Je kent het wel. Een prachtig fotomomentje achter het glas, je pakt snel je camera en schiet er lekker op los. Later, wanneer je de foto’s terugkijkt, zie je het. Een lelijke reflectie op het glas verpest de foto. Jammer, maar met onderstaande tips voorkom je het de volgende keer! Ideaal voor het fotograferen van de onderwaterwereld in een dierenpark, vanuit een hoog gebouw zonder te openen ramen of voor als je iets wilt fotograferen in een winkeletalage.

Voorkom licht op de achtergrond

Vaak wordt een reflectie veroorzaakt door licht op de achtergrond. Probeer daarom deze reflectie zoveel mogelijk in te perken. Factoren zoals fel zonlicht, een flitser of een lamp kunnen je foto verpesten.  Heb je meer licht nodig? Probeer dan eerst andere instellingen, zoals witbalans, hogere ISO en sluitertijd, wat aan te passen. Werkt dit nog niet? Zorg dan dat je de flitser niet recht op het raam richt.

Tip: soms komt het licht slechts uit één bepaalde hoek. Probeer daarom meerdere hoeken. Hiermee los je het probleem van de reflectie in veel gevallen al op.

Lens tegen raam

Door je lens recht tegen, of in ieder geval slechts een klein stukje, van het raam te houden, voorkom je al snel reflecties. Het is dan enkel een extra stukje glas dat je nog van de andere kant verwijdert. Het gebruik van een rubberen zonnekap is aan te raden omdat je dan nog minder licht van de achtergrond toelaat. Heb je zon tegen? In dat geval is een filter wel handig om wat van de felle zon te filteren. Gebruik hiervoor een polarisatiefilter.

Tip: soms is het juist mooi als je iets meer afstand neemt. Zo zie je op sites van (luxe) hotels met mooi uitzicht vaak hotelkamers die gefotografeerd worden met een stukje van de kamer. Afstand nemen kan hiermee juist ook een manier zijn om minder reflectie te krijgen.

Het heeft ook voordelen!

Glas biedt ook kansen voor je foto’s. Heeft het bijvoorbeeld net geregend? Fotografeer de regendruppels van binnen naar buiten voor een bijzondere foto’s. Ook leuk is het fotograferen door een glazen bol. De bollen draaien het beeld 180 graden om en geven bovendien het soort effect op de foto dat je ook van een fish eye lens kent. Door een deel van de omgeving mee te nemen zie je een omgedraaid beeld op de bol en de omgeving gewoon in de normale setting. Je kunt er ook voor kiezen om de foto later nog 180 graden te draaien waardoor de foto in de bol juist niet op de kop staat. Dergelijke glazen bollen zijn wel op internet te krijgen, maar kijk eerst eens in je eigen lades voor een glazen knikker. Je hoeft je niet te beperken met alleen wit glas. Andere kleuren geven juist wel een leuk effect. Zolang je maar door de bol kunt kijken, werkt het. Reflectie kan juist ook fotokansen bieden. Lees daarom het blog over spiegelende fotografie en ontdek hoe je gebruikmaakt van reflectie in je foto’s.

Producttip: heb je een mooi uitzicht gefotografeerd? Maak er een wanddecoratie van, zodat je altijd kunt genieten van het uitzicht. Wil je juist een foto van glas? Ook dat kan! Bij CEWE ontwikkel je eenvoudig je eigen foto’s in glas of kristal.

Veel succes met het fotograferen door glas!