Van rondreizen door Zuid-Afrika en Nepal tot bijzondere vakanties in Costa Rica en Peru: Wim en zijn vrouw Elly hebben al behoorlijk veel van de wereld gezien. Het reislustige stel maakt elk jaar een grote reis naar een ander land in de wereld. “Van iedere trip maken we een CEWE Fotoboek. Dit jaar reizen we af naar Maleisië en Borneo.”, vertelt Wim enthousiast. Als je zoveel reist, heb je ongetwijfeld talloze tips voor de fotograferende reiziger.

Een goede voorbereiding is het halve werk

“En of ik die heb!”, lacht Wim als we hem er naar vragen. De afgelopen jaren heeft hij niet alleen heel veel mooie ervaringen en herinneringen verzameld, maar ook de nodige apparatuur om die herinneringen vast te leggen. Wim bereid zich goed voor op de reizen die hij maakt. “Om te voorkomen dat je de verkeerde of onnodig apparatuur meesjouwt, lees ik me goed in. Zo kan ik me een voorstelling maken van wat ik kan verwachten op de bestemming en daar stem ik mijn apparatuur op af. Zo voorkom je dat je apparatuur meeneemt die je uiteindelijk niet nodig blijkt te hebben.”

Een handige tip, maar hoe weet je nu wat je wel en niet mee moet nemen? Wim legt uit: “Het meest essentiële apparaat is natuurlijk de camera zelf. Zelf gebruik ik een Sony Alfa 77 II camera. Daarnaast heb ik verschillende Tamron lenzen, een 150/600 en een 16/300. Als ik een stedentrip ga maken, dan weet ik van tevoren al dat een groothoeklens nuttig kan zijn; aan een 150/600 lens (een lens met een enorm zoombereik) heb je in een stad vrij weinig. Die sleep ik dan ook niet mee. Überhaupt is het in de stad verstandig om de hoeveelheid apparatuur te beperken, omdat je veel loopt. Een 200 of 300 mm lens volstaat vaak prima.” Als Wim een rondreis maakt, dan gaat de 150/600 lens wel mee. Doordat je met deze lens ver kunt inzoomen, kun je prachtige foto’s van dieren maken. Gniffelend: “Ik heb er ooit twee parende vogels mee weten vast te leggen!” Naast een goede camera en lenzen neemt Wim, als ze met een auto reizen, ook een statief mee. “Daarmee voorkom je bewogen foto’s. Zelf heb ik een lichtgewicht statief van carbon, die is nog redelijk handzaam.”

Bijzondere momenten

De jarenlange ervaring van Wim heeft ervoor gezorgd dat hij zeer ‘efficiënt’ foto’s maakt en opslaat. “Tijdens onze eerste grote reis naar India had ik ruim 1.600 foto’s gemaakt. Een nieuw land kan zo overweldigend zijn. Nu ben ik veel kieskeuriger. Ik beoordeel iedere keer of een situatie fotowaardig is. Daardoor maak ik veel minder foto’s, maar zijn ze wel veel mooier en beter.” Dat je als fotograferende reiziger soms ook een beetje geluk moet hebben, daar weet Wim alles van. “Op onze reis door Sri Lanka zagen we toevallig een traditionele bruiloft in uitvoer. Daar wilde ik natuurlijk maar al te graag foto’s van maken. Het stel dat zou trouwen vond dat geen probleem. Door een ongelukkige samenloop van omstandigheden miste hun eigen fotograaf het moment suprême… maar ik niet! Nu staan mijn foto’s in een Sri Lankaans fototrouwboek, dat is toch fantastisch!”

Foto’s direct opslaan en sorteren

Op alle reizen gaat de laptop van Wim mee. Iedere avond kopieert hij de foto’s naar zijn laptop, waardoor hij direct een back-up heeft. “Als ik mijn camera kwijtraak of mijn laptop crasht, dan heb ik de foto’s tenminste nog.” Vervolgens loopt hij de foto’s van die dag langs. Dubbele foto’s gaan de prullenbak in, die met een slechte resolutie eveneens. “Bewerken doe ik ook direct, maar zo minimaal mogelijk. Ik maak gebruik van het programma Color Paint Shop Pro 2018, maar het enige wat ik wel eens doe is een foto iets verder inzoomen. Heel soms doe ik een kleurcorrectie, maar het liefst blijf ik behoud ik de oorspronkelijke foto zoveel mogelijk.”’

Dat Wim gestructureerd te werk gaat, blijkt wel uit het feit dat hij op reis direct een map aanmaakt waar de foto’s voor het fotoboek in komen te staan. “Daardoor heb ik bij thuiskomst al een mooie selectie. Dat bespaart me enorm veel tijd.” Een andere gouden tip die Wim voor je heeft: “Geef alle foto’s direct een beschrijving. Aan het einde van de dag weet je nog precies waar je bent geweest en ken je de bijbehorende namen. Dat is anders als je drie weken later, achter je computer thuis, je fotoboek wilt maken en er iets bij wilt schrijven. Namen van plaatsen of gebouwen zijn dan vaak alweer weggezakt.”

Dierbare herinneringen in een CEWE Fotoboek

Bij thuiskomst gaat Wim vaak direct aan de slag met de foto’s. “Doordat ik al een selectie heb gemaakt, is het maken van een fotoboek een fluitje van een cent. “In een tweede selectieronde doorloop ik de foto’s nog eens kritisch. Daarna laat ik de fotoboekassistent van CEWE het werk doen.” De fotoboekassistent vult het fotoboek automatisch met het mapje foto’s dat Wim al had gemaakt en zet alles in de juiste volgorde. “Het wordt precies zoals ik wil, doordat ik in de software kan aangeven dat ik maximaal twee foto’s op een pagina wil. Als het boek gevuld is schrijf ik korte tekstjes bij de foto’s en voeg ik achtergronden toe. Ik kies in mijn fotoboeken overigens altijd voor rustige achtergronden, zodat de foto de aandacht krijgt die hij verdient.” Om lijn te brengen in zijn fotoboekencollectie, kiest Wim altijd voor het XL formaat fotoboek met harde kaft én voor glanzend fotopapier. “Ik maak mijn fotoboeken bij CEWE. De kwaliteit is heel goed en de service uitstekend. Bovendien organiseren ze ook nog wel eens iets leuks voor hun klanten. Zo heb ik meegedaan aan de City Photo Challenge in Den Bosch vorig jaar en hebben we al eens een bezoek gebracht aan de fabriek van CEWE in Mönchengladbach, Duitsland.”

Ben je van plan om dit jaar zelf ook een grote reis te maken? Denk dan af en toe nog eens aan de tips van Wim – en wie weet staan jouw foto’s straks ook in een Peruaans, Thais of Zuid-Afrikaans fotoboek ;-).