Als (hobby)fotografen streven we natuurlijk naar een zo perfect mogelijke foto. We doen er alles aan om het plaatje zo mooi mogelijk te schieten. Door de uiteenlopende instellingen op onze camera, de beschikbaarheid van kennis op het internet en een mooie omgeving creëren we de prachtigste beelden. Toch kan een bewerkingsprogramma perfect helpen om net even iets te veranderen aan een foto.

RAW
Eerst even een opmerking over RAW, voordat we je tips geven over bewerkingsprogramma’s. Je hebt er vast wel eens van gehoord, maar wat is het eigenlijk? Tijdens het fotograferen kun je in JPG/JPEG of in RAW bestandstypes fotograferen. Als je later niks meer wilt bewerken aan een foto, kun je het beste in JPG/JPEG bestandstype fotograferen. RAW is een aanduiding waarmee je later nog dingen als witbalans aan kunt passen. Dit bestandstype heeft als nadeel dat er wel wat meer gevraagd wordt van je geheugen. Eén van de belangrijkste opties in een bewerkingsprogramma is de bewerking van RAW-foto’s. Meer weten over RAW? Lees dan nog even dit blog.

Adobe (Let op: niet gratis!)
Het is goed om even te benoemen dat, ook als het neerkomt op fotobewerkingsprogramma’s, voor niets de zon op komt. De beste aanbieder van deze programma’s is wat ons betreft Adobe en is als enige in deze lijst niet gratis. Het kost wat, maar dan heb je ook wat, zullen we maar zeggen. Adobe heeft maar liefst drie bewerkingsprogramma’s genaamd: ‘Adobe Photoshop cc’, ‘Lightroom’ en ‘photoshop elements’. De meest uitgebreide versie is Adobe Photoshop cc. Als je alleen simpele bewerkingen wilt doen bij je foto’s, dan is dit misschien een te uitgebreid programma, waar je ook voor betaalt. Alles wat je voor mogelijk houdt kun je met dit programma realiseren. Heb je een foto gemaakt van iemand die je niet op de foto wilt? Met Adobe fotoshop je deze persoon gewoon weg. Op zich is het programma best gebruiksvriendelijk, maar je moet jezelf wel even de tijd gunnen om alle functies te ontdekken. Gelukkig is er op internet veel informatie te vinden en biedt Adobe genoeg ondersteuning via zelfstudies.

GIMP
Liever een gratis programma, met veel van dezelfde mogelijkheden als Adobe? Dan is GIMP het juiste alternatief. Dit programma biedt veel mogelijkheden die Adobe photoshop ook aanbiedt. Hierdoor is het bijna net zo nuttig als de betaalde fotobewerker. GIMP is er alleen in een Engelse variant, dus dit maakt het wat lastiger als je deze taal minder goed beheerst.

PIXLR
PIXLR is een iets hippere variant dan bovenstaande twee bewerkers. Het is enorm populair geworden en dat is niet voor niets. Het fijne aan dit programma is dat het erg overzichtelijk is. Weinig poespas, maar wel de essentiële bewerkingsopties. Je hoeft het programma niet te downloaden, maar het is wel belangrijk om Adobe Flash player op je computer te hebben. Deze heb je vaak al wel gedownload, maar anders is het programma gratis (in tegenstelling tot de andere Adobe programma’s 😉 ).

CEWE software
De beste fotobewerker is natuurlijk die van CEWE! Nee, hoor. Dat was een grapje: we moeten eerlijk bekennen dat wij geen fotobewerker zijn, maar een fotoverwerker! 😉 Hierdoor kun je in onze software de mooiste producten met je foto’s maken. CEWE biedt nog wat laatste bewerkingsopties in de software, zoals het zwart/wit maken van foto’s. Handig, voor als je alles bewerkt hebt met één van de bovenstaande apps, maar dat net vergeten bent. Daarnaast kun je natuurlijk op verschillende manieren de foto’s in één van de producten plaatsen.

Heb je zelf nog tips voor goede bewerkingsprogramma’s? Laat ze achter in de comments! Veel succes en plezier bij het bewerken van foto’s.