De UNESCO-werelderfgoedlijst biedt een compleet overzicht met inspiratie voor iedere fotograaf. Deze lijst bevat onder andere de prachtigste natuurgebieden, maar ook imposante bouwwerken of soms zelfs een heel stadscentrum zoals het middeleeuwse Brugge. In dit blog lichten we vier unieke UNESCO locaties uit in de Benelux.

Onze-Lieve-Vrouwekathedraal van Doornik

Eigenlijk is elke kathedraal wel fotogeniek, maar lijken (voor de leken onder ons) toch ook vaak wel wat op elkaar De kathedraal in Doornik is totaal anders. Met vijf sierlijke torens bepaalt het gebouw al eeuwen de skyline van Doornik. De kathedraal werd omstreeks de 12e eeuw gebouwd. Naast de vijf torens, geeft ook de gotische stijl de kathedraal een bijzonder uiterlijk. Na het ontdekken van stabiliteitsproblemen, heeft de kathedraal voor een lange tijd in de steigers gestaan. De restauratie is in juni afgerond en het fotograferen van de kathedraal is daarom juist nu zo bijzonder; zonder de bouwsteigers is het gebouw namelijk nog indrukwekkender. De pijlers op de kerk zijn uniek en een schat aan beeldhouwwerk. Let bij het fotograferen van de kathedraal van Doornik daarom vooral op de rijke details in het beeldhouwwerk.

Tip: lees voor bezoek het blog over kerken en kathedralen fotograferen en je komt goed beslagen ten ijs!

Luxemburg

Hoewel Luxemburg maar een klein landje is, heeft het wel een bijzonder rijke historie. Vooral op militaristisch vlak heeft zowel het land als de stad een uitgebreid verleden. Eén van de redenen waarom de oude stad op de UNESCO-lijst staat, is de lange vestingmuur waarvan inmiddels nog 10 procent bespaard is gebleven. Toen de muren nog overeind stonden was Luxemburg een van de sterkste vestingen in Europa. In het tweede congres van Londen in 1867 werd bepaald dat de muur met de grond gelijk moest. Bij een bezoek aan Luxemburg horen daarom sowieso wat kiekjes van de binnenstad en de stadsmuur.

Als je Luxemburg bezoekt, dan zijn de de hoogteverschillen in de stad een van de eerste dingen die je opvallen. Neem dit dan ook vooral mee als je een foto maakt. Dit kun je het beste doen door contrast aan te brengen. Fotografeer iets op de voorgrond mee, zodat de foto de juiste diepte krijgt.

Kinderdijk

Wie een rij windmolens ziet, kijkt daar nauwelijks nog van op. Wie een rij oude Hollandse molens ziet, wordt daar vaak razend enthousiast van! Terecht, want de Kinderdijk is eigenlijk het eerste echte windmolenpark voor elektriciteit en daarmee ook de eerste Nederlandse plaats met een eigen stroomvoorziening. Dit is ook precies de reden waarom de Kinderdijk zo’n icoon is voor Nederland. Inmiddels wordt de plek overspoeld door massatoerisme. Door deze drukte is het slim om vroeg uit je bed te gaan om de molens zo goed mogelijk te fotograferen. Je wordt in dat geval niet alleen beloond met rust, maar – met een beetje geluk – ook met een opkomende zon en misschien zelfs een mooie laag mist of nevel. Je kunt je voorstellen: dat maakt het plaatje van de Kinderdijk compleet! Fotografeer de molens op een mooie rij van de zijkant voor het beste resultaat. Door de gracht die verdwijnt in de horizon en de molens die keurig op een rij staan, creëer je een iconisch beeld.

 

Grote Markt van Brussel

De markt van Brussel benadrukt de rijkdom van de hoogtijden in Brussel. Brussel was in het verleden namelijk één van de succesvolste handelssteden in Europa. Deze rijkdom kwam bijeen op de markt van Brussel. De Grote Markt wordt daarom vaak verkozen tot het mooiste plein van Europa. Vooral de homogeniteit en de kunstige details aan de gebouwen is iets dat direct opvalt bij het betreden van het plein. De architecten die het stadhuis ontwierpen, hadden wellicht een borreltje teveel op. Als je namelijk voor het gebouw staat valt direct op dat de toren, in plaats van midden in het gebouw,een beetje meer naar de zijkant staat. Tegenover het stadhuis staat het sierlijke broodhuis. Zoals je verwacht verwijst deze naam naar de oorspronkelijke bestemming van het gebouw, namelijk het verkopen van broden.

Let bij het fotograferen van de Grote Markt in Brussel vooral op de sierlijke geveltjes. Neem voldoende afstand, zodat je de hoek waaruit de de gevels fotografeert, minimaliseert. Door deze afstand zet je de geveltjes rechter op de foto. Dit geldt overigens ook voor de andere gebouwen. Probeer ook eens een 360 graden panoramafoto te maken. Dit doe je met de automatische functie van je camera, of door foto’s later over elkaar te plakken in een bewerkingsprogramma. Gebruik een statief waarvan je de bovenkant rond kunt draaien zodat de individuele fotodelen goed in elkaar overlopen.

Lees het blog over pleinen fotograferen zodat jij ook een mooie foto van dit unieke plein in hartje Brussel kunt maken.

Tip: ben je al vaker op UNESCO-locaties geweest? Maak je eigen UNESCO-collage voor aan de muur! Je ontwerpt een fotocollage door in de software van CEWE meerdere fotovakken toe te voegen aan je wanddecoratie.

Op de site van UNESCO vind je alle UNESCO-locaties wereldwijd. Hierin is bijvoorbeeld ook het oude stadscentrum van Dubrovnik en het prachtige waddengebied opgenomen.

Deze zomer is een uitgelezen periode om één van de locaties te bezoeken. Kans maken op een fotoboek voor al je zomerfoto’s? Deel dan je foto van de Grote Markt in Brussel, of een andere vakantiefoto, op social media met de hashtag #cewevakantie en maak kans op een gratis CEWE fotoboek!