Aanstaande vrijdag 27 juli 2018 vindt er een totale maansverduistering plaats. Het gevolg? Een rode maan! De aarde staat op dat moment precies tussen de zon en de maan in, waardoor de maan in de schaduw van de aarde staat. Dat zorgt ervoor dat we een paar minuten kunnen genieten van een volmaakt ronde, rode bol! CEWE geeft je vijf tips voor het fotograferen van dit bijzondere natuurverschijnsel.

Bloedmaan

Een totale maansverduistering (totale eclips) komt niet zo vaak voor: slechts eens in de zoveel jaar. Voor een totale maansverduistering moet er een volle maan zijn. Een volle maan ontstaat als de maan vol wordt beschenen door de zon én de aarde dus precies tussen de zon en de maan komt in te staan. Het verschijnsel heeft de, ietwat dramatische, bijnaam ‘bloedmaan’. Aanstaande vrijdag is er weer zo’n moment. Dit keer hoef je niet voor dag en dauw op te staan of tot diep in de nacht te wachten, maar kun je gewoon in je tuintje of op je balkon genieten van je zomeravond tot het zover is. Het spektakel van vrijdag begint namelijk om 21.30 uur. Het hoogtepunt is om 22.22 uur en de totale eclips eindigt om 23.14 uur. Het leuke aan de maansverduistering van aankomende vrijdag is dat de kans op bewolking nihil is én dat de planeet Mars ook te zien valt. Normaal valt deze planeet weg in het licht van de maan, maar door de maansverduistering licht ook Mars oranjerood op, waardoor het lijkt alsof er een grote oranjerode ster onder de maan staat. Een bijzondere gebeurtenis, maar hoe leg je dit goed vast op camera?

Tip #1: bereid je voor

Tja, wellicht een open deur, maar we noemen ‘m toch maar even: zorg dat je goed bent voorbereid. Hoewel de maansverduistering een tijdje duurt, wil je natuurlijk alle aandacht kunnen richten op het fotograferen van dit natuurverschijnsel – en niet op de randzaken. De belangrijkste voorbereiding die je kunt treffen is ervoor zorgen dat je goed zicht hebt op het zuidoosten, de windrichting waar de maan opkomt. Heb je vanuit je tuin of vanaf je balkon geen goed zicht op de maan, zorg er dan voor dat je in een groot park of op een veld staat, zodat niets jou het zicht op de maan kan ontnemen. Om de maan goed vast te kunnen leggen, helpt een telelens enorm. Verder is het slim om een statief mee te nemen, zodat je foto’s vrij zijn van trillingen. En wil je het echt goed aanpakken? Zet dan ook een draadontspanner of afstandsbediening klaar. Zo voorkom je trillingen op de foto door het indrukken van de ontspanknop.

Tip #2: gebruik een telelens

Zoals gezegd maak je de mooiste foto’s met een telelens. Daarmee kun je ver inzoomen en leg je de details van de maan goed vast. 200 mm is de ideale brandpuntafstand voor het fotograferen van de maan, maar een 100 mm of 50 mm volstaat ook. Een ezelsbruggetje om te bepalen wat de brandpuntafstand van je objectief moet zijn: hoe groter het getal (in mm), des te groter krijg je het object, de maan in dit geval, in beeld (want verder ingezoomd).

Tip #3: start met de juiste instellingen

De beste tip die we je voor wat betreft instellingen kunnen geven voor: zet je camera op de manuele stand. Gebruik je de automatische stand, dan probeert je camera het beeld voortdurend lichter te maken. Dat komt doordat je zo’n groot zwart vlak probeert te fotograferen. Normaliter is die correctie fijn, maar in dit geval natuurlijk niet. Verder is het aan te raden om te spelen met de ISO-waarde, je diafragma en sluitertijd. Start, voor de verduistering, met ISO 100 of 200, een diafragma van ongeveer f/8 en een sluitertijd van plusminus 1/200s. Door eerst even proeffoto te maken, kun je bekijken of de instellingen goed genoeg zijn. Is dat niet het geval, stel dan de belichting bij. Heb je een overbelichte maan? Verkort de sluitertijd, zodat er minder licht op de sensor valt.
Als laatste: laat het scherpstellen niet aan je camera over. De kans is groot dat de autofocus niet goed werkt, met onscherpe beelden als resultaat. Zet de autofocus uit en stel handmatig scherp op de maan.

Tip #4: volg de veranderingen en controleer je belichting voortdurend

Het bijzondere aan de maansverduistering is natuurlijk dat de kleur van de maan steeds verandert én dat het steeds donkerder wordt. Leg deze verandering vast door bijvoorbeeld ieder kwartier een foto te maken. Daarnaast moet je zelf blijven spelen met de belichting van je camera om de mooiste foto’s te schieten. Is de uitgangspositie waarmee je begon te fotograferen niet meer toereikend? Pas dan de belichting aan door je ISO te verhogen, diafragma te verlagen en / of de sluitertijd te vergroten. Ontdek vooral wat voor jouw situatie de meest geschikt instelling is.

Tip #5: compositie

Een mooie ronde bol op een pikzwarte achtergrond is natuurlijk al een prachtig – en bijna onwerkelijk – plaatje. Toch kun je de foto’s nog iets interessanter maken door een object op de voorgrond te plaatsen. Zet de silhouetten van de hoge flats in je stad, de kerktoren van het dorp of de bomen in het weiland voor de veranderende maan. Ben je niet alleen, maar kijk je met meerdere mensen naar de bloedmaan? Fotografeer de toeschouwers van een afstand voor de maan.

Sta jij klaar, aanstaande vrijdag om 21:30? We zien je foto’s graag voorbij komen op onze Facebook pagina. Gebruik je de hashtag #cewevakantie, dan maak je bovendien kans op een gratis CEWE Fotoboek. De maansverduistering is, naast de warme temperaturen, een extra excuus voor een heerlijk lange zomeravond. Nog één tip om af te sluiten: vergeet vooral niet te genieten van dit prachtige natuurverschijnsel!