Augustus is dé vakantiemaand met veel drukte op de wegen, inpakstress en een lange reis voor de boeg. Gelukkig kunnen we, eenmaal aangekomen op onze vakantiebestemming, heerlijk genieten van een welverdiende rust. Het uitrusten kan natuurlijk lekker worden afgewisseld met een fijne dosis ontspannende activiteiten. Fotograferen is daar één van. Hieronder vijf tips om na de vakantie terug te kijken op een geslaagde reis.

 

#1 Gebruik de kleuren

Misschien is dit wel één van de belangrijkste tips. We associëren kleuren namelijk al snel met vrolijk en fleurig: alles wat een lekkere zomervakantie behoort te zijn. Je hoeft niet bang te zijn dat je nu net een locatie hebt uitgekozen die niet zo kleurrijk is. Elk land heeft namelijk wel haar kleurrijke gebieden: in Portugal heb je bijvoorbeeld de vrolijk geverfde deuren, in Italië de combinatie van je kleurige en geurige pasta, in Frankrijk fotografeer je de pimpelpaarse lavendel- of knalgele zonnebloemvelden en zelfs in het mistige en soms wat druilerige Schotland heb je geweldige graslanden waarbij het groene landschap bijna pijn aan je ogen doet!

#2 Lees je in en maak een plan

Om erachter te komen wat de kleurrijke gebieden zijn op je vakantiebestemming, maar ook om te kijken wat de andere (fotografische) hoogtepunten zijn, is het zaak om je goed te verdiepen in de omgeving van je vakantiebestemming. Welk uitzicht wil je sowieso fotograferen? Welke bijzondere gebouwen zijn er in de omgeving te vinden? Wat is zo typisch aan je vakantieadres? Ook het tijdstip van fotograferen moet je goed plannen. Wil je bijvoorbeeld een keer vroeg in de ochtend eruit voor een ochtend fotosessie? Zorg ervoor dat je alvast een ochtend plant dat je (voor deze ene keer) je wekker zet. Welke vormen van fotografie ga je toepassen tijdens je vakantie? Als je een fervent duiker bent en je gaat op je vakantieadres genieten van de onderwaterwereld, dan is het natuurlijk verstandig om alvast iets te regelen om foto’s te maken onder water.

 

#3 Filter en deel je foto’s in met thema’s

Door voorafgaand aan de vakantie al na te denken over de thema’s die je wilt laten terugkomen in je fotoboek, weet je precies waar je rekening mee moet houden tijdens je vakantie. Zo voorkom je dat je alleen foto’s hebt van die prachtige berg voor jullie camping. Denk bij thema’s bijvoorbeeld aan foto’s van je accommodatie, de omgeving, de lokale bewoners, het eten, de activiteiten, de reis zelf…  Als je van tevoren nadenkt over de foto’s die je wilt maken,lukt het je beter om je fotoboek veelzijdig te maken. Een andere tip om te voorkomen dat je een eentonige selectie foto’s krijgt, is door de goede foto’s te filteren. Hierdoor wordt niet alleen het maken van een fotoboek gemakkelijker, het bespaart je bovendien een hoop ruimte op de geheugenkaart van je fototoestel. CEWE helpt je alvast op weg met een aantal thema’s:

medereizigers / lokale bewoners en cultuur/ landschap en natuur/ zon en zee/ de reis / het weer/ de accommodatie / eten en drinken/ activiteiten / kunst /

#4 Weersomstandigheden

De weersomstandigheden zijn niet zelden een zeer bepalende factor voor het succes van de reis. We hebben het allemaal wel eens meegemaakt:nét op het moment dat jij naar die ene zonnige locatie afreist, hangt er een kleine depressie boven het gebied, waardoor je de hele vakantie vies weer hebt. Voor fotografen niet getreurd, een goede manier om een beetje positief met deze situatie om te gaan, is door er de goede kanten van te belichten. Na een flinke bui in een bosrijk gebied, blijft er vaak een mooie mistige wolk boven het gebied hangen. Super geschikt voor een landschapsfoto! Ach, en anders zoek je met al die buien toch een mooie kerk of kathedraal op om even in te schuilen?

Ook bij mooi weer is het slim om rekening te houden met de weersomstandigheden. In de ochtend en avond staat de zon een stuk gunstiger, omdat je dan het felle daglicht ontwijkt. Dit zorgt voor betere foto’s bij een té zonnige dag. Dat betekent overigens niet dat je unieke fotomoment moet laten gaan op een zonnige middag. Natuurlijk is het, met de juiste instellingen, ook dan heel goed mogelijk om een mooie foto te maken. Zet sowieso de witbalans op het zonnetje, maar gebruik ook zoveel mogelijk de schaduw. Bij een licht bewolkte dag, kan het de moeite zijn om even te wachten tot dat ene wolkje even een paar seconden voor de zon schuift.

Tip: geen alternatief voor het felle licht? Maak je foto zwart-wit! Dan valt het fletse licht een stuk minder op.

 

#5 Zorg voor de juiste materialen en reis lekker licht

Met het juiste gereedschap, creëer je het beste resultaat. Dat geldt ook voor foto’s maken. Omdat je vooraf een fotoplan hebt gemaakt, weet je ongeveer welke onderwerpen je op je reis kunt verwachten. Hierdoor voorkom je onnodig slepen met zware lenzen en bespaar je ruimte in je koffer. Het is misschien helemaal niet relevant om je grote telelens mee te nemen als je in een stedelijk gebied bent, waar je waarschijnlijk niet ver hoeft in te zoomen. Door hier verstandig over na te denken, ga je lekker licht op reis en neem je alleen de belangrijkste accessoires mee. Wees ook eerlijk tegen jezelf over het doel van de reis. Ga je op een lange vakantie met genoeg tijd om te fotograferen? Dan neem je meer mee dan dat je twee dagen op een citytrip gaat. Bij het strand kan een beschermhoes voor je toestel van pas komen en als je graag met een lange sluitertijd werkt, is een (compacte) statief geen overbodige luxe.

Wist je dat twee op de drie mensen na hun vakantie niks doet met hun vakantiefoto’s? Zonde als je het ons vraagt! Ontwikkel daarom op zijn minst een fotoboekje van je vakantie, zodat je deze ervaring niet snel vergeet.

Hopelijk heb je iets aan bovenstaande tips. Heb je een geslaagde reisfoto gemaakt op je vakantieadres? Deel de foto via social media en maak kans op een gratis CEWE fotoboek! Je hoeft de gedeelde foto alleen maar te voorzien van de tekst #cewevakantie.