Diafragma is één van de nuttigste fotografie-instellingen die je kunt bedenken. Het principe is eigenlijk heel simpel en vergelijkbaar met de functie van je eigen ogen. Maar wat kun je er nu precies mee en hoe werkt het ook alweer? Dat lees je in dit blog over diafragma.

Het principe van je ogen

Zoals gezegd werkt een diafragma precies zoals je ogen. Hoe groter de opening hoe meer beeld erop valt. Als je meer beeld en meer licht op de sensor van je camera wilt laten vallen, vergroot je het diafragma. Dit werkt hetzelfde als je zelf in een donkere ruimte komt. Doordat het donkerder wordt, vergroten je pupillen zich waardoor je er beter kunt zien. Dit is precies de reden waarom je niet altijd gelijk helemaal scherp kunt zien als je vanuit een donkere ruimte naar een lichte ruimte gaat.

Verwarrende getallen

Zelfs in één van onze blogs hebben we ons wel eens vergist met het omschrijven van het diafragmagetal. Gelukkig hebben we dan altijd wel een oplettende lezer die ons corrigeert, waarvoor bedankt! Het diafragmagetal is enigszins verwarrend. Hoe kleiner de opening van je lens namelijk wordt, des te groter het diafragmagetal. Om het helemaal helder te maken hebben we hierboven een schematische tekening geplaatst van de diafragmagetallen. Diafragmagetallen worden altijd aangeduid met het f-getal. Hoe hoger het f-getal des te kleiner de opening en des te groter de scherptediepte.

Wat kun je als fotograaf met diafragma?

Diafragma is één van de meest gebruikte instellingen van je camera. Diafragma stelt je onder andere in staat om een mooie focus te leggen op een onderwerp, maar er is meer!

Bokeh en focus

Die focus die we bedoelen ontstaat doordat je de achtergrond een beetje “vaag” laat. Hierdoor is de achtergrond wel zichtbaar, maar zie je geen details van wat zich daar afspeelt. Het draait allemaal om het onderwerp op de voorgrond. Je creëert een mooie focus door gebruik te maken van weinig scherptediepte; ofwel de vage achtergrond. Dit bereik je door een groot diafragma te gebruiken. Stel de camera scherp op het onderwerp dat je daadwerkelijk wilt fotograferen en je ziet dat de achtergrond niet echt aanwezig is, maar wel een belangrijke sfeer aan de foto geeft.. Een groot diafragma is dé manier waarop je een bokeh foto maakt.

Landschap en breedte fotografie

Bij een landschap is het belangrijk dat je zowel dichtbij als veraf een goed beeld van het geheel hebt. Dit bereik je, verrassend, door de juiste scherptediepte toe te passen. Gebruik een klein diafragma (en een hoog diafragmagetal). Doordat er vaak veel te zien is in een landschap, is het soms lastig om rust aan te brengen in de foto. Pas daarom bij veel scherptediepte op dat je niet teveel vastlegt in één beeld. Je kunt je foto gestructureerder maken door gebruik te maken van compositieregels. Dit zijn regels om het landschap volgens een logische indeling te fotograferen en helpen je om je foto kloppend te maken. .

Licht

Heb je te weinig of te veel licht op de camera? Net als bij je ogen werkt diafragma als een soort filter voor de hoeveelheid licht. Net als de sluitertijd, witbalans en het ISO-getal kan diafragma je helpen om de felheid van het licht wat te dimmen of juist wat te versterken. Wil je de instellingen van je camera handmatig aanpassen, dan zal je per situatie moeten onderzoeken wat de juiste opening is.

Succes met diafragma!