Het festivalseizoen is weer begonnen! De hoogste tijd om er lekker een dagje of weekendje op uit te trekken naar een festival of een concert in de buitenlucht. In dit blog besteden we aandacht aan het fotograferen tijdens festivals en concerten en hoe je jouw festival prints het beste vormgeeft.

Fotograferen op een festival

Artiest(en)

Hoogstwaarschijnlijk bezoek je een festival omdat jouw favoriete band of artiest er optreedt. Tijdens een optreden zijn er (over het algemeen) meer liefhebbers voor wat er op het podium gebeurt. Hierdoor word je als fan en fotograaf al snel opgeslokt in de menigte. Als het concert wat kleinschaliger is maak je al snel kans op een mooi plekje voor het podium, maar om een unieke foto te maken van een populaire artiest moet je meestal wat meer moeite doen. Bepaal daarom van te voren een strategie om dichtbij het podium te komen. De vraag is namelijk of je het waard vindt om je door de menigte te drukken om een goed plaatje te schieten. Als je dit alsnog wilt proberen bij een druk bezocht optreden, dan is het de tactiek om via de buitenring naar voren en dan vervolgens naar binnen te trekken om zo dicht mogelijk bij het podium te komen. Het is hierbij vanzelfsprekend dat je niet te brutaal bent.

Alhoewel je met een zoomlens het beste resultaat mag verwachten, is het best een uitdaging om met een flinke camera en lens dichtbij het podium te komen. De makkelijkste en beleefdste optie om een goed beeld te krijgen, is natuurlijk om gewoon vroeg op de plek te staan waarvan jij denkt een mooi zicht op de artiest(en) te hebben.

Sfeer

Alhoewel het de vraag is of je een artiest altijd goed op de foto krijgt, is het fotograferen van de sfeer een stuk gemakkelijker. Leuke sfeerfoto’s van je vrienden, van het eten of van de het publiek om je heen zijn typische festivalfoto’s. Hiervoor heb je sowieso geen grote cameralens nodig;je kunt het zelfs met je mobieltje af. Foto’s met weinig scherptediepte zorgen voor een mooie focus op het onderwerp dat je fotografeert. Zorg ervoor dat op de achtergrond de sfeer van het festival te zien is.

Welke camera en welke instellingen?

Keuze van de camera

Bedenk goed wat het doel van je bezoek aan het festival is. Wil je jouw favoriete artiest op een zo perfect mogelijke manier fotograferen of wil je gewoon lekker genieten van je vrienden en het festival? In het laatste geval raden we je aan om niet te moeilijk te doen met veel camera-apparatuur. Met een compactcamera of je mobieltje maak je tegenwoordig behoorlijk goede foto’s. Wel echt een mooie shot maken van je favoriete band of artiest? Dan moet je iets meer geduld moeten hebben en op tijd een mooi plaatsje vooraan moeten zoeken. Ook al sta je dicht bij het podium, het blijft lastig om goede foto’s te maken met een normale lens. Gebruik in dat geval een zoomlens. Hierdoor lijkt het alsof je bijna naast de artiest hebt gestaan!

Instellingen

Tijdens een festival komen er veel soorten licht voorbij. Je hebt het gewone dag-(of nacht)licht, maar ook het licht van het podium. De warmte van het licht varieert bovendien over de gehele linie van de dag; zwoel en warm avondlicht bij zonsondergang, felle lichten tijdens een optreden op een podium of het fletse daglicht bij een zonovergoten festivaldag. Voor elk licht zijn andere instellingen beschikbaar en we kunnen je daarom ook geen standaard instelling voor een festival geven. We raden je aan om te experimenteren met ISO, witbalans, sluitertijd. Deze instellingen kunnen je helpen om meer of minder lichte foto’s te maken of om de warmte van het licht te bepalen.

Tip: fotografeer met RAW om de witbalans later nog aan te passen.

Festival prints

Heb je mooie festivalfoto’s gemaakt, maar weet je nog niet wat je ermee gaat doen? CEWE heeft een aantal leuke tips voor je vrolijke festivalfoto’s. Een typisch festival product van CEWE zijn de art prints. Deze kun je krijgen in verschillende vormen en maten. Op de website van CEWE kies je uit standaard printjes zonder veel poespas, maar ook printjes waarbij je jouw creatieve geest de vrije loop kunt laten! Plaats leuke teksten onder de festivalfoto’s of geef je foto’s een mooi randje: het kan allemaal.

Heb je jouw smartphone gebruikt voor je festivalfoto’s? Download dan de CEWE photoworld app, voor Android of voor Apple, om de foto’s rechtstreeks als creative print te ontwerpen. Liever een compleet fotoboekje maken van jouw fantastische dag? Download dan de CEWE Pure app om binnen een paar eenvoudige stappen een fotoboekje te maken van je festivalfoto’s (beschikbaar voor Apple en Android). 

Tip: geef de festival prints cadeau aan je vrienden waarmee je naar het festival was, of nodig ze hiermee direct uit voor het volgende festival of concert!

Veel plezier dit festivalseizoen!