Wie aan een zomer in de stad denkt, denkt al snel aan volle parken, terrasjes en veel gezelligheid op straat. Naast alle gezelligheid heeft stadsfotografie in de zomer ook zo zijn voordelen. In dit blog vind je tips voor het fotograferen van de zomersteden. Handig als je nog een stedentrip hebt gepland!

De rustige plekjes opzoeken

Als het lekker weer is, lopen de straten vol met mensen die een zonnestraaltje mee willen pakken. Als fotograaf moet je dan soms wat inventief zijn om een rustig plaatsje te vinden, waar je even lekker kunt fotograferen zonder gestoord te worden of zonder dat er steeds mensen in het beeld staan. Denk bijvoorbeeld eens aan de vele binnenhofjes of tuintjes van de stad waar je jezelf even in kunt laten verdwijnen met je camera. Als je in een voor jou onbekende stad bent, probeer dan eens een stadswandeling. Deze leidt je vaak langs de toeristische trekpleisters, maar ook langs de minder drukke plekjes waar je zonder de wandeling niet zou komen. Overigens is dit ook een goede tip als je de stad al beter kent, omdat je via de stadswandelingen vaak toch nog weer nieuwe plekjes ontdekt.

Groene en kleurrijke steden

Heb je nog geen stad uitgezocht voor deze zomer en twijfel je nog? Dan raden wij je aan: zoek een kleurrijke stad uit. Vooral op een zonnige dag komen kleurrijke gebouwen extra tot hun recht. Zo schreven we een tijdje geleden over drie zomerse steden. Wat direct opvalt aan een stad als Dubrovnik zijn de rode dakpannen, met op de achtergrond, een azuurblauwe zee. Ook kraampjes waar verse vruchten of diverse kruiden te koop zijn, bieden vaak een breed pallet aan kleuren. De kleur hoeft overigens niet perse in de gebouwen of ‘stadse elementen’ te zitten, maar vind je bijvoorbeeld ook terug in de natuur rondom de stad (een bos, een zee of een meer) of het vele groen in de stad. In wereldsteden als Parijs of Londen vind je bijvoorbeeld veel stadsparken. En wist je dat Reykjavik de allergroenste stad van Europa – en zelfs van de wereld – is? Met maar liefst 411 vierkante meter groengebied per persoon biedt deze mooie IJslandse stad heel wat moois voor de reislustige fotograaf.

Zonnestralen en architectuur

Je legt misschien niet meteen de link met zonnestralen, als je een mooi gebouw fotografeert. Wel weet jij als geen ander dat licht een belangrijke rol speelt bij fotografie. Dat geldt ook en zeker voor het fotograferen van architectuur. De zon en de bijbehorende schaduw veroorzaken mooie effecten op de gebouwen, waardoor je foto net wat unieker wordt. Fotografeer bijvoorbeeld eens de schaduw van een ornament van een kerk. Of zoek een gedeelte van het pand op dat gedeeltelijk in de zon en gedeeltelijk in de schaduw staat. Het kan een hele andere kleur geven aan een gebouw.

Tip: toe aan verkoeling? Loop dan eens een mooie kerk of kathedraal binnen. Een ideale plek om even af te koelen en ook nog wat mooie foto’s te maken. Check wel even of fotograferen is toegestaan en wijzig je instellingen. In kerken is het vaak erg donker; een groot contrast met de zonnige buitenwereld.  

Zomer in eigen stad of dorp

Voor zomerse foto’s van een stad hoef je natuurlijk niet per se op vakantie; ook in je eigen plaats(je) kun je zomerfoto’s maken. Fotografeer het schattige pandje van de plaatselijke bakker of zoek het prachtige slot even buiten je woonplaats op. Ontwikkel de foto’s bijvoorbeeld op een wanddecoratie van CEWE en je hebt een unieke woonaccessoire in jouw huis! Ook leuk: geef de een fotocadeau met jouw foto aan iemand die echt trots is op zijn eigen woonplaats.

Of je jouw stads- of dorpsfoto’s nu maakt in je eigen woonplaats of op je vakantieadres, door je foto’s te delen op social media, maak je bij CEWE kans op een gratis CEWE fotoboek! Je hoeft de gedeelde foto alleen maar te voorzien van de tekst #cewevakantie.