Bij de kerstdagen hoort gezelligheid, lekker eten en een goed gedekte tafel. Een feestelijk en bovenal een onvergetelijk tafereel. Om te zorgen dat je nog lang kunt nagenieten van het kerstdiner waar jij zoveel moeite in steekt, is fotografie een uitgelezen methode om het moment vast te leggen. Hieronder geven we je daarom alvast vijf tips voor goede foto’s tijdens de kerstdagen.

#5 De aankleding

Dit kun je misschien nog wel het beste voorbereiden: de aankleding. Denk na over het indekken van de tafel. Op deze manier zorg je voor een gezellige tafel en heb je direct een mooi decor voor je foto’s. Hoe gezellig is het bijvoorbeeld als je de kerstboom naast de dinertafel plaatst en deze vervolgens later op je foto’s in de achtergrond ziet! Bovendien is het belangrijk om op de details te letten. Staan alle glazen in één lijn? Heb je gedacht aan de verlichting (kaarsjes, sfeerverlichting, kerstboomverlichting op de achtergrond)? Heb je al een leuke menukaart ontworpen? Als dit allemaal perfect is, kun je alvast een paar proeffoto’s nemen. Bepaal de juiste instellingen van je fototoestel, zodat het je tijdens het eten minder tijd kost om goede foto’s te maken.

#4 Scherptediepte

Maak tijdens het diner mooie macrofoto’s. Dit is bij foodfotografie extra geliefd vanwege de details van het lekkere eten die zichtbaar worden. Het kan helpen om het eten op het bord een beetje in de hoogte op te bouwen. Dit gebeurt ook vaak in restaurants en het ziet er voor gasten nog smakelijker uit. Tip: maak de foto met een mooie bokeh.

#3 Voorkom overdrijven

Dit is misschien wel de belangrijkste tip die we je mee willen geven. Op internet staan veel tips over foodfotografie die je aanraden om het eten onder te dompelen in olie of te besproeien met water om het nog beter op de foto te krijgen. Dit mag natuurlijk nooit het doel zijn tijdens kerst. Het doel is dat jij lekker eet en een gezellige avond hebt met je naasten en geliefden. Probeer daarom de fotografie goed voor te bereiden en plan de eet- en fotomomentjes van te voren in. Zo weet je zeker dat je ook van het diner geniet!

#2 Maak ook sfeerfoto’s

Je ziet nog vaak foto’s van eten dat onaangetast is. Alhoewel je het water dan ook al in de mond komt te staan, is het juist leuk om de echte sfeer te fotograferen aan tafel. De mensen die lachen of lekker aan het eten zijn, een familielid die net een teug neemt uit dat heerlijke glas wijn, of een foto van het al half opgegeten eten met de mes en vork nog lekker rommelig op het bord. Een korte blik in de receptenbladen van supermarkten leert ons dat dit soort sfeerfoto’s ook erg smakelijk ogen. Bovendien leeft de foto op deze manier veel meer!

#1 Ontwikkel je foto’s na kerst

Na de kerstdagen heb je eindeloze mogelijkheden om de foto’s te ontwikkelen. Maak bijvoorbeeld een klein fotoboekje van de kerstdagen, bedank de gasten voor de gezelligheid middels een wenskaart met je mooiste kerstfoto, of gebruik je foto in een kalender voor 2019! Of je nu via CEWE iets besteld of je kerstfoto’s deelt via internet, we vinden het vooral belangrijk dat je er iets leuks mee doet!

Op zoek naar inspiratie voor de kerstdagen? De dagen voor kerst zijn voor veel mensen één van de drukste periodes van het jaar. Daarom helpt CEWE je om alvast wat cadeau-inspiratie op te doen. Geef bijvoorbeeld een persoonlijk fotoboek cadeau. Dan krijg je van ons een sierlijke geschenkbox eromheen!

Succes met het fotograferen van het kerstdiner!