Het maken van groepsfoto’s: veel fotografen lopen al snel tegen een logistieke ramp aan. Iedereen op hun plek krijgen, de juiste instellingen zoeken en dan ook nog zorgen dat iedereen goed op de foto komt! Best lastig niet? In dit blog daarom aandacht aan het schieten van de perfecte groepsfoto!

Zorg voor een goed licht
Om het juiste licht voor de foto te realiseren, heb je meerdere mogelijkheden. Je hebt vast wel eens gezien dat fotografen een studiolamp gebruiken voor groepsfoto’s. Ze gebruiken dan ook een doek als achtergrond voor de groepsfoto. Alhoewel het natuurlijk een optie is om deze materialen aan te schaffen, kun je ook gebruikmaken van het natuurlijke licht. Afhankelijk van de weersomstandigheden, is buiten misschien wel een veel mooiere plek dan binnen met onnatuurlijk licht. Waar we in de meeste gevallen het liefst een zonnig dagje hebben, kunnen wolken de beste vriend zijn van de fotograaf. Een betere softbox kun je immers niet krijgen. Is er geen wolkje aan de lucht te vinden en heb je te maken met een strakblauwe lucht? Probeer dan de schaduw op te zoeken of wacht tot een beter moment op de dag. Tijdens het gouden uurtje is de zon bijvoorbeeld al een stuk minder fel.

Zorg voor scherptediepte
Een bijkomend voordeel van het maken van een groepsfoto in de frisse buitenlucht, is de scherptediepte. Je wilt immers niet alleen de mensen op de eerste rij, maar ook op de achterste rij scherp op de foto krijgen. Je kunt scherptediepte het beste instellen door gebruik te maken van diafragma. Door de diafragma op een hoog diafragmagetal (en daarmee een kleine diafragma) in te stellen, creëer je meer scherptediepte. Hierdoor komen zowel de mensen op de voorste als op de laatste rij goed op de foto en is ook de achtergrond goed te zien. Je kunt ook wat minder scherptediepte gebruiken door juist een lager diafragmagetal (en dus een groot diafragma) te gebruiken. Door dit te doen maak je een foto met een wat minder scherpe achtergrond. Een wazige achtergrond wordt in vaktermen ‘bokeh’ genoemd. Fotografeer je de groep voor bijvoorbeeld een muur, zorg er dan voor dat de mensen voldoende naar voren staan. Anders wordt het lastiger om een plaatje te schieten met een goede scherptediepte.

Zelf op de foto?
We nemen aan dat jij zelf ook op de groepsfoto wilt staan. Of is dat toch niet zo? 😉 Waarschijnlijk ben je bekend met de zelfontspanner op de camera. Indien in je bezit, is een afstandsbediening een erg handige aanvulling. Je kunt precies op het juiste moment de foto nemen; bijvoorbeeld wanneer iedereen moet lacht om een grappig moment. Een voorbijganger vragen de foto te nemen is uiteraard ook mogelijk!

Of je de foto nu zelf neemt of niet; in beide gevallen is een statief een prettig hulpmiddel. Hierdoor weet je zeker dat je handen niet trillen en kun je, in het geval van de zelfontspanner, de camera op de juiste manier plaatsen.

De juiste houding
Groepsfoto’s heb je in verschillende uitvoeringen: officiële foto’s, een foto met vrienden/familie of een sportieve teamfoto. Het idee van een groepsfoto is natuurlijk dat iedereen op de foto komt. Zorg ervoor dat alle leden van de groep dicht bij elkaar staat. Hierdoor voorkom je “gaten” op de foto. Misschien is het je wel eens opgevallen dat, na het vormen van de regering van een land, vaak een foto wordt gemaakt op een trap. Het gebruik van een trap of heuvel is de ideale manier om iedereen volledig op de foto te krijgen, zonder dat mensen moeten hurken of zich moeten uitrekken om goed op de foto te komen. Als de foto informeel mag zijn, is het juist niet handig om iedereen in een statische houding te plaatsen. Hierdoor wordt de foto behoorlijk saai. In dit geval is het juist leuk om een creatieve setting te creëren, door bijvoorbeeld elkaar vast te houden aan de schouder, iemand te vragen om als een model voor de foto op de grond te liggen of door attributen zoals wat ballonnen mee te nemen.

Maak voldoende foto’s
Tenslotte nog een cliché: maak voldoende foto’s. Door voldoende beeldmateriaal te hebben kun je de hele groep een foto uit laten zoeken die iedereen mooi vindt. Het is altijd een heel gedoe om iedereen in een houding te krijgen, laat staan überhaupt iedereen bij elkaar te krijgen. Gebruik dit unieke moment om een goede foto te maken.

Wat te doen met je groepsfoto? : ontwikkel een grote groepsfoto voor aan de muur!
Je kunt de foto uiteindelijk voor meerdere doeleinden gebruiken: plaats hem bijvoorbeeld als omslagfoto op je Facebookpagina, op het bureaublad van je computer of bewaar hem om later eens terug te kijken. Heel leuk allemaal natuurlijk, maar er gaat niets boven een ontwikkelde versiering aan de muur! CEWE biedt meerdere materialen om je foto voor aan de muur te ontwikkelen.

Veel plezier met het fotograferen van de hele groep!