Wat gaat de tijd toch snel! De meeste mensen worden in deze maanden van het jaar wakker als het al licht is. Zelfs de vroege vogels zien nu alweer een sprankje licht aan de horizon als ze ontwaken. Dit betekent ook dat de dagen elke week weer wat langer worden. Als we meer zonuren op een dag hebben, is er ook meer tijd om van het licht te genieten; ook in de ochtend! Ochtendfotografie is voor veel fotografen de mooiste vorm van fotografie. Alhoewel je wel iets eerder op moet staan om een mooi plaatje te schieten, is het vaak de moeite waard.

Rust en licht
De vroege morgen biedt ons fotografen zoveel moois. Als je dan eenmaal je bed bent uitgekomen, is het helemaal geen straf om buiten te zijn. Want terwijl veel mensen nog slapen, ben jij al lekker actief bezig met het schieten van de mooiste plaatjes. Een extra voordeel is dat die andere mensen nog lekker op één oor liggen. Dit biedt ons namelijk veel meer rust om onze foto’s te maken. Dit geldt niet alleen voor als je gewoon thuis bent, maar ook als je op vakantie bent. Doordat je in een andere omgeving bent wil je dit natuurlijk zo goed mogelijk op de foto zetten. Het voordeel aan dit tijdstip is dat de meeste trekpleisters nog mooi rustig zijn. Hierdoor kun je de trekpleister goed fotograferen. Niet alleen de rust is een voordeel, ook de lichtomstandigheden zijn ideaal. Het gouden uurtje biedt ongetwijfeld het mooiste moment van de dag om te fotograferen. Alhoewel je twee gouden uurtjes op een dag hebt, is de ochtend over het algemeen wel het rustigste tijdstip.

Tip: heb je een trouwe viervoeter in huis? Dan moet deze sowieso even de deur uit toch? Ga lekker met de hond aan de wandel en schiet gelijk wat ochtendplaatjes. Je wandelmaatje wil vast ook wel op de foto! 😉

Natuur
De natuur is misschien wel het mooiste in de ochtend. Alhoewel mensen wat minder graag hun bed uitkomen, zit de natuur vaak al in de spits. In de vroege uurtjes heb je veel kans dat je wilde dieren in de natuur ziet zoals hertjes, hazen, maar ook gewoon vrolijke vogeltjes. Daarnaast levert de ochtend je ook andere mooie natuurfenomenen op. Zoals een opkomende zon, een mooie dauwlaag over de velden en gewoon een lekkere (helaas niet te fotograferen) frisse lucht om de dag goed te beginnen.

Tip: dauwtrappen is een favoriete bezigheid voor wandelaars (en onofficieel ook voor fietsers). Niet alleen supermooi om de ochtend op een sportieve manier te beginnen, maar ook het moment om mooie foto’s te schieten!

Welk materiaal neem je mee en hoe stel je dat in?
Wat zijn de juiste camera instellingen om de beste foto’s van de ochtend te maken? Dat hangt helemaal van je doel af. Sta je vroeg op om te fotograferen? Dan vind je het waarschijnlijk niet zo’n probleem om je telelens en statief mee te nemen. Wie weet spot je wat hertjes of echte ‘vroege vogels’. Om ochtend fotografie goed aan te pakken is het belangrijk dat je de dag ervoor al bepaald waar je naartoe gaat om de foto’s te schieten en wat het onderwerp van je foto’s gaat zijn. Wil je de hertjes fotograferen? Dan moet je misschien wel naar een natuurgebied afreizen om deze mooie beestjes te kunnen vastleggen. Voor een groepje koeien in een met dauw bedekt grasveld wordt het natuurlijk al een stuk makkelijker. Je hoeft in dit geval geen telelens mee te nemen; koeien zijn immers minder schuw en je kunt daardoor echt dichtbij komen.

Als je gewoon gaat wandelen of fietsen en ondertussen een paar mooie foto’s wil schieten, dan is het handiger om een compactcamera of zelfs je telefoon mee te nemen in plaats van een grote camera. Hiermee schiet je tegenwoordig ook mooie foto’s als je niet inzoomt. Let wel op een goede bescherming van je apparaat en neem je toestel in dit geval mee in een comfortabele rugzak. Een instelling die je hoe dan ook toe kunt passen is het witbalans bij een gouden uurtje in de ochtend. Door met het witbalans te spelen, krijg je warmere foto’s. Hierdoor kun je het al mooie kleurtje van een gouden uurtje extra benadrukken.

Tip: sta je speciaal vroeg op om de dieren te fotograferen? Een beetje een inkoppertje, maar zoek dan een beschut plekje en draag camouflerende kleding. Alle gekleurde details kunnen afschrikken. Jagershutjes zijn niet alleen een goede plek voor jagers om op de dieren te schieten, maar ook voor jou om ze – zonder hagel – te schieten met je camera.

De mens ontwaakt
Ook een mooie vorm van ochtendfotografie is fotograferen hoe de wereld langzaam ontwaakt en aan de dag begint: of je dat nu doet in een stad of in een klein dorp. Ga naar een plek waar de mens veel komt in de ochtend en zorg dat je op tijd bent. Fotografeer bijvoorbeeld hoe de vroege tram of trein vertrekt, hoe de marktman zijn kraampje klaar zet, of hoe de eerste vertrekkende schepen een haven verlaten.

Ochtendfoto’s ontwikkelen? Vooral wanddecoraties zijn hiervoor erg geschikt! Geniet lekker vanuit je bed van de mooie ochtendfoto die je als wanddecoratie hebt opgehangen in je slaapkamer.

Heb jij nog tips over ochtendfotografie? Of wil je gewoon kwijt wat jouw favoriete fotomoment in de ochtend is? Laat het ons weten in een opmerking hieronder.