De tijd van cadeaus en verrassingen is bijna aangebroken. We beginnen met Sinterklaas en gaan dan al snel naar de kerstdagen. Tijd om wat inspiratie op te doen. Voor de fanatieke hobbyfotograaf is het geen vraag wat hij of zij op haar verjaardag verlangt. Een uitbreiding van de foto-uitrusting staat hoogstwaarschijnlijk bovenaan het wensenlijstje. Onderstaande cadeautjes zijn dan super nuttig en bovendien lekker betaalbaar.

#1 Mini-lenzen en -statieven voor je smartphone

Langzaam maar zeker vervangen smartphones het oude vertrouwde fototoestel. Hoewel je voor de beste kwaliteit foto’s toch het beste kunt vertrouwen op een goede spiegelreflex- of systeemcamera, zijn de smartphones een handig hulpmiddel om altijd en overal te fotograferen. De meeste mensen dragen hun mobieltje immers altijd trouw met zich mee. Je kunt je fotocamera op je telefoon gemakkelijk updaten met handige hulpmiddelen. Voor onder de tien euro vind je op internet al een pakketje lenzen inclusief een fish-eye lens! Zo verhoog je de mogelijkheden van je smartphonecamera. Bestel er gelijk een statief bij om er zeker van te zijn dat het toestel niet beweegt tijdens het fotograferen.

#2 Filterset 

Filters kunnen een handig hulpmiddel zijn voor een fotografie liefhebber. Als je bijvoorbeeld met een hoge sluitertijd werkt, valt er meer licht op de lens. Met een filter kan je dit licht iets dempen. Daarnaast kan een polarisatiefilter de kleuren intenser maken. De kleuren in de foto worden hierdoor scherper. Het effect van een polarisatiefilter is extra goed zichtbaar bij de beste foto-omstandigheden. Het is even zoeken op internet, maar er zijn kwalitatief goede setjes te vinden voor onder de dertig euro.

#3 Lensbaby

Helemaal hip in de fotografie is de lensbaby. Deze kleine (ietwat vreemde) lens gebruik je voor mysterieuze (ook ietwat vreemde) plaatjes. Het is eigenlijk een lensje om eens wat andere plaatjes te schieten dan anders. De lens is zo gemaakt dat het onderwerp nog wel scherp blijft, maar dat de omgeving een beetje lijkt te draaien. Als je te lang naar de foto kijkt, heb je eigenlijk het idee dat je een borreltje te veel op hebt. Het zorgt voor een alternatieve bokeh die je normaal krijgt wanneer je weinig scherptediepte gebruikt.

#4 Schoonmaaksetje

Misschien herken je het wel van je eigen foto’s, tijdens een leuke vakantie vliegt er ineens een vuiltje op de lens. Op het kleine schermpje van de toestel valt het dan misschien niet eens op, maar wanneer je thuis de foto’s bekijkt op groot scherm, zie je opeens op iedere foto een klein vuiltje! We geven toe: een schoonmaaksetje voor je toestel is bij lange na niet zo spannend als de bovenstaande producten, maar goede foto’s vereisen – naast een goed toestel en de juiste instellingen – nu eenmaal een stukje onderhoud.

#5 Draadontspanner

Alhoewel een statief de meeste trillingen bij een fototoestel wegneemt, kan er nog steeds trilling ontstaan door het indrukken van de ontspanknop van je toestel. Met een draadontspanner weet je zeker dat dit niet gebeurt. Kijk van te voren wel even welke draadontspanner geschikt is voor jouw toestel om er zeker van te zijn dat het werkt.

Uiteindelijk draait het bij de foto’s natuurlijk om het eindresultaat. Met de producten van CEWE zorg je dat je jouw foto’s optimaal presenteert. Kijk bijvoorbeeld eens bij de fotoproducten van CEWE voor inspiratie.

Mis je nog leuke, betaalbare cadeautjes? Deel ze met ons in een opmerking hieronder!