In de heldere zomernachten heb je veel kans op een mooie sterrenhemel. De avond begint altijd met de poolster. Dit is de ster die je als eerste aan de hemel ziet verschijnen. Daarna volgen er al snel meer. Grote kans dat je bij een mooie, heldere zomernacht een sterrenhemel te zien krijgt. Lees daarom snel verder voor tips om deze sterrenhemel te fotograferen!

De juiste omgevingsfactoren

Voor het fotograferen van de sterren zijn er twee belangrijke voorwaarden:

1) Het is noodzakelijk dat er niet teveel wolken zijn: alhoewel de wolken ook kunnen bijdragen aan het effect van de foto’s, is het natuurlijk handig dat je voldoende sterren ziet. Heldere nachten geven dan het beste effect.

2) Afgelegen gebieden geven de beste sterrenfoto’s: des te afgelegener de locatie, des te beter je de sterren kunt zien. Het licht van bijvoorbeeld een grote stad weerkaatst namelijk in de lucht op jouw camera, waardoor de sterren minder zichtbaar zijn. Om dezelfde reden zie je zelf ook altijd meer sterren als je ‘s nachts op een afgelegen plek bent. Doordat je een afgelegen plek uitkiest, heb je minder last van ‘lichtvervuiling’;cruciaal voor een goede foto van de sterren. Om niet te verdwalen midden in de nacht, kies je natuurlijk wel een toegankelijke plek uit voor het maken van de foto’s.

Houdt rekening met deze factoren en je bent al op de helft van jouw sterrenfoto.

Compositie en contrast

Contrast verbetert de foto. Richt je camera daarom niet alleen in de lucht, maar neem iets van de voorgrond mee op de foto. Zo zie je niet alleen sterretjes, maar ook wat donker landschap op de voorgrond. Door het landschap en de lucht in te delen volgens compositieregels maak je de foto kloppend. Houd bijvoorbeeld 1/3e landschap en 2/3e sterrenhemel aan. Of gebruik één van de andere compositieregels.

De instellingen van je camera

Om een goede sterrenfoto te maken, gebruik je een lange sluitertijd. Een lange sluitertijd betekent automatisch ook dat je een statief of stevige ondergrond nodig hebt. Door een lange sluitertijd te gebruiken, valt het licht van de sterren langer op de lens van je camera. Zo vergroot je de ‘dikte’ van het licht en worden de sterren duidelijker. Vergelijk het met het tekenen van een stip op een papiertje met een balpen; wanneer je langer met de balpen op het papiertje tekent wordt de stip duidelijker en dikker. Dit geldt ook voor het fotograferen met een lange sluitertijd. Afhankelijk van de omgeving gebruik je ongeveer een sluitertijd van 20 tot 30 seconden. Om zo goed mogelijk met de lange sluitertijd en het statief te werken is een draadontspanner handig. Als je deze niet hebt, kun je ook de zelfontspanner gebruiken. Zo weet je zeker dat je de camera niet beweegt tijdens het fotograferen.

Naast sluitertijd, is ook diafragma een hulpmiddel om meer licht op de lens te laten vallen. Door de lens goed open te zetten valt er voldoende licht van de sterren op de lens. Houd bovendien het ISO-getal wat lager om de zowel de sterren, als de voorgrond goed scherp te houden.

Lichtgevoelige lens

Ben je in het bezit van een lichtgevoelige lens, dan gebruik je deze bij voorkeur bij het fotograferen van de sterren. Zo’n lens werkt namelijk net iets beter in donkere omstandigheden. Speciaal een lichtgevoelige lens aanschaffen voor je nachtelijke zoektocht naar sterren is wat overdreven; ze zijn behoorlijk prijzig en zonder deze lens lukt het je ook om unieke foto’s te maken.

Tip: startrails zijn sterren die strepen trekken door de lucht. Je ziet de sterren dan als een “spoor” door de lucht. Je bereikt dit door een nog langere sluitertijd te gebruiken. In de tussentijd bewegen de sterren zich v aan de hemel en krijg je startrails.

Altijd uitkijken naar de sterren? Ontwerp een sterrenwanddecoratie voor in je slaapkamer! Dan weet je zeker dat je lekker wegdroomt.

Sterrenfotografie is echt iets dat je op vakantie voor het slapen kunt doen. Na een lange zwoele zomeravond nog heel eventjes een foto maken van die heldere sterrenhemel. Deel deze foto(‘s) op social media en maak kans op een gratis CEWE fotoboek! Je hoeft de gedeelde sterrenfoto alleen maar te voorzien van de tekst #cewevakantie.