Duitsland: voor velen een bekend land en er is bijna niemand van ons die er nog nooit geweest is. Door de ligging is het goed bereikbaar en de wegen in Duitsland rijden ook nog eens lekker weg! Toch wordt het niet geheel terecht altijd een beetje aangezien als een degelijk en ietwat saai land. Alhoewel onze oosterburen inderdaad iets behoudender zijn, is Duitsland wel degelijk een verrassend leuk land met bovendien erg veel mooie steden. Omdat Duitsland ook bekend staat om haar vele kleinere steden lichten we deze keer wat kleinere Duitse stadjes uit.

Heidelberg

Heidelberg is één van die minder bekende steden. Ondanks de beperkte omvang en naamsbekendheid heeft Heidelberg veel te bieden. Het is vooral bekend geworden als universiteitsstad met de oudste universiteit van heel Duitsland. Alhoewel de universiteit al oud is, komen er nog veel jonge mensen naar de stad, die uiteraard voor wat leven in de brouwerij zorgen. Hierdoor is het een gezellig stadje met genoeg te beleven. Erg kenmerkend aan de stad is het uitzicht vanaf het water op het, deels vervallen, slot. Het slot is te bezoeken en het biedt een mooi uitzicht over de stad. De stad werd voor het eerst vernoemd in 1196. Het kasteel werd pas later in 1225 vernoemd. Wie de stad bezoekt kan niet alleen het studentenleven meemaken, maar ook genieten van de oude gebouwen.

Potsdam

Potsdam is de perfecte manier om het drukke Berlijn even te ontvluchten. Op nog geen uurtje rijden van Berlijn ligt deze bijzondere plek. Het is de hoofdstad van deelstaat Brandenburg. Wat zo ideaal is aan deze stad is dat je gelijk twee stedentrips in één kunt doen,door de ligging ten opzichte van Berlijn. In de koude oorlog hoorde het paleizenstadje bij Oost-Duitsland. Hierdoor was veel van de glorie aan de paleizen een beetje verwaarloosd. Nu de Duitse regering veel geld besteedt aan de restauratie van de gebouwen, is het de moeite waard om Potsdam eens te bezoeken.

Op historisch vlak is er veel te vertellen over de stad. Zo vond na de oorlog de conferentie van Potsdam plaats, waar onder andere de bekende foto van Churchill, Stalin en Truman werd genomen. Richt je bij het fotograferen van de paleizen vooral op de prachtige details in en aan de gebouwen. De imposante bouwstijl was in het verleden bedoeld om bezoekers te laten weten dat in het paleis toch wel een machtig persoon moest wonen. Daarom mocht een extra lange oprijlaan niet ontbreken. Dit zie je ondere bij het ‘Nieuwe Paleis’. Wat opvalt is de breedte van de paleizen. Je kunt dit het beste vastleggen door een panoramafoto te maken. Deze vind je vaak in de instellingen van je camera, maar je kunt ook met behulp van een statief twee foto’s naast elkaar maken en de lijnen later over elkaar heen leggen. Even bijkomen van alle indrukwekkende gebouwen? Potsdam heeft een gezellig centrum met leuke restaurantjes en een heuse mini ‘Brandenburger Tor’.

Quedlinburg

Aan vakwerkhuisjes geen gebrek in Quedlinburg. Er staan er ongeveer 1.300 en de stad is daarmee vakwerk hoofdstad van Duitsland. Dit stadje uit omstreeks het jaar 900 ten noorden van de Harz, is opgenomen in de UNESCO-werelderfgoedlijst en kampt een beetje met dezelfde DDR problemen als Potsdam: er is ten tijde van de Koude Oorlog nauwelijks onderhoud uitgevoerd. Net als Potsdam wordt dit plaatsje nu helemaal in oude staat hersteld en dit kun je goed zien! Quedlinburg is een rustig plaatsje waar je niet alleen geniet van de prachtige vakwerkhuisjes, maar ook snel in het Harz zit. Op de Schlossberg bevindt zich de Stiftkerk met een kasteel waarvandaan je een mooi uitzicht hebt op de stad. Quedlinburg is geen stad voor als je de drukte van steden kan waarderen, maar het is een absolute aanrader als je van rustige, pittoreske steden houdt. Een ander voordeel van de stad is dat het nog niet super toeristisch is.

Via de CEWE site, software of app kun je de foto’s van jouw stedentrip ontwikkelen. Heb je een mooie foto gemaakt van een paleis in Potsdam? CEWE biedt ook de mogelijkheid om panoramafoto’s op een goed formaat te drukken! Ken je zelf nog leuke steden in Duitsland? Deel ze dan hieronder in een comment. Reis je naar één van de steden af? Dan wenst CEWE je een goede reis!