Rustig kabbelend of snelstromend: het water stroomt als het bloed in onze aderen door het land. Het vervoerd, verkoeld en het zorgt voor irrigatie. Al sinds het einde van de ijstijd lopen er vele beekjes en rivieren door ons land, door Europa en eigenlijk door de hele wereld. Al vroeg werden er steden gebouwd aan bijvoorbeeld de Maas om de zekerheid van water te garanderen. Het geeft ons niet alleen een verkoelende duik in deze warme zomer, het biedt ook inspiratie voor fotografen voor wat mooie kiekjes! Lees snel verder over hoe je dit stromende water fotografeert.

Compositie kansen

Het water geeft ons veel mogelijkheden voor het gebruiken van de compositieregels. Als je op het midden van een brug over een kanaal staat, zie je het water als een steeds dunner wordende lijn in de horizon verdwijnen. Fotografeer je een kronkelend beekje? Ook dan is het mogelijk om de lijnen in de foto weer te geven. Deze lijnen geven uiteindelijk kracht aan je foto. Voor de verdeling van water, land en lucht in je foto gebruik je de regel van derden zodat de verhoudingen precies kloppen. Houdt daarom de compositieregels in je achterhoofd wanneer je het stromende water fotografeert.

Zet water stil met sluitertijd

Door de beweging stil te zetten vang je de dynamiek met je fototoestel. Een manier om dit te doen is door handig gebruik te maken van je sluitertijd. Uiteraard gebruik je hiervoor een statief. Experimenteer met verschillende sluitertijden om de juiste instelling te krijgen. De lengte van de te gebruiken sluitertijd is afhankelijk van de lichtinval, de kleuren en de beweging die je fotografeert. Door een langere sluitertijd te gebruiken zie je de details van de stroming minder goed op de foto. Dit maakt de foto dynamischer.

Tip: gebruik een grijsfilter als er teveel licht op het fototoestel valt. Door het gebruik van een dergelijke filter kun je een langere sluitertijd gebruiken omdat er minder licht op de lens valt.

Waterleven

Mensen, dieren en planten leven vaak in harmonie samen op, in en naast de waterwegen. Varieer daarom bij je fotoshoot ook met de verschillende watergebruikers. Denk aan de ganzen boven het water, de schepen op het water of de waterpret van wat badgasten in het water. In dit geval kun je natuurlijk beter een korte sluitertijd gebruiken om het moment te vangen met je fototoestel. Op deze manier breng je variatie in je fotoshoot.

Producttip: heb je veel met kanalen, rivieren of beekjes omdat je er bijvoorbeeld naast woont of ben je een fanatieke ‘kapitein’ van je eigen sloep? Verzamel je beste foto’s van het stromende water en maak er een klein fotoboekje van.

Tip: probeer om een fotoboek te winnen via social media. Selecteer je mooiste vakantiefoto en deel hem op social media onder vermelding van de tekst #cewevakantie en maak kans op een gratis fotoboek!