Krakau, 8 maart

We zijn op woensdag 7 maart om 6u30 aangekomen in de voormalige Poolse hoofdstad. Een dichte mist ligt over de stad. De zowel drukkende als geheimzinnige sfeer zette er ons meteen toe aan onze lenzen boven te halen zodat we dit weerbeeld dat recht uit de verhalen Harry Potter lijkt te komen, met jullie konden delen.

Een beetje geschiedenis 

En nu we het toch over fantasy en magie hebben: volgens de legende leefde er ooit een draak in een grot in de Wawelberg die de stad domineert. Die draak voedde zich met het vee uit de streek, roofde de huizen leeg en vermoordde de bevolking in de omstreken. Tot de dag dat prins Krakus het beest versloeg. De heldhaftige prins gaf zijn naam aan de stad die aan de voet van het hol van het monster gebouwd werd.

Tegenwoordig is Krakau een stad met smalle straatjes en een park rondom het historische centrum. De stad is relatief klein en kan perfect te voet bezocht worden. Je hebt er een veilig gevoel en kunt er op elk uur, zowel overdag als ’s nachts, rustig rondwandelen.

’s Avonds is het over de koppen lopen, zowel in de winkeltjes (die soms tot 22u open zijn) als in de straten en de restaurants. Polen gaan graag uit en de stad is behoorlijk levendig.

Vredig maar bruisend

’s Ochtends, nadat ze van de tram stappen, haasten de inwoners van Krakau zich naar kleine, blauwe stalletjes waar ze een Poolse bretzel (Krakauski obwarzanek) kopen voor minder dan 50 eurocent. De Polen zijn dol op gebak. In de bakkerijen geurt het naar kaneel en ik ontdek er Berlijnse bollen met de meest uiteenlopende smaken. Deze grote, zachte beignets met loperige en heerlijke vullingen doen me terugdenken aan m’n kindertijd. De zondagnamiddag haasten mijn broer en ik ons naar de bakkerij om er ons vieruurtje te kiezen. Ik hou absoluut van deze vredige en bruisende stad.

Het fotogenieke Krakau

Vrijdag zijn Ben en ik bij het ochtendgloren opgestaan. We wilden de zonsopgang kunnen vastleggen op het marktplein van Krakau. Wist je dat fotografen dol zijn op drie welbepaalde tijdstippen waarop de kleuren van de hemel het fotogeniekst zijn en je foto’s nog beter laten uitkomen? Het eerste moment is zonsopgang. Zorg ervoor dat je zeker op tijd opstaat en dat je minstens 30 minuten op voorhand ter plaatse bent. Het tweede moment van de dag is zonsondergang en tot slot is er ook het blauwe uur, de tijdspanne tussen dag en nacht. Het blauwe uur duurt eigenlijk maar een 30-tal minuten. Op dat tijdstip heeft de hemel een intens blauwe gloed. Zowel bij het ochtendgloren als bij valavond moet de fotograaf paraat staan!

Die drie momenten zijn ideaal om de must-sees van de stad te fotograferen:

  • De marktplaats van Krakau: centraal gelegen en je ademt er de bijzondere geur van paardenvijgen. Tientallen witte koetsen wachten er op de toeristen voor een ritje door de stad en het échte Sissi-gevoel.
  • De Mariakerk: 14de-eeuwse kerk met een adembenemend interieur. Jammer genoeg mag je er geen foto’s maken.
  • Sukiennice, deze oude lakenhal midden op het marktplein huisvest vandaag een museum, een kunstgalerij en een overdekte markt die heel wat toeristen lokt. Je vindt er alle soorten souvenirtjes, zoals amber juwelen die typisch zijn voor de streek.
  • Het Koninklijk Kasteel Wawel: het werd in de 14e eeuw gebouwd en heerst over de stad. Het was destijds de woonplaats van koning Casimir III. Je vindt er ook het beeld van de beruchte vuurspuwende draak.
  • In Kazimierz, de Joodse buurt van Krakau, vind je tal van boekenwinkels, cafés, galeries, religieuze gebouwen en restaurants. Ik kan je alvast restaurant Ariel aanbevelen, een plek vol familieverhalen, en de Starka, waar je traditionele, Poolse gerechten kan eten. Net zoals Wawel en de oude stad (Stare Miasto), is Kazimierz erkend als UNESCO Werelderfgoed.

Verzadigd, het hoofd vol beelden en de rugzak op de rug, stappen Ben en ikzelf de trein opnieuw op richting Bratislava, waar we zullen deelnemen aan een workshop over portretfotografie.

Tot gauw!

Maud