Een dagje als fotograaf op het strand is hard werken. Vroeg uit je nest en pas na zonsondergang er weer in! Waarom? Dat lees je in dit blog. We geven je tips voor een perfecte dag aan het strand als fotograaf!

05:00 – Snel je bed uit!

Hopelijk schrikken we je hier niet mee af, maar vooral het vroege opstaan kan lastig zijn. Gelukkig word je daar al gauw rijkelijk voor beloond! Snel je kleren aan en op naar de zee. Terwijl iedereen ligt te slapen, komt namelijk in het oosten iets prachtigs ‘uit de zee’: de zon! Haast je wel want je hebt op de dag dat dit bericht geplaatst is (24 juni) slechts 18 minuten voordat de zon opkomt. Ga je pas halverwege augustus naar de zee? Dan heb je nog zeker een uurtje langer! Ook voordat de zon zich laat zien zie je de steeds lichter wordende gloed al aan de horizon. Na zonsopkomst is het natuurlijk een uitstekend moment om even bij te komen van het vroege opstaan en bij je (vakantie)huisje te ontbijten (of gewoon in een strandtent aan zee natuurlijk). Een voorwaarde is dan wel dat je een zeekant op het oosten hebt. Wat in ons land niet het geval is, maar sowieso natuurlijk wel als je naar een eiland gaat (dikke tip: ga naar Corsica). Natuurlijk geldt voor de zonsopkomst dat je zowel van het blauwe als het gouden uurtje gebruik kunt maken, net als in de avond natuurlijk!

Tip: fotografeer de gehele opkomst en maak later een collage van de foto’s. Zorg dat je de fototoestel op precies dezelfde plek houdt, zodat de foto’s verder gelijk aan elkaar zijn.  

09:00 – Strandwandeling

Na een mooie collectie foto’s van de zonsopkomst te hebben gemaakt en een lekker ontbijtje, is het tijd voor een goede wandeling langs het strand. Alhoewel het bij het fotograferen van de zonsopkomst misschien wat lastiger is om je eventuele reisgeno(o)t(en) mee te krijgen, is een strandwandeling om 9u ook goed te doen voor de mensen die wat meer van uitslapen houden, toch? Neem je fototoestel mee om plaatjes te schieten van de wandeling, maar let vooral ook wat er op het strand ligt. Met name als het net vloed is geweest zie je veel typische strandvoorwerpen liggen, zoals schelpen, kwallen en delen van vissersnetten. Ben je in België aan het strand? Let dan ook op die grappige strandlopertjes die heen en weer met de golven van en naar het strand lopen. Wat een vreemde vogels hè?

Fotografietip: bij het fotograferen van aangespoelde schelpen, zeesterren of zelfs kwallen, houd je de regels aan van macrofotografie. Je kunt hiervoor onder andere de automatische stand van de tulp op je fototoestel gebruiken. Lees in het blog over macrofotografie meer over dit onderwerp.

12:00 – Dagje strand

Zo, nu hebben we wel wat rust verdiend! Lekker uitrusten op het strand met bijvoorbeeld een boekje erbij of natuurlijk met je fototoestel in de aanslag. Fotografeer de kinderen die zandkastelen bouwen of de genietende gezichten van je medereiziger(s). Rond deze tijd kan het behoorlijk fel zijn. Gebruik daarom je fototoestel instellingen om het licht wat te dempen. Witbalans zet je natuurlijk op het zonnetje. Het kan bovendien helpen om te fotograferen als er net een wolkje voor de zon zit. Strakblauwe lucht? Dan kan het gebruik van een korte sluitertijd of een hoger diafragmagetal je ook helpen om minder licht op de lens te laten vallen.

Fotografietip: die korte sluitertijd is ook handig om de opspattende druppels zeewater te “bevriezen”

16:00 – Lekker borrelen en een hapje eten!

Aangezien je al vroeg bent opgestaan, heb je al een behoorlijke dag achter de rug. Dan ben je vast wel toe aan een lekkere borrel met wat hapjes. Lekker aan de tafel, met verkleurde, voldane en uitgeruste gezichten. Vergeet ook vooral niet om de welverdiende borrel met de hapjes en daarna het eten vast te leggen op fototoestel.

Fotografietip: als echte foodie fotografeer je het eten het beste door te letten op de mooie zomerse kleuren. Denk bijvoorbeeld aan de rode aardbeien, groene meloenen, en de oranje sinaasappels van je fruitsalade. Houd voor het fotograferen van eten de regels van macrofotografie aan. Je kunt ook mooie foto’s maken van de zijkant van het bord met op de achtergrond een mooie bokeh. Dit krijg je door weinig scherptediepte te gebruiken.

19:30 – Zonsondergang

Het meest romantische moment van de dag is natuurlijk de zonsondergang. Dit is dan ook meteen de alternatieve optie voor als je niet zo’n ochtendmens bent en het ochtendprogramma hebt overgeslagen. Ook rond zonsondergang kun je namelijk genieten van het gouden uurtje. Hierbij geldt dan natuurlijk dat de zon in het Westen ondergaat, waar dan ook de zee moet zijn. Gelukkig geldt dit in België dan wel weer! Zorg dat je er voor 22u bent (en in halverwege augustus iets voor 9u).

Tip: tijdens zonsondergang heb je de kans om een prachtige panoramafoto te maken van de zee en het strand. Lees daarom ook het blog over panoramafotografie. En heb je een perfecte panoramafoto gemaakt? Dan heb je meteen een mooie foto voor een foto op canvas aan de muur.

Of je nu de kust van Corsica of het Waddengebied fotografeert, door je foto’s te delen op social media maak je bij CEWE kans op een gratis CEWE fotoboek! Je hoeft alleen de tekst #cewevakantie bij je foto te plaatsen.

Fijne zomer!