De kerstdagen staan vlak voor de deur. Dat betekent weer veel leuke gesprekken, gezellige sferen, maar vooral ook lekker eten. Dan is het wel lekker om de kerstdagen wat actiever te maken. Zo geniet je net even iets meer van dat veel te uitgebreide dessert. Combineer daarom de kerst met leuke activiteiten.

Klassieker: de kerstwandeling

Een ‘gouwe ouwe’ is natuurlijk de kerstwandeling. Het mooie aan de kerstwandeling is de toegankelijkheid voor alle gasten. Als je de hele dag binnen zit met de kerst, is het toch wel lekker om er even uit te zijn. En het is direct een leuke gelegenheid om wat mooie kerstfoto’s te maken. Tijdens het wandelen komt het hele tafereel gemoedelijk over. Als fotograaf moet je jezelf een beetje voorbereiden op het nemen van goede foto’s. Kijk van te voren wat voor weer het is, waar je langs gaat lopen en wat eventueel mooie plekken zijn voor een goede foto. Loop voor het nemen van een foto een stukje voor de groep uit en breng het fototoestel in de aanslag. Je kunt hierbij de medewandelaars ook gewoon even vragen om te wachten tot jij klaar staat.

Tip: maak na het wandelen mooie portretfoto’s. Over het algemeen is iedereen tijdens de kerst mooi gekleed en bovendien krijg je van die buitenlucht lekker gezonde blosjes op de wangen. Ideaal voor wat portretfoto’s!

Ga schaatsen!

Veel indoor schaatsbanen zijn gewoon open tijdens de kerst. Wat past er nu beter bij kerst dan lekker met de familie schaatsen?! Of je jezelf nu vaak of weinig op glad ijs begeeft, dat maakt niet uit. Het gaat vooral om de gezelligheid. Bovendien geeft het prachtige (soms klunzige) foto’s. Papa’s die nog achter stoeltjes aan schaatsen en kinderen die al behoorlijk goed kunnen schaatsen. Het kan allemaal. Zorg dat je de ijzers uit het vet haalt voor de kerst. Bekijk wel even goed of de ijsbaan bij jou in de buurt wel open is en hoe laat.

Organiseer een diner rouler

Wonen jij en je gasten in een stad of dorp dicht bij elkaar in de buurt? Waarom zou je kerst dan bij één gezin vieren? Het kan ook gewoon bij iedereen! Verspreid de verantwoordelijkheid voor het bereiden van een kerstdiner en bezoek elkaar. Afhankelijk van de afstand, pak je de benenwagen of de fiets. Zo ben je tussen de gerechten door lekker actief bezig.

Gerechtentip: stem wel het gangendiner met elkaar af. Zo voorkom je bijvoorbeeld dat het voorgerecht al te machtig is.

Fotografietip: maak foto’s van ieder bezoek. Bekijk hiervoor de fotografietips bij het kerstdiner.

Regen? Niet getreurd!

Als het regent kan een paraplu natuurlijk uitkomst bieden. Toch begrijpen we dat je met dit weer liever niet naar buiten gaat. Niet getreurd, want ook binnen valt er genoeg te beleven. Organiseer binnen wat actieve spellen. Extra leuk voor als je de (klein)kinderen eens wilt verrassen. Het hoeft niet moeilijk te zijn. Ouderwetse spelletjes zijn vaak al behoorlijk actief. Denk aan blikwerpen, sjoelen of spijkerpoepen. Organiseer een aantal spelletjes zodat iedereen iets te doen heeft. Op het eerste moment klinkt spijkerpoepen best een beetje suf, maar wanneer de competitie er een beetje in zit, vindt iedereen het uiteindelijk geweldig.

Tip: maak foto’s van de geconcentreerde blikken (en dan bedoelen we niet de blikken die omgegooid worden) of juist de juichende gezichten bij het winnen.

Op zoek naar meer inspiratie voor de kerstdagen? CEWE helpt je om cadeau-inspiratie op te doen. Geef bijvoorbeeld een persoonlijk fotoboek cadeau. Dan krijg je van ons een sierlijke geschenkbox eromheen.