Dit blog is speciaal voor de reizigers, de avonturiers en de globetrotters! Want waar de één heerlijk uitrust tijdens een welverdiende vakantie, moet de ander juist uitrusten na de vakantie. Dit uitrusten doe je natuurlijk het beste tijdens het maken van een reisfotoboek. Of je nu een week aan het rondreizen bent of een half jaar, de herinneringen bewaar je het beste in een fotoboek! In dit blog daarom speciaal aandacht voor het ontwerpen van een reisfotoboek.

De basis

Voordat je begint met het ontwerpen van een fotoboek, is het belangrijk dat je de basis op orde hebt. Download daarom de CEWE fotosoftware om te beginnen. Deze software biedt voldoende opties om jouw fotoboek persoonlijk te maken. Ook filter je eerst de foto’s. Helemaal wanneer je een lange reis gemaakt hebt, is het slim om je foto’s eerst uit te filteren in thema’s, periodes of landen. Hierdoor houd je het overzicht. Filter uiteraard ook de minder gelukte foto’s, de dubbele foto’s of andere foto’s die je niet in het fotoboek wilt. Hierdoor houd je het boek mooi en interessant voor iedereen die het wil inzien. Start de software op na het downloaden, klik op fotoboeken en kies een formaat. Het formaat is natuurlijk afhankelijk van de lengte van de reis, de hoeveelheid foto’s en het gewenste formaat van de foto’s in het fotoboek. Je kunt namelijk veel foto’s kwijt op één pagina, maar dan worden ze wel een stuk kleiner. Voor welke cover en papiersoort je gaat is afhankelijk van je persoonlijke voorkeur. Alle materialen die CEWE gebruikt zijn in ieder geval van hoge kwaliteit, zodat je nog lang kunt nagenieten van jouw (rond)reis.

Start ontwerp

Vervolgens start je met de ontwerpfase. Dit kun je deels laten doen door de fotoboek-assistent, maar je kunt het ook helemaal zelf doen. Het gebruik van de fotoboek-assistent kan je een hoop tijd besparen. Met het gebruik van de fotoboek-assistent sleep je de foto’s naar het middenscherm. Bij de optie ‘instellingen voor fotoselectie’ kies je of je de foto’s op opnamedatum, op bestandsnaam of automatisch wilt laten selecteren. Dit kan handig zijn als je bijvoorbeeld in de bestandsnaam hebt aangeven in welk land of gebied je bent. Hierdoor selecteert en filtert de assistent automatisch de landen of gebieden op volgorde. Bij stijlen kies je een gewenste stijl. Zorg dat deze past bij je (rond)reis. De assistent zorgt automatisch voor een verdeling van de foto’s, maar je kunt deze verdeling zelf naar wens aanpassen met de twee schuifbalkjes rechts in het scherm van de stijlen.

Finishing touch

In principe heb je al een heel compleet fotoboek als je alleen de assistent het fotoboek laat maken. Toch is het nog leuker als je het fotoboek personaliseert. Door teksten toe te voegen aan de afbeeldingen, beschrijf je het moment. Beschrijf bijvoorbeeld waar de foto is genomen, wat er op de foto te zien is, of wat je op de plek beleefd hebt. Voeg cliparts, sjablonen en kaders toe om de foto’s op te leuken. In een fotoboek van een rondreis, kan een kaart met de plaatsen waar je geweest bent, natuurlijk niet ontbreken. Je voegt deze eenvoudig toe door op het kaartsymbooltje bovenin het scherm te drukken. Kies voor een normale kaart of beschrijf de punten waar je geweest bent met een route. Voor de route heb je wel een gpx document nodig. Deze kan je eenvoudig maken in een routeplanner. Op het internet. Voer de plekken in waar je geweest bent, download het gps document in ‘gpx.’ format en laad hem vervolgens in de CEWE software.

Door het fotoboek nog even te checken met de voorbeeldfunctie, weet je zeker dat je fotoboek helemaal af is. Je doet dit door in het ontwerpscherm op F11 te drukken.

Tip: voeg voordat je aan een nieuw deel van je rondreis in je boek begint, een bladzijde toe met één afbeelding en een beschrijving van de nieuwe locatie. Zo volg je de reis door het boek heen.

Heb je een aantal mooie reisfoto’s gemaakt? Probeer dan, voordat je een fotoboek maakt, een fotoboek te winnen! Deel de mooiste foto via social media en maak kans op een gratis CEWE fotoboek. Je hoeft de gedeelde foto alleen maar te voorzien van de tekst #cewevakantie.