Kleur is één van de belangrijkste onderdelen van een foto, doordat het in belangrijke mate de sfeer in een foto bepaalt. Kies je voor een zwart/wit foto, dan heeft je foto een andere sfeer dan wanneer je een kleurenfoto van een tulpenveld maakt. Alhoewel foto’s met weinig kleur, zoals zwart/wit foto’s, een mysterieus en artistiek effect hebben, lichten we in dit blog een vijftal tips uit om juist zoveel mogelijk kleur in je foto’s te creëren.

#1 Polarisatiefilter

Met een polarisatiefilter zorg je voor meer kleur in de foto. Deze bijzondere filter zorgt namelijk voor meer contrast. Eigenlijk worden kleuren in de foto intenser. Doordat de polarisatiefilter alleen het licht uit een bepaalde richting doorlaat, voorkom je reflecties. Dit zorgt voor minder fletse foto’s. Daarnaast kun je met de polarisatiefilter ook een onduidelijke foto voorkomen, vanwege weerkaatsing van bijvoorbeeld een winkelruit of iets anders dat het licht weerkaatst. Het is dan ook een handig hulpmiddel voor als je door een ruit fotografeert.

#2 Gebruik de juiste instellingen

Dit klinkt misschien als een cliché en eerlijk gezegd is dat het ook! Toch willen we het belang van een juiste instelling benadrukken. Kijk bijvoorbeeld goed of je de witbalans niet beter op een andere instelling kunt zetten. Ook de hoeveelheid licht kan erg bepalend zijn voor de foto. Bepaal daarom de juiste sluitertijd, ISO-waarde en diafragma.

Tip: een veel voorkomend probleem is een fletse huid zodra de zon op het gezicht valt. Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar wanneer je de flitser aan zet, wordt het gezicht minder flets.

#3 Het decor

Meer kleur betekent niet perse een betere kleurenfoto. Het kan de foto ook onrustig maken, waardoor je het idee hebt naar een kermisattractie te kijken. Over het algemeen komen de kleuren beter tot hun recht als je een paar aansprekende kleuren gebruikt in je decor. Zo kan een portretfoto van iemand in een felgele kleur tegen een industriële omgeving extra bijzonder zijn. Bij een gekleurde (en drukke) achtergrond zou het model minder opvallen.

Tip: als je wel veel soorten kleuren gebruikt, probeer dan het aantal kleuren te beperken of een bepaalde eenheid te creëren. Een kruidenkraam op de markt kan bijvoorbeeld wel 50 verschillende kleurtinten bevatten, maar doordat ze netjes zijn uitgestald heeft de foto wel eenheid.

#4 Ook de juiste kleur is belangrijk

Kleuren hebben een bepaalde uitwerking op een persoon. Er zijn zelfs merken die hier handig gebruik van maken, door de kleur van hun product of reclame te laten aansluiten bij hun doelgroep. Ook in je foto’s kun je handig gebruik maken van het effect dat kleur op mensen heeft. Blauwe tinten geven bijvoorbeeld een koele, maar ook een mysterieuze sfeer, die extra geschikt is in winterfoto’s. Rood is natuurlijk de kleur van de liefde, passie en vurigheid. Geeltinten kunnen de foto warmer maken (denk maar aan het gouden uurtje). Groen stemt de mens over het algemeen lekker positief.

Wat voor kleur je ook gebruikt in de foto, bepaal van te voren het doel van de foto en stem hier eventueel de kleuren op af.

#5 Met RAW bepaal je later de juiste kleur

Ben je niet helemaal zeker van de juiste kleur? Kies er dan voor om je foto’s in RAW te fotograferen. Het vraagt iets meer van je opslagruimte, maar het helpt je om achteraf ]de kleur te kunnen bijstellen. De witbalans is eenvoudig achteraf in te stellen bij RAW foto’s. Je kunt hiervoor een fotobewerkingsprogramma gebruiken. Met de betaalde fotobewerkingsprogramma’s zoals Adobe Photoshop kun je bovendien uitgebreide kleureffecten toepassen.

Producttip: Gebruik je een bepaalde kleur in je interieur? Maak een foto van een object waarin deze kleur terugkomt en ontwikkel vervolgens een wanddecoratie van de foto. Zo zorg je voor eenheid – en daarmee rust – in je interieur.

 

Succes met jouw kleurrijke foto’s!