. Door met nummers te werken zorg je dat de maanden op de juiste volgorde komen te staan. Het is belangrijk voor het verslepen van de foto’s dat de foto’s in dezelfde map staan als de locatie van de maandmapjes.

 

De techniek was je al voor en heeft je al een beetje geholpen met sorteren. Op elke computer is sorteerfunctie toegevoegd. Afhankelijk van je soort computer vind je bovenin een functie om de foto’s te sorteren op aanmaakdatum. Je fototoestel slaat deze informatie al op bij het fotograferen en de data stuurt hij mee met de afbeelding. Zo kun je snel de datum waarop de foto is gemaakt terugvinden en sorteren op je computer. Het maakt niet uit of je meerdere bestandsnamen gebruikt. Het makkelijkste is als je de pictogrammen instelt op de detailweergave. Zo zie je meteen welke datum bij de foto hoort. Selecteer de foto’s uit een bepaalde maand en sleep ze naar de bijbehorende maandmap.

Bestel je jaarboek

Het verzamelen, sorteren en filteren van je jaarfoto’s doe je uiteindelijk om een jaarboek te ontwerpen. Het jaarboek ontwerp je natuurlijk helemaal zelf in de CEWE bestelsoftware. Met de bestelsoftware van CEWE zorg je voor optimale flexibiliteit bij het indelen van je jaarboek. Gebruik hiervoor kopjes per maand of ontwerp een speciale fotopagina per maand waarbij je je mooiste foto’s van de maand en een tekst als: “januari” plaatst. Op deze manier kun je achter elke maand de foto’s kwijt van de betreffende maand. Door op deze manier de foto’s in te delen krijg je een mooie opbouw en zie je goed alle seizoenen van een jaar terug.

Ben je klaar met ontwerpen? Bestel dan gauw je CEWE fotoboek en krijg tot 31 januari 2019 50% korting op een prachtige fotokalender naar keuze. 

Op zoek naar andere inspiratie voor de kerstdagen? CEWE helpt je om alvast wat cadeau-inspiratie op te doen. Geef bijvoorbeeld een persoonlijk fotoboek cadeau. Dan krijg je van ons een sierlijke geschenkbox eromheen.