Jong geleerd, oud gedaan! Hoe leer je een kind fotograferen? Dat kan best lastig zijn. Je wilt je klein kind liever niet met een dure camera in de weer laten. Ook hebben kinderen soms simpelweg niet veel zin om met een camera aan de slag te gaan. Daarom in dit blog aandacht voor hoe je kinderen moet leren fotograferen.

Oude camera of telefoon
Allereerst is het natuurlijk handig om een oplossing te vinden voor de “grote mensen camera”. Als kinderen wat meer ervaring krijgen met fotograferen is het natuurlijk niet zo’n probleem als ze met je eigen (duurdere) camera fotograferen. In het begin is het slim om een alternatief te zoeken. Waarschijnlijk ken je nog wel van die wegwerpcameraatjes van vroeger. Ideale dingen natuurlijk, maar best zonde om je camera na een rolletje weer weg te gooien, toch? Gelukkig zijn er meer opties. Heb je nog een oude camera of telefoontje liggen die je niet meer gebruikt? Dan is dit een ideaal oefeninstrument. Veel van deze oude dingen hebben wel wat simpele instellingen waarmee een kind kan oefenen. Bovendien zijn de foto’s gelijk op het schermpje te zien en hoef je niet eerst te wachten totdat je het rolletje hebt ontwikkeld. Daarnaast digitaliseer je ze gemakkelijk en hoeft het kind zich niet in te houden om wat meer foto’s te maken.

Leuke onderwerpen
Om het fotograferen voor een kind interessant te maken en te houden is het natuurlijk veel leuker om onderwerpen te fotograferen die niet zo saai zijn als al die “grote mensen dingen”. Een oud gebouw of een landschap fotograferen vinden wij grote mensen misschien heel leuk, maar is voor een kind natuurlijk niet stoer! Het is even de vraag wat de favoriete interesses zijn van de topfotograaf in spé, maar zoek iets waar het kind van houdt. Neem je kind mee naar een evenement waarin hij of zij zich interesseert. Dit kan bijvoorbeeld een Formule 1-wedstrijd of een optreden zijn. Laat ze tijdens het evenement zien hoe je mooie foto’s kunt maken en hoe leuk het is om die later terug te zien. Daarnaast is zo’n evenement supergezellig! Ze kunnen dan trots vertellen dat ze de foto zelf gemaakt hebben.

Persoonlijke voorwerpen, zoals de knuffels en poppen, zijn voor kinderen ook interessante dingen om te fotograferen. Zo leer je de kinderen op een creatieve manier alvast een klein beetje kennismaken met portretfotografie. Het fotograferen van de natuur is ook een belangrijk deel van fotografie. Ga daarom met de kleine fotograaf de natuur in om bijvoorbeeld vogels te fotograferen.

Instellingen van de camera
In het begin is het belangrijk dat je kind het leuk gaat vinden om te fotograferen. Je kunt hem of haar de basics van het fotograferen leren. Het is handig om eerst gewoon met de automatische stand van de camera te werken. Leg ze uit hoe in- en uitzoomen werkt, wat je kunt met een flitser en of je de camera het beste verticaal of horizontaal kunt houden in verschillende situaties. Als de basis duidelijk is en het kind al wat leuke foto’s heeft gemaakt, kun je verder gaan met wat meer inhoudelijke instellingen zoals witbalans. Probeer ook vooral wat hippe en stoere dingen uit om het voor het kind interessant te maken. Zo kun je bijvoorbeeld samen selfies maken, ga je als een model op de foto of zoek het favoriete idool van het kind op (denk aan een bekende voetballer of een zanger, maar opa of oma mag natuurlijk ook;) )!

Je eerste fotoboek!
Uiteindelijk is het natuurlijk zaak dat al die mooie foto’s ontwikkeld worden. Alhoewel de kleine fotograaf vast al wel in een mooi fotoboek is gezet, is een eigen gemaakt fotoboek natuurlijk helemaal leuk. Ga samen aan de slag in de bestelsoftware van CEWE en laat de creativiteit de vrije hand. In de software zijn veel vrolijke versiersels te vinden zoals sjablonen en kaders. Je vindt deze in de linkeronderhoek van het ontwerpscherm. Veel kinderen hebben weinig uitleg nodig en leren spelenderwijs de software te bedienen. Geef ze ook die ruimte.

Het belangrijkste is natuurlijk dat kinderen plezier beleven aan het fotograferen. Mocht het geen fotograaf zijn, leg het een kind dat dan vooral niet op. Wie weet komt de interesse voor fotografie later wel. Bij CEWE vinden we het leuk om te zien wat de topfotografen in opleiding allemaal kunnen.