Nog een weekje slapen en dan start de astronomische herfst! Volgens de weerkundigen is de herfst echter al een tijdje aan de gang; zij rekenen 1 september als de start van de herfst. Toch is de astronomische definitie het meest gebruikelijk. De natuur houdt in ieder geval geen rekening met kalenders en gaat, ongeacht de datum, haar eigen gang. Inmiddels is de natuur al ver genoeg voor wat mooie herfstfoto’s. Plan daarom snel een aantal uurtjes in voor een mooie herfstwandeling en het schieten van wat herfstplaatjes! Hieronder tien locaties in België en Nederland ter inspiratie.

België

#1 Meetjeslandse bossen

Nieuw aangelegde routes in de Meetjeslandse bossen zorgen dat je hier prettig wandelt en ze brengen je bovendien langs de prachtige natuur van Oost Vlaanderen.

#2 Walenhoek

De vele Loofbomen in het bos van Walenhoek zorgen voor mooie herfstkleuren. Door de afwisseling met de vijvertjes is het een gevarieerd landschap.

#3 La Roche aux Foucons

Dit bos kenmerkt zich door de steile wandelpaden. Door de hoogte van het bos, zijn er mooie vergezichten te fotograferen. Neem een goede uitrusting mee, de wandelpaden behoren niet tot de best onderhouden paden.

#4 Blaasveldbroek

Op pad met de (klein)kinderen? Dan is dit bos waarschijnlijk het beste geschikt. Door de speeltoestellen in het bos vermaken zij zich prima! Er is ook de mogelijkheid tot een te boeken herfstpicknick. Maar je kunt natuurlijk zelf ook je etenswaren meenemen.

#5 Hallerbos

Het Hallerbos is natuurlijk een bekende voor de meeste mensen. Dit eeuwenoude bos is vooral bekend vanwege haar Wilde Hyacinten.

Nederland

#1 Dwingelderveld

Het Drentse landschap staat sowieso bekend vanwege haar mooie bosrijke omgeving. Het Dwingelderveld onderscheid zich nog extra met één van de grootste heidevelden van Nederland.

#2 Savelsbos

Het Savelsbos is een bos van ca. 240 hectare ten oosten van Maastricht. Het Savelsbos kenmerkt zich door de steile hellingen. De glooiende hellingen, bieden een mooie compositie voor je foto’s.

#3 Rijsterbos

De vele bladen in het Rijsterbos boden in de oorlog een goede schuilplaats voor de lanceerplek van V2 bommen. Nu dienen ze een vrediger doel. Gebruik de donkerbruine herfstkleuren en het brede pad voor een landschapsfoto.

#4 De oude Warende

Dit bos is eigenlijk meer een park. Door het lanenplan van de oude Warende zijn er in de herfst prachtige foto’s te maken van een bospad dat aan de horizon verdwijnt. Omringd door de kleuren biedt dit een geweldig schouwspel van herfstkleuren.

#5 Schaffelaarse bos

Of moeten we zeggen landgoed? Het is in ieder geval een bezoekje waard. Dit landgoed heeft namelijk niet alleen een goed onderhouden bos, maar ook een prachtig landhuis en oranjerie.

Bos fotograferen

Natuurlijk zijn er nog veel meer mooie bossen. Hoogstwaarschijnlijk ook vlak bij jou in de buurt! Je hoeft daarom in de meeste gevallen niet uren in de auto te zitten voordat je een mooi bos kunt fotograferen. Of je nu naar één van bovenstaande bossen gaat, of naar een bos in jouw omgeving, onderstaande tips kun je vast gebruiken:

Compositieregels

Houd rekening met compositieregels. Een bos biedt hiervoor vaak voldoende inspiratie. Bekijk bijvoorbeeld de foto van de boslaan in dit blog. Je ziet duidelijk de lijn die aan de horizon verdwijnt, waarbij de bomen optisch steeds kleiner worden langs de rand van het pad. Ontwikkel je foto op een wanddecoratie en geniet het hele jaar door van de prachtige herfstkleur. Een dergelijke foto is ook super geschikt voor een mooie herfst-muismat.

Wees op tijd en gebruik lichtinval

Kleur is één van de belangrijkste aandachtspunten bij het fotograferen van een herfstbos. De bordeauxrode, donkergele of knaloranje kleuren zijn mooi en warm. Fotografietip: fotografeer de bladeren terwijl het licht er achterop schijnt. Daarvoor moet je natuurlijk wel vroeg in het seizoen zijn, als de bladeren nog niet allemaal van de boom zijn.

Tip: het gouden uurtje zorgt voor een mooie gloed op de foto. Bovendien is dit een tijdstip waarop de drukbezochte bossen nog niet overspoeld zijn van de wandelaars. Tijdens de gouden uurtjes is het namelijk net iets rustiger (vroeg in de ochtend of wat later in de avond). Hierdoor houd je jouw foto vrij van voorbijgangers.

Details

Let ook op de kleine dingen in het bos: paddenstoelen, bladeren of takken zijn echte voorbeelden van herfstachtig natuurschoon. Neem hiervoor een macro-objectief mee.

Plan je herfstwandeling snel, voordat de blaadjes gevallen zijn. Veel plezier in de natuur en geniet van het kleurrijke landschap!