Vanaf mijn studie ben ik bezig met fotografie. Met een spiegelreflex trok ik dan de natuur in om landschappen vast te leggen. Ik deed veel zelfstudie maar in 2004 heb ik een studie gevolgd om me verder te ontwikkelen. Dankzij die studie heb ik de instellingen van het fototoestel leren kennen en begrippen als belichtingsdriehoek en scherpte/diepte. Tegenwoordig mag ik die kennis dus toepassen in mijn werk bij Shoot. Hierbij komen dus echt hobby en werk samen.

“Met fotografie heb je de mogelijkheid je eigen werkelijkheid te creëren”

Over Shoot

Shoot richt zich op de enthousiaste fotograaf, mensen die het leuk vinden om meer met fotografie te doen, zowel voor de beginner als ervaren fotograaf. Het geprinte magazine verschijnt acht keer per jaar op de mat, maar Shoot is ook online aanwezig via ww.shoot.be. Door middel van inspiratie van professionele fotografen, informatie over nieuwe apparatuur, praktische tips en interactie met lezers is Shoot beschikbaar voor eenieder die zichzelf wil ontwikkelen in fotografie.

De betekenis van fotografie

In fotografie komen twee passies van Pascal bij elkaar. Een passie voor technologie en een passie voor het kunstzinnige, het creatieve. ‘Het is voor mij een erg aansprekende combinatie.’ Dit alles kwam ook terug op de Photokina. De grootste Europese fotobeurs die ik recentelijk heb bezocht. Ik zag daar dat het einde van het spiegelhuis in zicht is, waar dit vijf jaar geleden nog het summum was. Zo hebben Canon en Panasonic full frame en spiegelloze fototoestellen geïntroduceerd en kwam Fujifilm met een nog grotere sensor. Erg indrukwekkend allemaal. Zelf fotografeert Pascal met een digitale spiegelreflex die hij twee jaar geleden heeft aangeschaft. Maar door zijn werk heeft hij het voordeel dat hij veel verschillende apparatuur mag testen en gebruiken. ‘Ik fotografeer vooral mijn jonge  dochters. Dat zijn supermodellen waar ik mijn fototoestellen goed voor kan testen. Het kleine groot maken, vind ik erg leuk om te doen. Ik heb geen specialisme, maar ik word steeds meer gedreven in het fotograferen van mijn kinderen.’

Met de technologie van tegenwoordig, is fotografie nog wel echt?

Pascal vindt dat je mag doen wat je zelf wilt als fotograaf, maar er zit een verschil in foto’s en beelden. Foto’s Sinds dit jaar is hij de hoofdredacteur van Shoot, een toonaangevend fotografie vakblad in Vlaanderen. Maar de passie voor fotografie zat er al vanaf zijn studiejaren in. Een nadere kennismaking met Pascal Gerrits. Bewerkt met Photoshop is geen foto, maar beeld. Een foto is een representatie van de werkelijkheid, ook al kan je met je manier van fotograferen een draai geven aan die werkelijkheid. Hoe je ook fotografeert of na bewerkt, met fotografie heb je de mogelijkheid om je eigen werkelijkheid te creëren.

FOTO: PASCAL GERRITS
Toestel:CANON EOS M50
scherptediepte: 22
f-getal: 2
Belichtingstijd: 1/640

Wat doe je met de foto’s die je zelf maakt?

Foto’s schiet ik in RAW en in JPEG, waarna ik ze bewerk en op een gedeelde netwerkschijf op mijn computer zet. Op deze manier kan ik ze altijd en overal laten zien. Vanaf mijn smartphone, tablet, televisie enzovoorts. Tevens maak ik altijd een selectie van mooiste foto’s, waarvan mijn vriendin een fotoboek maakt. Daarnaast hebben we een muur vol met foto’s hangen van ons gezin. Ze hangen in authentieke fotolijstjes zodat we ze regelmatig kunnen vervangen, bijvoorbeeld als de kinderen weer een jaar ouder zijn geworden. Dit zijn echt herinneringen voor later, herinneringen die je op geen andere manier kan vastleggen dan met fotografie.