Van okergeel en donkerbruin tot bordeauxrood: herfstkleuren zijn geweldig! Langzaam maar zeker is de zomer naar de herfst veranderd. Dit is goed te zien in de bossen, stadsparken of aan de bomen bij jou in de straat. Een ware inspiratie voor elke fotograaf. Vooral het fotograferen van bladeren is iets dat echt bij de herfst hoort. Lees hieronder hoe je de herfst optimaal gebruikt voor mooie foto’s met blad.

Focus op details

Om de details goed in kaart te brengen is het allereerst belangrijk om de details te zoeken en goed vast te kunnen leggen. Details van bladeren zijn in natuurlijke omgevingen, zoals een bos, al snel te vinden. Probeer, bij het fotograferen van een herfstblad, eens te focussen op de kunstige bladnerven. Dit doe je het beste door gebruik te maken van de zon die achter de bladeren valt. De zon functioneert dan als een lichtbron achter het blad. Hierdoor worden de details van een herfstblad nog beter zichtbaar. Ook bij gevallen blad, kun je nog prima foto’s maken. Zoek bijvoorbeeld eens een paddenstoel met daaromheen een lading blad. Fotografeer dit decor vanuit verschillende hoeken: bijvoorbeeld vanaf de grond of van bovenaf om je favoriete richtpunt te creëren.

Tip: wanneer er in je detailfoto veel diepte is, ontwikkel je meer focus met een mooie bokeh op de achtergrond. Je gebruikt hiervoor een groot diafragma. Hierdoor heb je weinig scherptediepte, waardoor de achtergrond vervaagd en de totale aandacht ontstaat voor het onderwerp.

Bospaden fotograferen

Een andere manier om blad te fotograferen is om juist wel deze details mee te nemen. Ze kunnen de foto op een andere manier sfeer geven. Bovendien zijn de bospaden en -lanen een ideale manier om compositie aan te brengen op je foto. Paden zorgen voor een lijnenspel dat het kleurenspel nog een beetje kan doorbreken. Een andere manier om compositie toe te passen is door de donkerbruine kleur van de bomen, dat mooi afsteekt bij de lichtere bladkleur, te gebruiken.

Tip: lees ook het blog over tien mooie herfstbossen in Nederland en België.

Portret en bladerpret

Het lijkt erop dat de winters in ons land steeds tammer worden. Hierdoor wordt ook sneeuwpret steeds unieker. Alhoewel we afgelopen winter wel een aantal leuke sneeuwdagen hebben gehad, is het elk jaar maar weer de vraag of en wanneer er sneeuw valt. Wat niet snel verandert is dat er elk jaar blad van de bomen valt. De mogelijkheid om pret te maken in de bladeren is daarom een zekerheidje die we elk jaar weer mogen verwachten! Gelukkig maar, want het levert prachtige beelden op. Helemaal als je met (klein)kinderen op pad bent is het een leuke gelegenheid om dit familiemoment vast te leggen. Zoek een plaats uit waar veel blad is en laat de kinderen spelen met de bladeren. Vraag ze bijvoorbeeld om het blad zo hoog mogelijk in de lucht te gooien en maak daarvan een aantal foto’s. Superleuk voor in je fotocollectie van de herfst! Je kunt ook iemand anders de opdracht geven om buiten het beeld van je fototoestel blad van boven te gooien. Hierdoor lijkt het net alsof er blad van de bomen valt, op het moment dat je de foto maakt.

Fotografietip: blad valt gelukkig niet zo snel naar beneden, omdat het zo licht is. Toch is het belangrijk om het moment dat het blad valt goed vast te leggen. Daarvoor kun je het beste een korte sluitertijd gebruiken, waarmee je het moment goed “bevriest”. Het is uiteraard belangrijk dat je van te voren al scherp hebt gesteld op je portret, zodat je er helemaal klaar voor bent als het blad de lucht in wordt gegooid. Op veel camera’s zit bovendien een optie om met één druk op de knop meerdere foto’s achter elkaar te maken. Op deze manier krijg je een creatief effect doordat je de beweging van de bladeren in verschillende delen vastlegt. Bovendien kun je kunt op deze manier ook de beste foto uitzoeken.

Foto’s van bladeren zijn een leuke manier om deze herfst nooit meer te vergeten. Ze kunnen daarnaast echt dat gezellige herfstsfeertje in huis brengen. Ontwikkel daarom je foto’s op een originele manier met de art prints van CEWE. Plaats ze vervolgens in een houdertje op diverse plekken in je huis en kom helemaal in herfstsferen!

Succes met het fotograferen van de najaar!