Pleinen. Van oudsher het typische centrum van eigenlijk ieder dorp of stad. Kenmerkend met een mooie kerk of een prachtig stadhuis. Mensen kwamen er samen om te handelen, om elkaar te ontmoeten of om het nieuws van de stadsomroeper aan te horen. Deze functie van een plein is eigenlijk nooit veranderd. Ook tegenwoordig is het plein nog steeds het knooppunt van de stad. Het is een plek waar evenementen plaatsvinden, waar de markt wordt uitgestald of mensen eten van een zonnetje op een mooi terras. Het is ook een plek waar je uitstekend mooie foto’s kunt maken. In dit blog lees je hoe je het beste foto’s van pleinen kunt maken.

Hoe fotografeer je een plein?

Een plein fotograferen is best lastig. Vaak zijn het grote open plekken waarbij het lastig is om de diepte goed op de foto te krijgen. Hierdoor is het belangrijk om met lijnen te werken. Op die manier maak je de foto “geordend”. Je kunt hierbij denken aan de lijnen die als een patroon op het plein liggen. Perspectief is daarnaast een goed hulpmiddel om de diepte goed op de foto te krijgen. Dit kun je doen door een klein beetje door de hurken te gaan en de grond mee te nemen op de foto. Hierdoor lijken de gebouwen imposanter. Je hoeft echter niet te hurken. Om een goed perspectief te krijgen kun je ook gewoon iets op de voorgrond meenemen. Om een kloppende foto te maken is het ook handig om gebruik te maken van de logische indeling van de regel van derden of de gulden snede. Lees hier meer over compositieregels. Vaak is het bijna onmogelijk om het hele plein op de foto te zetten. Eén van de manieren waardoor je waarschijnlijk het dichtste bij komt is het fotograferen vanuit een toren die aan het plein staat. Bijna elk plein heeft wel een aangrenzende (kerk)toren.

Panorama

Een andere manier om het hele plein te fotograferen is door een panoramafoto te maken. De meeste camera’s hebben hiervoor een handige functie die je kunt gebruiken. Met een panoramafoto kun je ook iemand anders meerdere keren op de foto laten terug komen. Hiervoor moet diegene de hele tijd met het beeld meedraaien. Kies zelf of je een 360 of een 180 graden foto maakt. Alleen met de 360 graden foto komt alles goed op de foto. Als mogelijk is het voor de panoramafoto het beste om de camera in een verticale stand te gebruiken. Hierdoor wordt je foto hoger, wat de panoramafoto ten goede komt.

Gebouwen

Afhankelijk natuurlijk van waar je bent, is het centrale plein vaak één van de mooiste plekken van de stad: centraal gelegen in (de buurt van) het hart van de stad met sierlijke gebouwen aan de rand, is deze plek dan ook een lust voor iedere fotograaf. Let bij het fotograferen van de sierlijke gebouwen niet alleen op het geheel, maar ook en juist op de typische details van de gebouwen. Bovendien geldt: een goede voorbereiding is het halve werk. Zoek van tevoren uit welke bijzondere gebouwen aan het plein staan en wat hun kenmerkende elementen zijn. Dan kun je daar al rekening houden bij het inpakken van je spullen. Aan het marktplein in Brugge hebben ze bijvoorbeeld de mooie trapgeveltjes, het marktplein in Quedlinburg wordt juist weer gesierd door vakwerkhuisjes. Op een plein is altijd wel iets kenmerkends van de stad of de plaats te vinden.

Omdat er over het algemeen vaak prachtige kerken of kathedralen aan pleinen staan, kun je ook dit blog nog even lezen over het fotograferen van deze imposante gebouwen.

Ook leuk: fotografeer de markt!

Als je aan pleinen denkt, denk je automatisch ook aan de markt. Een plek met (over het algemeen) mooie spullen of lekkere etenswaren. Het fotograferen van deze markten is erg leuk. Helemaal als het gaat om een food-markt is het vaak een kleurrijk en smakelijk feestje. Ook de dynamiek bij een markt spreekt veel mensen aan. Er wordt gehandeld, gekookt of gewoon wat geslenterd. Dit kun je natuurlijk uitstekend op de foto zetten. Doe dit wel op een manier waarop je niet overkomt als een paparazzi, maar vraag bijvoorbeeld even of de bloemenverkoper op de foto wil. Eigenlijk zijn alle markten leuk om te fotograferen, maar food-markten spannen toch altijd wel de kroon. Lees hier welke food-markten onze favoriet zijn.

Tot ziens op het plein!