Het minicameraatje op je mobieltje fotografeert scherper dan ooit. Het is verbazingwekkend wat voor kwaliteit foto’s je kunt maken met de camera van een smartphone. Dit is natuurlijk geweldig! Je hoeft geen expert meer te zijn om mooie foto’s te maken en de techniek ontwikkelt zich alleen maar verder door. Toch verlangt iedereen wel eens terug naar oude tijden. Misschien is het juist hierom dat retro weer helemaal hip is. Wil je ook even terug in de tijd? Lees dan snel verder!

Retrofoto’s maken

De gemakkelijkste optie om foto’s oud te doen lijken, is de welbekende zwart-wit of de sepia bewerking. Toch zijn er nog veel meer opties om retrofoto’s te maken. Het begint allemaal met de aankleding. Hoe oud je de foto ook kunt doen lijken, als de personen op de foto in de modernste kleding lopen, klopt het plaatje al niet meer. Zorg daarom dat het beeld dat je gaat fotograferen vrij is van moderne dingen. In het geval van portretfotografie is dit iets om met het model af te spreken. Als je een oud straatje wilt fotograferen, is het ook handig om dit op een rustig tijdstip te doen (bijvoorbeeld tijdens het gouden uurtje in de vroege ochtend). Dit is vooral aan te raden op populaire toeristische plaatsen.

Als je de foto eenmaal hebt genomen, heb je waarschijnlijk een behoorlijk scherpe foto. Bij een normale foto is dit natuurlijk fijn, maar het past eigenlijk niet bij een oude foto. Er zijn camera’s waarbij je zelf al de scherpte van de foto kunt aanpassen. Je kunt ook gewoon eerst de foto maken en daarna de bewerking pas doen. Hiervoor zijn tal van bewerkingsprogramma’s beschikbaar. Doordat je de kwaliteit aanpast, wordt de foto korreliger. Normaal ongewenst, maar bij retrofoto’s een perfect hulpmiddel.

Je hoeft een foto natuurlijk niet na te maken als je al een oude foto hebt. Je scant deze eenvoudig met je telefoon of tablet. Benieuwd hoe? Dat leggen we in uit in het blog ‘foto’s digitaliseren met een handige fotoscan app’.

Creatief met foto’s

Kreukelen of scheuren

Heb je wel eens een net gedrukt geldbriefje in handen gehad? Grote kans dat je hierdoor een keer hebt getwijfeld of het wel een echt briefje was. Dit komt omdat het briefgeld net van de pers kwam. Het is misschien een beetje een raar vergelijk, maar dit werkt ook zo bij een zwart/wit of sepia foto. Je hebt inderdaad je best gedaan om de kleuren oud te doen lijken, maar toch klopt het niet helemaal. Een optie om de foto’s authentieker te doen lijken is door de foto’s een beetje te kreuken of te scheuren. Je kunt de foto later aan de achterkant weer vastplakken met een plakbandje.

Kartelschaar, hoekjes en rondjes

Toch liever het mooie fotopapier behouden? Maar wel met een creatief oud randje? Ga dan voor de nettere optie door aan de slag te gaan met de schaar! Eerder werden foto’s bijgeknipt met een mooi kartelrandje of ontdaan van de hoekjes.

Oude fotolijstjes

Eerder was het hip om de foto’s in ronde lijstjes te doen. Je kent deze lijstjes misschien wel van een klassieke portretfoto. Ook als je voor een standaard (rechthoekig) formaat kiest, kan het leuk zijn om oude fotolijstjes te gebruiken. Kijk bijvoorbeeld eens op zolder, op een rommelmarkt of bij een kringloop.  

Tip: zelf creatief aan de slag met je foto’s? Ontwikkel de foto’s dan als art print. Hiermee kun je een wit randje rond de foto creëren of je foto in een rondje ontwerpen. Door deze randjes heb je een mooi kader om uit te knippen.

Direct terug in de tijd met CEWE retro prints

Niet iedereen houdt van dit knipwerk. Gelukkig kun je bij CEWE ook rechtstreeks zorgen voor mooie ouderwetse prints. Kies in onze software voor de retro prints, die worden afgedrukt met een kenmerkende witte rand. Je kunt kiezen uit diverse filters die de foto’s een oud sfeertje geven. Kies tussen een matte of een glanzende variant retro print en leuk de foto nog wat op met een tekst. Bij de retro print hoort natuurlijk ook een retro lettertype. Daarom kies je uit meerdere ouderwetse lettertypes waarmee je de foto eenvoudig ondertitelt!

Succes met je reis in de tijd!