Trapgevels, klokgevels en halsgevels; de oudere gebouwen in ons land zijn er vaak nog rijkelijk mee versierd. Gevels geven een gebouw of woonhuis net dat beetje extra sfeer aan een gebouw of woonhuis en ze zijn bovendien prachtig om te fotograferen. Maar hoe doe je dat eigenlijk? Dat lees je in dit blog!

Wat is een gevel?

De gevel van een gebouw is alles wat geen dak is en aan de buitenkant zichtbaar is. Dat is natuurlijk een ruim begrip. Toch denken veel van ons al snel aan de mooie geveltjes aan de bovenkant van een gebouw die op een kunstige manier de voorkant versieren. Deze geveltjes komen vooral uit de middeleeuwen en de gouden eeuw. Met de bovengenoemde definitie van gevels moeten we ook de moderne gevels meerekenen. Het fotograferen van gevels is hiermee een ruim begrip binnen de architectuurfotografie. De kans is groot dat jij tijdens je vakantie of citytrip een aantal mooie gevels tegenkomt. Hieronder een aantal tips om dan een goede foto te maken.

Fotografietips

#1 Afstand en hoogte

Net als vroeger, worden ook nu nog veel sierlijke stadspanden gebruikt voor de verkoop van goederen. Dit heeft vaak als voordeel dat de panden goed onderhouden worden; het pand is immers een visitekaartje voor je winkel. Er zijn ook nadelen aan verbonden: de soms wat schreeuwerige reclame kan jouw foto verstoren. Dit kun je oplossen door de onderkant van het pand niet mee te nemen op de foto. Neem voldoende afstand om de gevel recht op de foto te krijgen. Doordat je voldoende afstand neemt, voorkom je dat je een schuine foto van onder het pand maakt. Hierdoor komt de gevel beter tot zijn recht. Het kan ook helpen om de foto te nemen vanuit een hoger standpunt. Bijvoorbeeld als je in een straat de mogelijkheid hebt om de gevel vanaf de overkant te fotograferen op een hogere etage. Ook als je de onderkant wel meeneemt op de foto, is het belangrijk om voldoende afstand te nemen.

#2 Fotografeer de winkelpui voor levende stadsfotografie

Waar sommige winkels kiezen voor felle, opvallende en schreeuwerige reclameborden, kiezen andere winkeliers juist voor de meer pittoreske, schattige en ambachtelijke sferen. Deze laatste gevels verdienen onze voorkeur: de ambachtelijke bakker die trots de verse bakwaren in de etalage uitstalt, de bloemist die écht de bloemetjes buiten zet of een authentiek cafeetje waar een gastheer het eerste biertje van de dag naar het terras brengt. De voorgevel van een winkelpand geeft hiermee uitstekend het bruisende stadsleven weer. Focus je bij het fotograferen daarom ook op dit soort winkeltjes en pandjes.

Fototip: is het niet mogelijk om de reclameborden te ontwijken? Vaak vormen vooral de felle en opvallende kleuren een storende factor. Maak de foto daarom eens zwart-wit. Daarmee maak je ‘mal een stuk rustiger.

#3 Panorama en andere hoeken

Eén van de leukste manieren om gevels te fotograferen is om de gevels op een rijtje te fotograferen; dit doe je met behulp van panoramafotografie. De sierlijke gevels lopen dan mooi in elkaar over. Vooral de bovenkant van de gevels geven een mooi effect aan jouw panoramafoto. Op pleinen, in oude straten of bijvoorbeeld aan de grachten in Amsterdam zijn er behoorlijk wat sierlijke gevels die aaneengesloten in elkaar overlopen. Om ze goed op de foto te krijgen, is panoramafotografie een uitstekend hulpmiddel. Lees er meer over in het blog over panoramafotografie. Door gevels niet alleen van de voorkant te fotograferen, varieer je op een leuke manier met gevelfotografie. Fotografeer de panden ook eens van de zijkant; bijvoorbeeld als je een straat binnenloopt met aan weerszijden sierlijke pandjes.

Producttip: Met de CEWE fotosoftware deel je de pagina’s van je fotoboek eenvoudig zelf in. Verwerk in je fotoboek een collage met een verzameling van gevels voor wat afwisseling in je fotoboek.

Tip: probeer eens een fotoboek te winnen via social media. Selecteer je mooiste gevelfoto en deel hem op social media onder vermelding van de tekst #cewevakantie. Zo maak kans op een gratis fotoboek!