Ken je de zeven wereldwonderen? Je hebt er vast wel eens van gehoord, maar weet je ook welke plekken er allemaal toe behoren, of dat er meerdere soorten wereldwonderen zijn? Zo zijn er moderne, natuurlijke, maar ook middeleeuwse wereldwonderen! Waarschijnlijk de bekendste zeven, zijn de zeven klassieke of antieke wereldwonderen. Helaas zijn al deze gebouwen, op de piramide van Cheops na, zo goed als vernietigd. Omdat het wel zo leuk is om de wereldwonderen zelf te kunnen zien, laten we deze daarom buiten beschouwing. In een reeks van drie blogs nemen we je mee in een wonderbaarlijke reis over de wereld, zodat jij inspiratie krijgt voor unieke plekken die je kunt ontdekken met jouw camera! We bijten het spits af met de natuurlijke wonderen.

New7wonders of nature
Tot voor kort bestonden er eigenlijk nog geen natuurlijke wereldwonderen. In 2011 werd er door een speciale organisatie een selectie gemaakt uit 440 opzichzelfstaande natuurwonderen. Na een stemming werden de mooiste zeven uitgekozen. Deze selectie vind je hieronder.

  1. Het Amazoneregenwoud

Het Amazoneregenwoud is misschien wel het bekendste gebied uit dit lijstje. Nagenoeg iedereen heeft wel eens gehoord van het Amazoneregenwoud en dat is niet voor niks. Het gebied wordt ook wel Selva genoemd en is het grootste regenwoud op aarde, waarvan het grootste deel (ca. 60%) in Brazilië ligt. Het regenwoud is op de meeste plaatsen slecht toegankelijk. Toch zijn er veel excursies waar je (delen van) het regenwoud kunt bezoeken. Met dank aan de Amazonerivier is een groot deel ook bereikbaar met een boot. Bij het fotograferen van dit bijzondere gebied is het belangrijk dat je rekening houdt met de omstandigheden. Zo is het bijvoorbeeld niet handig om met veel apparatuur te slepen: een goede compactcamera biedt dan uitkomst. De Amazone onderscheidt zich van andere natuurgebieden door de grote biodiversiteit. Er zijn plekken en waarschijnlijk ook planten of dieren die nog niet door de mens zijn ontdekt.

  1. Ha longbaai

Ha longbaai is al meerdere keren het decor geweest van verschillende films, waaronder de legendarische Bond-films: “the man with the golden gun” en “tomorrow never dies”. Dit is niet voor niets. Het bijzondere landschap heeft maar liefst 1969 eilanden. Sommige eilanden reizen als wolkenkrabber op uit de oceaan. Veel van de eilanden zijn voorzien van een dichte begroeiing aan de top. Extra bijzonder zijn de vele grotten die zich bevinden in de kalkstenen eilanden. Alle eilanden zijn goed bereikbaar met een boot en je kunt ze dan ook prima vanuit een bootje fotograferen. Ook vanaf het vasteland zijn de eilanden goed te zien. Alhoewel veel eilanden goed te bereiken zijn per boot, zijn ze niet altijd toegankelijk als je er aan land wilt. Toch zijn er ook een paar die je kunt bezoeken. De eilanden zijn vaak vernoemd naar de vorm van het betreffende eiland. Zo werd een eiland die de vormen van een kip hebben, ooit ook vernoemd naar een kip. Alhoewel je mooie foto’s kunt maken vanuit een boot of vanaf het vasteland, kun je ook naar het ‘Bai Tho viewpoint’ gaan. Hiervoor moet je wel goed te been zijn, want om dit punt te bereiken moet je behoorlijk wat klimmen. Toch is het de tocht en inspanning wel waard: het uitzicht en de foto’s die je er kunt maken zijn fenomenaal!

  1. Iguacu

Bezoek je nummer 1 in deze lijst? Vergeet dan vooral niet om nog wat zuidelijker te gaan en naar de Iguacu watervallen en het bijbehorende nationale park af te reizen. Alhoewel het park nog net in Brazilië ligt, ben je hier al bijna in Argentinië. Vooral de watervallen maken dit park beroemd. Je hebt ze vast wel eens gezien op een afbeelding of op televisie. De watervallen zijn vanaf speciale uitkijkposten te fotograferen, maar er worden ook rondvaarten in speciale boten georganiseerd waarmee je het enorme natuurgeweld ook van dichtbij kunt bekijken (en gelukkig varen ze alleen aan de juiste zijde van de watervallen;) ). Zorg ervoor dat je een camera meeneemt die bestand is tegen wat water, of dat je een beschermhoes gebruikt.

