Soms wil je onderwerpen op je foto bewust niet helemaal laten zien. Dit versterkt bijvoorbeeld een ander onderwerp op de foto, of het geeft een extra dimensie aan het onderwerp dat je juist als schaduw op de foto wilt. Door creatief om te gaan met de instellingen van je camera en de manier waarop je fotografeert, krijg je meer variatie in je foto’s. In dit blog lees je meer over het fotograferen van silhouetten.

Tegen de zon in fotograferen kan toch helemaal niet?
Je hoort vaak dat tegen de zon in fotograferen niet heel evident voor de foto is. Toch is dit niet helemaal waar. Je kunt hele mooie foto’s maken waarbij je de zon juist gebruikt om een effect te creëren. Silhouetfotografie is een typisch voorbeeld hiervan. Bij silhouetfotografie fotografeer je een onderwerp dat je wel ziet, maar waarvan je de details (zoals de kleuren) niet goed kunt zien. Je fotografeert dus alleen het silhouet van het onderwerp. Nu de zon meer begint te schijnen en we er buiten op uit trekken voor leuke foto’s, kan het fotograferen van silhouetten je helpen om meer variatie aan te brengen in je foto’s.

Hoe fotografeer je silhouetten?
Zoals gezegd heb je voor het fotograferen van silhouetten de zon (of een andere lichtbron) nodig. Het te fotograferen onderwerp moet namelijk donker en minder gedetailleerd op de foto komen. Hiervoor heb je een lichtbron van achter het onderwerp nodig. Doordat er een lichtbron van achter het onderwerp komt zie je minder goed de details en de kleuren van het silhouet.

Fotografeer het onderwerp in de ochtend of in de avond. Doordat de zon vanuit een schuine hoek staat, is het makkelijker om de foto te maken. Helemaal rond zonsopkomst en -ondergang worden schaduwen beter zichtbaar. Bovendien geeft het zwakkere en warme licht een mooie kleur op de foto. Doordat de zon een beetje gefilterd wordt is de foto minder flets en fel. Het bewerken van de hardheid van de kleuren kan je ook bereiken met de witbalansinstelling van je camera. Door te variëren met deze instelling, creëer je verschillende kleuren om het silhouet. De witbalansinstelling met het schaduwicoontje geeft een heel andere achtergrondkleur bij het silhouet dan bijvoorbeeld de instelling van het lampje. Speel met deze instelling om te zien welke kleur je het mooiste vindt.

Het silhouet hoeft niet het onderwerp op de foto te zijn. Het kan bijvoorbeeld ook dienen als kader of als detail op de foto. Het is mooier als het onderwerp, dat je graag als silhouet op de foto hebt, ook het enige is dat donker op de foto komt. Hierdoor houd je de foto rustig. Zorg ervoor dat duidelijk is waar het om draait in de foto. Of je het silhouet nu wilt gebruiken als onderwerp of juist als detail of kader.

Nabewerking
Het fotograferen van silhouetten in RAW biedt voordelen. Het grootste voordeel is misschien wel dat je de witbalans later nog kunt aanpassen. Je kunt daarnaast ook de eventuele over- of onderbelichting van een foto nog aanpassen. Indien je fotografeert in RAW, heb je wel een goed bewerkingsprogramma nodig. Als je de foto niet meer bewerkt, is fotograferen in RAW eigenlijk gewoon een verspilling van je ruimte; RAW vraagt namelijk meer van je opslagcapaciteit. In dat geval is het handig om gewoon in JPEG format te fotograferen. Je vindt de optie om te fotograferen in RAW bij de instellingen van je camera. In dit blog lees je tips voor goede bewerkingsprogramma’s voor jouw (RAW) foto’s.

Veel succes met het fotograferen van silhouetten!