Frankrijk is voor ons Belgen vakantieland nummer één. Niet zo gek als je bedenkt dat het land veel te bieden heeft aan zowel liefhebbers van natuur en cultuur alsook aan culinaire fijnproevers. En niet onbelangrijk: de fotograaf komt in dit land ook zeker aan zijn of haar trekken! Aangezien we ieder jaar met zovelen naar Frankrijk afreizen, is het de hoogste tijd voor een blog met tips hoe je dit prachtland fotografeert!

Paleizen, kastelen en stijlvolle gebouwen

Wie momenteel de Tour de France volgt, weet: Frankrijk staat vol met de mooiste kastelen en paleisjes, die (naast de renners) vaak voldoende aandacht krijgen op tv. Deze châteaus zijn meestal gewoon open voor bezoek. Een leuk uitje tijdens je vakantie in Frankrijk. Wist je overigens dat er verschil zit tussen de kastelen of paleizen. De paleizen werden gebouwd met een grote ceremoniële functie. Om gasten te imponeren werden ze weids opgezet en hierdoor zijn ze lastig te fotograferen. Kastelen hebben juist een beschermende functie en zijn juist gemaakt om ongewenste gasten uit huis te houden. Door het formaat en de strategische gekozen locatie van een kasteel zijn ook dit behoorlijk imponerende bouwwerken. Tijdens het fotograferen is het nemen van afstand bij een kasteel en paleis een belangrijk aandachtspunt. Heb je een goed uitzicht op het paleis op de weg ernaartoe? Stop de auto en stap even uit om het gebouw in zijn totaliteit vast te leggen. Is dat niet mogelijk? Vaak hebben paleizen en kastelen prachtige bouwkundige details, die ook zeker de moeite van het fotograferen waard zijn. Zorg ervoor dat je vroeg in de ochtend aanwezig bent, zodat je zo weinig mogelijk andere bezoekers in beeld hebt. 

Vergeet niet om de vaak imposante tuin te fotograferen. Een foto van de hele tuin is natuurlijk een aanrader, maar probeer je ook te focussen op de details. Lees hiervoor ook het blog over macrofotografie. Wil je weten of er in de buurt van jouw vakantiebestemming een kasteel is te vinden? Hier vind je een complete lijst van alle kastelen in Frankrijk. Hoewel er op het internet geen lijst te vinden is van de paleizen in Frankrijk, bevinden deze zich vooral in de omgeving van de hoofdstad Parijs.

De Franse architectuur biedt overigens meer dan kastelen en paleizen alleen. Wie Frankrijk een beetje kent, weet dat het land nog vele andere stijlvolle bouwwerken kent. Wist je bijvoorbeeld dat de Eiffeltoren het meest gefotografeerde bouwwerk in Europa is?

Fototip: om recht te doen aan de grootsheid van mooie, imposante gebouwen is het noodzakelijk om veel afstand te nemen. Het maakt het fotograferen gemakkelijker en je foto’s worden er mooier door.

Natuur en landbouw

Frankrijk wordt vaak geassocieerd met de talloze wijn-, zonnebloem- en lavendelvelden. Dit biedt een kleurrijk schouwspel en geeft de fotografen onder ons voldoende mogelijkheden. De velden zijn eenvoudig te fotograferen en bovendien bijna een garantie voor een geslaagd plaatje. Het mooie lijnenspel in combinatie met de glooiende heuvels in Frankrijk zorgt voor prachtige foto’s . Lees ook nog even het blog over landelijk fotograferen voor wat nuttige tips.

Naast de velden staat Frankrijk ook bekend om haar natuurparken, bergen en kustgebieden. Bijna overal in Frankrijk is wel een van deze drie natuurschoonheden te vinden. Maak wandelingen door de natuur en neem je camera mee!

Fototip: Bij het fotograferen van landerijen en natuur zijn compositieregels belangrijk. Gebruik deze om de foto’s naar een hoger niveau te tillen.

Praktische tip: in alle rust naar je vakantieadres rijden? Verlaat de tolwegen op het laatste stuk van je route en ga voor de toeristische weg naar je bestemming. Daarmee vergroot je de kans dat je langs mooie velden rijdt. Kun je direct even de auto aan de kant zetten voor wat mooie plaatjes.

Leven als God in Frankrijk!

Natuurlijk is Frankrijk een prachtig land vanwege haar natuur en gebouwen, maar de cultuur is minstens zo’n belangrijk onderdeel. Het bourgondische leven maakt jouw vakantie helemaal af. Het Franse leven is veelzijdig. Neem die veelzijdigheid mee in je foto’s en wellicht lukt het je om dat Franse sfeertje vast te leggen op camera. Denk aan het groepje oude mannetjes die jeu de boules aan het spelen zijn, dat leuke bakkerijtje waar je in de ochtend je baguettes haalt, of het glas wijn in de zwoele avondzon met het lekkere eten op de achtergrond.

Of je nu naar Frankrijk gaat, lekker thuis blijft of naar een ander land afreist, door je vakantiefoto’s te delen op social media, maak je bij CEWE kans maken op een leuke prijs. Voor zie je foto van de tekst #cewevakantie en wie weet win jij een gratis CEWE Fotoboek! Kun je niet wachten op deze prijs? Je bestelt je fotoboek het beste met de CEWE fotoservice software!