Het warme zand onder de voeten, de geur van de zilte zee en de kenmerkende klanken van de zingende zeemeeuwen: voor velen is dit dé droomplek voor een vakantie of gewoon voor een dagje weg. Want hoe heerlijk is het om even lekker een dagje niks anders te doen dan op het strand te liggen. Natuurlijk met af en toe een actief momentje zoals een korte wandeling op blote voeten langs het water, een stukje zwemmen in de golvende zee of natuurlijk: een paar prachtige foto’s maken! Hieronder vijf tips voor de beste strandfoto’s.

#1 Gebruik de vroege en late uurtjes

Vroeg opstaan; je moet het maar kunnen op je vrije dag. Je wordt er als fotograaf wel voor beloond, namelijk in de vorm van een mooie zonsopkomst. De geluksvogels met het strand op het westen kunnen rustig afwachten tot de late avonduren totdat de zon ondergaat. De oranje, bijna rode, gloed over het strand en de zee geeft een magisch en romantisch effect aan de foto. Dit beeld is zelfs met het beste fotobewerkingsprogramma niet na te bootsen. Overdag is de zon een stuk feller – en wordt ook nog eens extra fel door het geelwitte strand. Dit geeft een fletse kleur aan je strandfoto’s. Koester daarom het moment vlak voor en na de zonsopkomst en -ondergang.

#2 Plan een fotosessie

Plan een fotosessie op het strand in met je reisgenoten in, bijvoorbeeld met je familieleden. Vakanties zijn vaak één van de weinige dagen waarop jullie echt in een ontspannen sfeer, en in een mooie omgeving, samen zijn. Kies voor dit fotomoment op het strand wel een geschikt moment. Vanwege de eerdergenoemde reden dat het licht overdag behoorlijk fel kan zijn, is het slimmer om de sessie in de avond of ochtend te plannen. Zoek daarnaast een rustig plaatsje op het strand. Op deze manier voorkom je dat er steeds onbekenden door het beeld lopen.

#3 Gebruik de juiste instellingen

Maar wat zijn de juiste instellingen? Een eenduidig antwoord op die vraag is lastig te geven, want afhankelijk van lichtinval en setting. Het grootste onderscheid is te maken in de kleur van de zon. Als je overdag foto’s gaat maken is de zon fel. Gebruik alle hulpmiddelen om de kleur van de foto ietsjes warmer te maken. Wacht bijvoorbeeld tot dat ene wolkje aan de hemel eventjes het felle zonlicht ontneemt, zet je witbalans op het zonnetje, verhoog het diafragmagetal en verlaag het ISO-getal. Wil je een portretfoto maken? In dat geval kan het helpen als je het licht op de persoon laat weerkaatsen met je witte strandlaken. Het klinkt een beetje tegenstrijdig, maar ook het gebruik van je flitser kan helpen om het gezicht minder flets te maken bij het felle daglicht. Daarmee wordt het gezicht namelijk minder flets.

Tip: Als laatste optie kun je de foto ook zwart/wit maken. Hierdoor valt het fletse licht eigenlijk helemaal niet meer op!

 

#4 Het strand: een zee aan inspiratie voor compositie

Google eens op afbeeldingen van de compositieregel ‘de regel van derden’ in combinatie met ‘strand’ of ‘zee’. Dan zie je dat de helft van de getoonde foto’s een mooie uitgebalanceerde kustlijn laat zien, met een keurige indeling van strand, zee en lucht. De compositieregel van de lijnen is goed te gebruiken bij het fotograferen van de kustlijn die in de verte verdwijnt of voor het heuvelachtige duinlandschap dat vloeiend langs het strand welft. Fotografeer je jouw vriend(in) die met blote voeten wacht totdat de golven ze overspoelen? In dit geval is de gulden snede weer prima te gebruiken voor een kloppende indeling van jouw foto. Kortom compositieregels zijn jouw hulpmiddel om je strandfoto’s interessant te maken.

 

#5 Ga ook bij slechter weer

Het klinkt misschien iets minder aantrekkelijk, maar ook bij slecht weer biedt het strand meer dan genoeg fotokansen. Denk bijvoorbeeld aan een dreigende (onweers)bui boven zee of een stuivende zandwolk over het strand (pas wel op met je camera-apparatuur!!). Bovendien is het strand een stuk minder gevuld dan op een zonnige dag, waardoor je kunt fotograferen zonder dat je beeld gevuld wordt met andere strandgasten. In het geval van de onweersbui, houd je natuurlijk te allen tijde voldoende afstand en zoek je een veilige plaats als de onweer te dichtbij dreigt te komen.

Naast bovenstaande tips, is het aan te raden om op het strand een goede beschermhoes voor je fototoestel te gebruiken. Zo voorkom je dat het toestel beschadigt door het stuivende zand of door het spattende water. Daarnaast is het slim om je dag een beetje in te delen met een schema. Dat maakt dat je optimaal gebruik kunt maken van de stand van de zon en dat je – naast het fotograferen – ook optimaal van je welverdiende stranddag kunt genieten.

Tip: ontwikkel je strandfoto’s op sierlijke art prints en zet ze bijvoorbeeld op de schouw. Op deze manier geniet je net iets langer van je stranddag(en)! Kans maken op een gratis CEWE fotoboek om je strandfoto’s in te verwerken? Deel je mooiste strandfoto, met de tekst #cewevakantie op social media en maak kans op een gratis CEWE fotoboek!