Langzaam maar zeker maakt de winter nu echt plaats voor de lente. Dat betekent dat er weer veel bloei is in de natuur. Vogels worden weer actiever, de krokussen ontpoppen zich uit (de vaak nog koude) wintergrond en ook de mens zelf wordt weer wat opgevrolijkt door het lekkere weer. Reden genoeg om er op uit te trekken met de camera voor wat mooie lenteshots toch? In dit blog lees je tips over hoe je de lente het beste fotografeert en waar je op kunt letten.

Jonge dieren
Wie aan de lente denkt, denkt ook gelijk aan jonge dieren. Net als bij baby’s kunnen ook dieren aandoenlijk zijn. Denk bijvoorbeeld aan een stel pasgeboren lammetjes. Voor het fotograferen van lammetjes, kun je het beste naar een plaatselijke schaapskooi gaan. Met een beetje geluk zie je de lammetjes binnenkort ook al in het veld staan. Ook de koeiendans is een typisch lentefenomeen. Als de koeien voor het eerst weer de weide in gaan, springen ze het veld in van vreugde. De meeste boeren laten in de maand april de koeien weer de weide in. Misschien ken je wel een melkveebedrijf in de omgeving. Vraag of je langs mag komen om dit unieke tafereel te fotograferen. Het fotograferen van dieren in de lente beperkt zich niet tot koeien en schapen. Ook kuikens, hertjes of vogeltjes zijn enorm schattig en daarom ook erg fotogeniek.

Omdat dieren soms nogal bewegelijk zijn, kun je het beste instellingen voor sportfotografie gebruiken. Dit betekent onder andere dat je zelf al in de startblokken staat door alle instellingen goed voor te bereiden. Een korte sluitertijd en een hoge ISO helpen je om betere foto’s te maken. Dieren zijn in de ochtend het meest actief. Zorg er daarom voor dat je er vroeg bij bent voor de foto’s. Je fotografeert de dieren het beste door ze laag van de grond te fotograferen. Ga daarom door je hurken als je de foto maakt.

Bloemen en bloesem
Liever minder beweeglijk beeld? Niet getreurd, de stilstaande natuur is ook prachtig. De bloesem en de bloemen zijn kleurrijk en daarom prachtig om te fotograferen. Helemaal stil is deze vorm van natuur niet, want je kunt de bloemen en de boomknoppen bijna zien groeien in de lente! Het fotograferen van bloemen en bloesem heeft iets minder uitdaging dan het fotograferen van de jonge dieren. Deze dieren bewegen immers alle kanten op. Eén van de dingen die een foto van een boomknop, bloem of een bloesem mooi maakt is de scherptediepte. Je wilt een foto met goede details en hiervoor is het belangrijk dat de scherptediepte minimaal is. Hierdoor ontstaat er een mooie “bokeh” op de foto, waardoor de focus echt op het onderwerp, bijvoorbeeld de bloem, komt te liggen. Vergroot het diafragma waardoor je meer focus op het onderwerp hebt. Let bovendien extra op bloemen met insecten, want een bezige bij maakt jouw foto van de bloem natuurlijk helemaal af!

Tip: heb je een bijzondere of gewoon een mooie bloem in de tuin? Fotografeer de bloem elke week om te zien hoe de bloem groeit en ten einde weer verwelkt. Probeer de bloem elke keer vanuit dezelfde positie te fotograferen. Hierdoor krijg je de hele levensfase van de bloem mooi in beeld.

Leuke fotoproducten voor de lente
Na een goede winterschoonmaak, ben je waarschijnlijk wel toe aan wat leuke fotoproducten van het voorjaar. Vrolijk je huis daarom op met wat CEWE fotoproducten. Foto’s van dieren en bloemen zijn altijd lekker neutraal en je kunt ze eigenlijk overal in het huis wel ophangen. Daarom zijn vooral voorjaarsfoto’s super geschikt voor bijvoorbeeld wanddecoratie.

Veel succes met het fotograferen van de lente!