Wetzlar, 3 maart 2018

Dag allemaal,

Ik ben Maud en ik heb het ongelofelijke geluk te mogen deelnemen aan de CEWE Foto Tour 2018. Aan de hand van 9 blogartikels hou ik jullie op de hoogte van mijn ontdekkingstocht in 9 Europese steden. Ik zal mijn best doen om mijn favoriete plekjes, mijn ervaringen en vooral ook de fotografietips die ik tijdens deze reis zal leren, met jullie te delen. Want ik kan het maar beter meteen bekennen: ik ben de “newbie” van de bende. Mijn Oostenrijkse reisgenoot Benjamin is een meer ervaren fotograaf dan ik. Jullie kunnen onze avonturen trouwens ook volgen via onze Instagram-accounts: @Maud_M2 en @Ben_Mogel.

Onze eerste stop is Wetzlar. Deze Duitse stad is vooral bekend voor haar historische centrum met houten huisjes die me aan de Elzas doen denken. In de smalle straatjes vind je tal van kleine, kleurrijke en superschattige winkeltjes.

De plaatselijke attractie is het Leitz Park, de hoofdzetel van het fototoestellenmerk Leica, waar we de eerste dag zijn geweest. Het gebouw lijkt op een reusachtige filmrol. Binnenin valt de witte schittering van de muren en de vloer op. Hierdoor worden de tentoongestelde foto’s extra in de verf gezet. De hoofdzetel van Leica bevindt zich op een oude militaire basis en huisvest vandaag een fotoacademie, de productiefabrieken, een kunstgalerij, een viersterrenhotel en de grootste Leicawinkel ter wereld.

Roland is onze gids tijdens ons bezoek aan de campus. Roland is verantwoordelijk voor de productieketen en werkt al 20 jaar bij Leica. Een leuke anekdote: hij kent de geschiedenis van deze plek zeer goed want hij heeft hier zelf zijn legerdienst gedaan 30 jaar geleden: “ik heb hier nog in bloot bovenlijf door de modder moeten kruipen!”, zegt hij al lachend.

De passie in zijn ogen en zijn stem terwijl hij ons de geschiedenis van het bedrijf vertelt, is aanstekelijk en bijzonder verrijkend.

Tijdens ons bezoek onthoud ik dat de Leica camera’s zeer kwalitatief zijn en met de hand gemaakt worden. Ze bieden ook ruimte voor de gekste ideeën. Een hoogstaand internationaal cliënteel maakt vaak de verplaatsing naar Wetzlar om er het fototoestel van hun dromen te laten maken. “You name it, we make it, you pay for it”, zegt Roland met een knipoog. Een zin die alles perfect samenvat.

Een bijzonderheid die alle analoge en digitale body’s en lenzen die sinds 1954 gemaakt werden, met elkaar gemeen hebben: ze zijn inwisselbaar. Een kleine tip dus: gooi je oude Leica-uitrusting nooit weg!

En dan is het moment aangebroken waar we allebei vol ongeduld op wachtten: de voorstelling van de Leica camera’s die ons door het merk ter beschikking gesteld worden! Mijn hart gaat wild tekeer, terwijl Ben als een kangoeroe staat te springen. We ontvangen dus onze toekomstige, beste vriend: de Leica Q. Een zeer compact en gebruiksvriendelijk toestel met een vintage look die me heel erg bevalt.

Daarna gaan we naar het Braunfels-kasteel voor een fotoworkshop, de eerste in een lange reeks tijdens ons avontuur. Het heeft vannacht gesneeuwd en het landschap is adembenemend mooi. Nu is het niet meer van opwinding dat we beven, maar van de kou. Christophe Geller, een fotograaf die gespecialiseerd is in modeportretten, begeleidt ons voor een sessie vol tips & tricks.

Dit is wat ik ervan onthouden hebt :

Altijd simultaan in DNG (de RAW van de Leica) en JPEG-formaat werken. Het DNG-formaat bevat veel meer informatie dan het gecomprimeerde JPEG-formaat. Het is dus interessanter om je foto’s in DNG-formaat te bewerken.

Voor je foto’s begint te maken, kan je jezelf beter eerst enkele vragen stellen om tot een geslaagde foto te komen: welk verhaal wil ik vertellen achter de foto? Welke emoties wil ik overbrengen?

Portretten zijn altijd fotogenieker in zwart-wit. Da’s een feit! Om een portret mooier te maken, raadt Christophe aan meer korrel en contrast te gebruiken.

Een bepaalde hoek bevalt je niet? Vraag niet aan je model om zich te verplaatsen! Het is altijd de fotograaf die zich moet verplaatsen en met de elementen uit de omgeving moet spelen om zo tot het beste resultaat te komen.

En, tot slot, zijn grootste aanbeveling: maak van het natuurlijke licht je beste vriend. Hij gebruikt nooit een flits. Hij vindt het eerlijker om de werkelijkheid weer te geven zoals ze is, de dingen te fotograferen zoals je ze ziet, realistisch en natuurlijk.

Nadat we deze tips plichtsbewust genoteerd hebben, zijn Ben en ikzelf klaar om te vertrekken. Met onze Interrail Pass op zak sporen we naar Praag. Ik kijk ernaar uit om de dingen die ik de voorbije dagen geleerd heb, in de praktijk te brengen.

Tot gauw!