Eens in de tijd besteedt CEWE aandacht aan de mooiste gebieden om te bezoeken en te fotograferen. We schrijven dan over bekende, maar ook over minder bekende plaatsen in de wereld die de moeite waard zijn om eens te bezoeken met je camera. Dit keer besteden we tijd aan een bijzonder land: Zuid-Korea! Niet het meest bezochte vakantieland dat er is. Met de winterspelen in het verschiet is het een mooi moment om dit land eens in de kijkers te zetten als fotogebied.

De winterspelen: Pyeongchang 2018
Voor sportliefhebbers is dit gebeuren al lange tijd in de agenda omcirkeld: de Olympische spelen. De winterspelen worden gehouden in Pyeongchang, niet te verwarren met Pyongyang, dat iets minder toegankelijk is. Deze plaats in het oosten van Zuid-Korea kenmerkt zich door de mooie heldere winters met voldoende sneeuw om bijvoorbeeld lekker te skiën. Pyeongchang betekent letterlijk vrede en voorspoed, wat natuurlijk een toepasselijke wens is gezien de officieel nog steeds gaande oorlog met het buurland Noord-Korea. Het mooie aan sport is dat het, zelfs in tijden van ruzie, kan verbinden. De banden worden nog net voor de spelen een beetje verbeterd en er gaat zelfs een delegatie Noord-Koreanen naar de spelen.

Seoel
Zoals je misschien wel weet is Seoel de hoofdstad van Zuid-Korea. Minder bekend is dat deze stad de 4e grootste stad ter wereld is! Er wonen bijna 23 miljoen mensen in de stad; ongeveer de helft van alle inwoners van het hele land. Hierdoor heeft de stad veel last van verkeersopstoppingen en smog. Toch is de stad de moeite waard om te bezoeken. In zo’n gigantische stad is er natuurlijk genoeg te doen voor jou als rondtrekkende fotograaf:

Gyeongbokgung
Gyeongbokgung is een typisch Koreaans paleizencomplex in de hoofdstad. Ooit was het complex maar liefst 410.000 vierkante meter groot, maar hiervan werd in 1911 het grootste deel vernietigd door de Japanners. Toch is het deel wat nu overeind staat niet veel minder majestueus en zeker het bezoeken waard.

N Seoel tower
De N Seoel tower is een heus kenmerk van de stad. De toren is in 1971 gebouwd als communicatietoren voor radio en tv. Vanuit de speciaal voor bezoekers ingerichte top van de toren, is het uitzicht fenomenaal. Dat uitzicht wordt nog eens versterkt doordat de toren op een berg staat. Op foto’s is het altijd lastig om de diepte te fotograferen, maar probeer, als je een foto maakt, iets op de voorgrond mee te nemen om de diepte te benadrukken.

Myeongdong
In Myeongdong vind je zo ongeveer alles waar de Noordelijke buren een hekel aan hebben. Deze plek is een werkelijke samensmelting van schreeuwerige reclame en doet je een beetje denken aan New York’s Times Square. Je vindt er veel winkels, barretjes en restaurants. Ondanks de drukte is het zeker aan te raden deze plek te bezoeken. Let, net als in alle andere grote steden, goed op je waardevolle spullen. De schreeuwerige reclameborden zijn zeker het fotograferen waard.

Tip: als je foto’s van winkelstraten zoals in Myeongdong of Times Square rustiger wilt maken, kun je de foto het beste bewerken naar zwart/wit of sepia. Hierdoor komen de verschillende felle kleuren en lichten minder op je af.

Natuur in Zuid-Korea

Jeju
Een tijdje terug schreven we toevallig nog over de zeven wereldwonderen van de natuur. Deze lijst kwam in 2011 als aanvulling op andere wereldwonderen. Jeju of Cheju is één van de zeven wereldwonderen en is een mix van verschillende prachtige natuurfenomenen. Een mooie, woeste zee, hoge bergen, maar ook een gevarieerde flora en fauna; je vindt het er allemaal. Lees hier het blog over de zeven natuurlijke wereldwonderen voor meer informatie over Jeju.

Seoraksan national park
Dit park is ook een onofficieel natuurwonder en had net zo goed in het lijstje met natuurlijke wereldwonderen kunnen staan. Wat dit park zo iconisch maakt zijn de spitse bergtoppen die boven de groene omgeving uitkomen. De mooiste foto’s maak je vanaf de speciale uitkijkpost. Het voordeel voor de bezoekers van de spelen: het ligt vlakbij Pyeongchang!

Demilitarized zone
Minder vrolijk, maar wel erg interessant om te bezoeken is de demilitarized zone (dmz). De dmz ligt rond de 38e breedtegraad en is een zone waar Noord- en Zuid-Korea elkaar kunnen zien. Het is een grens die je moet vergelijken met de muur die door Oost- en West-Duitsland liep tijdens de koude oorlog.

Mocht je het land bezoeken met de Olympische Spelen, of een andere keer, dan ben je een dikke geluksvogel! Let erop dat je tijdens de spelen niet alleen voor de sport gaat, maar ook voor dit bijzondere land en de natuur!