Kunstschilders weten het al eeuwen: een schilderij is prachtig, maar ‘komt pas echt goed uit de verf’ met een mooie lijst omheen. Fotograferen is uiteraard ook een kunst op zich. Sommige fotografen kunnen bijna net zo lang bezig zijn met een foto, als een schilder met zijn schilderij. Daarom verdient ook jouw foto een sierlijst! Bij CEWE heb je de mogelijkheid om je foto direct in een lijst te bestellen. Lees hieronder hoe je dit doet en wat de opties zijn.

Waar bestel je jouw foto in een lijst?
De eerste stap om je foto in een lijst te bestellen is de CEWE software downloaden. Deze heb je misschien al wel op je pc staan, maar als dit nog niet het geval is download je de software via deze link. Open de software en ga via het kopje ‘wanddecoratie’ naar ‘lijsten’. Je komt dan op de pagina terecht waar je jouw lijst kunt bestellen. Op deze pagina vind je drie opties: luxe lijsten voor posters op posterpapier, canvas met lijst en de poster in een lijst.

Kies een lijst en ontwerp je foto met lijst
In het scherm met de drie soorten lijsten kies je eerst een gewenste uitvoering en formaat. In totaal zijn er 41 soorten lijsten verdeeld over de drie opties. Op deze manier is er voor iedereen wel een geschikte lijst. Het verschil tussen de poster in de luxe en in de normale lijst zit hem in de hoeveelheid formaten, de soort lijst en de ruimte (de passepartout) tussen de lijst en de poster. Alle twee soorten posterlijsten worden gedrukt op kwalitatief hoogwaardig posterpapier, waardoor je er zeker van bent dat je foto goed tot zijn recht komt.

Luxe lijsten voor posters op posterpapier
Zoals gezegd heb je bij de luxe lijsten net even wat meer keuze in formaten. Dit is ideaal als je precies een bepaalde afmeting wenst: bijvoorbeeld een grote panoramalijst van 30 bij 90 cm2. Als je eenmaal een formaat gekozen hebt, geeft de bestelsoftware voor de luxe lijsten je net even wat extra opties. Zo hebben de luxe lijsten een passepartout. Dit is een apart kader tussen de lijst en de foto die de foto extra accentueren. Omdat de passepartout niet te aanwezig moet zijn, biedt de software je vier (rustige) kleuren: zwart, beige, wit en grijs. De luxe lijsten zijn ranker en subtieler dan de normale lijsten en variëren van natuurlijke houtkleur tot stoerdere donkere kleuren.

Poster in lijst
De normale uitvoering van de poster in de lijst geeft je ook genoeg opties om een mooie lijst te ontwerpen. Net als bij de andere producten van CEWE kun je met kaders werken. De lijsten van deze uitvoering zijn iets breder dan die van de luxe lijsten. Je kunt het effect van de passepartout van de luxe lijsten nabootsen door een kader te gebruiken die om de foto heen valt. Je plaatst een kader door bij indelingen te kiezen voor een indeling met een rand. De kleur van deze rand verander je vervolgens door bij het kopje achtergrond een andere kleur te kiezen. In het geval van de luxe variant wordt de passepartout apart in de lijst geplaatst en niet op het postervel gedrukt.

Canvas met lijst
Bij een canvas zonder lijst is de rand van de foto soms een beetje kaal. Om de canvas luxer en eleganter te maken, is de lijst om de canvas een goede optie. De lijst wordt gewoon om de canvas geplaatst zonder dat er een glas voor de canvas wordt geplaatst. Hierdoor behoudt de wanddecoratie het typische “mat” effect van een normale canvas. Kies onder het kopje fotolijsten uit zes verschillende variaties lijsten.

Creatief met de foto in de lijsten
Natuurlijk draagt de lijst om de foto al veel bij aan de foto zelf. Ook de manier waarop het gedrukt is (canvas of poster) is bepalend voor het eindresultaat. Afhankelijk of je de foto rustig wilt houden of juist wat creatief wilt maken, zijn de andere opties in de ontwerpsoftware nuttig; het ligt net aan het doel van de foto.

Als de foto in de huiskamer komt te hangen, is het misschien wel zo fijn om de foto “clean” te houden in bijvoorbeeld een luxe lijst. Komt jouw foto op een kinderkamer te hangen? Of wordt de foto gebruikt om iemand te feliciteren met een jubileum? Dan is het leuk om de cliparts, sjablonen of ontwerpen te gebruiken. Je kunt in dit geval ook meerdere foto’s toevoegen op het beeld door bij het kopje “indelingen” te kiezen voor meer foto’s dan één. Een tekst toevoegen kan via het tekstsymbooltje bovenin het scherm.  

Heb je zelf leuke tips voor de foto in de lijst? Laat ze hieronder achter in een opmerking. Veel plezier met het ontwerpen van jouw foto!