  1. Jeju eiland

Bezoek je binnenkort de Olympische Winterspelen? Dan mag een bezoekje aan één van de mooiste eilanden ter wereld niet aan je reis ontbreken! Wat Jeju vooral bijzonder maakt is de cultuur, fauna en de speciale vormen van het eiland. Jeju is een vulkanisch eiland. Vooral de Hallasan vulkaan is zeer karakteristiek. Naast de Hallasan is de ‘sunrise peak’ een apart gebergte dat eveneens door een vulkaan is gevormd. De Hallasan is overigens de hoogste berg in heel Zuid-Korea en het uitzicht is er fenomenaal. Het is niet voor niets dat Jeju geliefd is als trouwreis bij pasgetrouwde stellen. Wat het eiland zo bijzonder maakt, is de uiteenlopende soorten natuur. Je vindt er hagelwitte stranden met een azuurblauwe zee, een enorm hoge bergtop van 1950 meter hoog, maar ook mooie bloemenvelden.

  1. Komodo eiland

Zegt de Komodovaraan je iets? Misschien heb je er wel eens van gehoord; het is namelijk de grootste hagedis ter wereld! Het beest kan tot wel drie meter lang worden en heeft zijn habitat maar al te goed uitgekozen. De leefomgeving van dit beest is namelijk prachtig om te zien. Het Komodo eiland ligt tussen de eilanden Oost- en West-Nusa Tenggara. Net als het Jeju eiland zijn de drie eilanden, die tot nationaal park Komodo behoren, van vulkanische oorsprong. Waarom juist dit gebied tot één van de mooiste natuurgebieden ter wereld behoort? Waarschijnlijk komt dit doordat de natuur hier vrijwel helemaal ongeschonden is. Er wonen maar 2.000 mensen op Komodo eiland en maar 4.000 in het hele Komodo gebied. Het roze strand op het eiland is erg bijzonder om te zien en is het resultaat van een mix van rood en wit zand. Onder water houdt de wonderbaarlijke natuur van het eiland niet op. Rond de drie eilanden van het nationale park ligt één van de mooiste duikgebieden in de wereld met kleurrijk koraal en de prachtigste vissen. Eigenlijk is duiken of snorkelen een absolute must om alles te zien van dit gebied. Bekijk daarom nog even dit blog over onderwaterfotografie als je dit gebied gaat bezoeken.

  1. St. Paul’s subterranean river national park

Het St. Pauls park is een park ten Noorden van de Filipijnse hoofdstad Puerto Princesa. Het park lijkt vanaf het water al heel mooi. Toch is veel van dit park niet zomaar te zien. Gek he?! Dat komt omdat het meest unieke verborgen ligt. De reden dat dit park op het lijstje van natuurlijke wereldwonderen staat is namelijk dat de ondergrondse rivieren zo bijzonder zijn. Om het park dus echt goed te bekijken, moet je met een boot via het water de grotten in. Speciale excursies brengen je over het water door een unieke onderwatergrot. Het zal je niet verbazen dat het in de grotten erg donker kan zijn. Het is een beetje alsof je in de nacht fotografeert. Vandaar dat je het beste nog even dit blog kunt bekijken over nachtfotografie, zodat je goede foto’s maakt.

  1. Tafelberg

We sluiten af met een bekende berg, genaamd de Tafelberg. Wie aan Kaapstad denkt, heeft vaak al wel de Tafelberg in gedachten. Deze 260 miljoen oude berg was er al ver voordat andere bekende bergen, zoals de Alpen of de Himalaya, ontstonden. Waar de naam vandaan komt is niet lastig te raden: de berg lijkt op een tafel. De berg zelf is al erg bijzonder, maar bezit ook nog eens een uitgebreide flora en fauna. Er zijn naar verluid wel 1460 verschillende bloemen en planten te vinden, maar het is ook de leefomgeving van verschillende diersoorten. In het echt is de berg natuurlijk het meest indrukwekkend, maar we begrijpen dat je dit natuurwonder ook graag vastlegt op de gevoelige plaat. Om de hoogte van de berg te benadrukken is het verstandig om gebruik te maken van perspectief. Dat doe je door iets op de voorgrond, zoals een dier, een plant of natuurlijk een medereiziger, mee te nemen op de foto. De Tafelberg is ook goed te fotograferen vanaf een andere berg genaamd ‘the Lion’s Head’.

Wie weet kom je wel eens op deze mooie plekken in de wereld. En is dat niet het geval, wees dan niet getreurd: de originele lijst van de zeven natuurlijke wereldwonderen bestond niet voor niets uit 440 wonderen. Als je niet op één van de bovenstaande plekken komt, blijft er nog steeds genoeg moois over om wel te bezoeken!