Koolzaad is een prachtig product dat onder andere wordt gebruikt in margarineproducten. De plant is niet alleen prachtig vanwege de gezonde eigenschappen van de olie die uit de zaadjes wordt gehaald, het is ook prachtig voor ons fotografen om vast te leggen! Ga er daarom snel op uit met de camera en zoek een koolzaadveld.

Periode en plaats
Koolzaad wordt in maart/april gezaaid. In april/mei staat de plant eenmalig in bloei. Als de bloem dan langzaamaan donker wordt, kunnen de zaadjes uit de bloem geoogst worden. Om een koolzaadveld te vinden, moet je wel even zoeken. Er is helaas geen kaartje met daarop een overzicht van alle koolzaadvelden. Toch zijn er wel regio’s waar veel koolzaad te vinden is. Onder andere in Noord-Nederland, in de provincie Groningen, is veel koolzaad te vinden. Vind je dit te ver rijden? Ga dan vooral op zoek naar goede landelijke gebieden waar je op verkenning kan.

Tip: als je een tijdje rondfietst in een mooie landelijke omgeving, kom je vaak vanzelf wel een koolzaadveld tegen.

Hoe fotografeer je een koolzaadveld het beste?
Als je dan eenmaal een mooi geel veld hebt gevonden, is het zaak dat je dit veld goed op de foto zet. Een koolzaadveld heeft erg felle kleuren. Daarom is het belangrijk dat je rekening houdt met meer weerkaatsing van het licht. Het gouden uurtje is de manier om een warme gloed te creëren op je foto’s en ook bij het fotograferen van koolzaadvelden helpt dit tijdstip je om de felle weerkaatsing van het licht een beetje te dempen. Ga je toch overdag fotograferen, zorg dan dat je jouw camera goed hebt ingesteld. Hierbij is de witbalans het belangrijkste, omdat je hiermee de felheid van het licht iets kan bijstellen.

Naast de juiste instellingen is het ook handig om de regels voor compositie te kennen en te gebruiken. Deze regels helpen je meer structuur aan te brengen in de foto. Door rekening te houden met de compositie kun je creatief gebruik maken van bijvoorbeeld de lijnen die door het veld lopen of een landweggetje dat er doorheen kronkelt. 

Creatief in het koolzaadveld
Portret
Als er iets geschikt is voor mooie portretfotografie, dan zijn het wel koolzaadvelden. De knalgele kleur steekt mooi af met degene die je op de foto wilt zetten. Bekijk ook nog even dit blog voor wat tips voor portretfotografie.

Veldboeket en stilleven
Laat je creatieve geest de vrije loop en maak een mooi veldboeket. Koolzaad is hiervoor de ideale plant, omdat het natuurlijk geen standaard bloem is die je bij een bloemist vindt. Zoek wat andere mooie takjes of bloemetjes erbij en zet het geheel op een vaas. Gebruik bij voorkeur een ouderwetse en landelijke vaas. Plaats het geheel op de keukentafel en leg het stilleven vast. Houdt rekening met de volgende tips:

  • Gebruik een goede scherptediepte: verhoog je diafragma om de scherptediepte kleiner te maken;
  • Gebruik een goede achtergrond: zorg dat je geen rommeltjes op de achtergrond hebt en houdt de achtergrond natuurlijk zodat het bij het veldboeket past;
  • Zorg voor een natuurlijke lichtinval: daarmee krijg je automatisch ook een natuurlijk stilleven.

Ontwikkel je koolzaadveld foto op de producten van CEWE
Is je huis wel toe aan wat kleurrijke tinten? Dan is een wanddecoratie met een vrolijk kleurend koolzaadveld een goede optie. Let er wel op dat geel een hele bepalende kleur is voor je interieur. Als je interieur niet echt uitgesproken kleuren of veel totaal andere kleuren dan geel in zich heeft, kan het echt heel mooi staan. Anders zijn er ook andere leuke opties zoals wenskaarten of een mooie telefooncover.

Wees er snel bij, want voordat je het weet zijn de koolzaadvelden uitgebloeid!