Of we het nu hebben over het moment van de dag, je eigen hoeveelheid beschikbare fototijd, andermans beschikbare tijd of de sluitertijd. Als fotograaf ben je veel bezig met “time management”. In dit blog nemen we de verschillende vormen van tijd door en bespreken we hoe je het beste met de tijd kunt omgaan. Het lezen van dit blog kost je ongeveer 15 minuutjes. 😉

Sluitertijd
Allereerst leggen we je de tijd uit die het meest met de instellingen van je camera te maken heeft: de sluitertijd. De naam zegt het al een beetje; de sluitertijd is de tijdslengte dat de sluiter beeld opvangt. Je kunt je wel voorstellen dat je met een lange sluitertijd minder moet bewegen om een scherpe foto te krijgen. Hierdoor is een statief eigenlijk een vereiste bij het fotograferen met een lange sluitertijd. Daarnaast moet je rekening houden met het licht. Hoe langer de sluitertijd, hoe meer licht op de sensor valt, waardoor de hoeveelheid licht op je foto wordt verhoogd. Hierdoor kan de foto flets of zelfs helemaal niet meer zichtbaar worden. Door niet op lichte momenten van de dag te fotograferen en door rekening te houden met je instellingen kun je dit voorkomen. Verander de instellingen van je camera door bijvoorbeeld gebruik te maken van de diafragma, ISO en witbalans. Het is vooral een kwestie van een paar keer proberen om de juiste instellingen te vinden voor een lange sluitertijd.

Race tegen de klok
Of je het nu hebt over een F1-auto die voorbijraast, of een voetballer die snel voorbij rent: het fotograferen van bewegende personen en voorwerpen is altijd een vak apart. Je kunt gemakkelijk een automatische instelling op je camera pakken voor deze vorm van fotografie, namelijk de sportstand. Deze instelling heeft vrijwel elke camera standaard als instelling. Je kunt deze instelling zelf bereiken door de sluitertijd juist weer erg kort te zetten. Hierdoor is het beeld dat je schiet niet vaag, maar wordt er zo snel mogelijk een beeld gemaakt. Handig voor als een race-auto met 200 km/h voorbij flitst ;). Vind je zo’n snel genomen foto toch wat gemakkelijk? Ga dan voor de panningtechniek. Het maken van een foto met deze techniek is een hele uitdaging, maar het resultaat is (als je het goed doet) bevredigend! Bij de panningtechniek sleep je de camera als het ware met het bewegende voorwerp of de bewegende persoon mee, waardoor juist de achtergrond vaag wordt. Lees er in dit blog meer over.

Eigen of andermans tijd
Tja, tegenwoordig hoor je iedereen klagen over hoe druk ze het wel niet hebben. Geen excuus voor mooie foto’s als je het ons vraagt hoor! Iedereen heeft wel tijd om even een mooi plaatje te schieten. Een slimme manier voor drukke mensen om toch af en toe een mooie plaatje te schieten, is om je camera letterlijk overal mee naartoe te nemen. Ga je op reis voor je werk? Toestel mee. Ga je met je collega’s aan de wandel in de pauze? Toestel mee. Rijd je in de ochtend vroeg naar je werk? Toestel mee en misschien zie je wel een mooi gouden of blauw uurtje (waarover later meer) als je naar je werk rijdt. We snappen natuurlijk ook dat het best onpraktisch is om je camera altijd letterlijk overal mee naartoe te nemen. We bedoelen vooral dat je de camera binnen handbereik hebt. Je kunt het toestel bijvoorbeeld altijd in je auto hebben liggen (leg de camera in dit geval wel op een niet zichtbare plek i.v.m. inbraak).

Wil je iemand anders fotograferen die maar weinig tijd heeft (bijvoorbeeld een idool of iemand die je als model wilt fotograferen)? Heel simpel: ga er in dat geval gewoon naartoe! Als de persoon in kwestie echt heel weinig tijd heeft moet je natuurlijk ook zorgen dat de instellingen alvast goed staan. Dit kun je doen door iemand anders eerst te fotograferen op de plek waar daarna de te fotograferen persoon staat. Hierdoor weet je zeker dat de instellingen goed staan als bijvoorbeeld je idool echt op komt dagen. Lees hier meer over portretfotografie.

Moment van de dag
Het moment van de dag kan erg bepalend zijn voor de foto. Op bepaalde tijdstippen van de dag krijg je nu eenmaal betere foto’s. Waarschijnlijk ken je het gouden uurtje wel. Dit is eigenlijk de bekendste tijdregel binnen de fotografie (het fotograferen vlak na zonsopkomst en vlak voor zonsondergang). Naast het gouden uurtje bestaat de dag ook uit blauwe uurtjes. Dit zijn dan juist weer de momenten vlak voor zonsopkomst en na zonsondergang. Door gebruik te maken van deze regeltjes, kun je je foto’s op een eenvoudige manier aantrekkelijker maken.

De belangrijkste tip van ons: neem vooral de tijd om lekker een keer te fotograferen!