Tips & tricks voor compositie
Je ziet ze wel voorbijkomen op Facebook of op Instagram: van die foto’s waar je blik als het ware in gezogen wordt. Alles lijkt te kloppen. Er is zelfs een tv-programma voor in het leven geroepen: ‘Het Perfecte Plaatje’. Hoe creëer jij nou zelf het perfecte plaatje? Compositie kan hierin een heel krachtig wapen zijn. Wij geven je een aantal tips op het gebied van compositie zodat je zelf lekker los kan gaan met jouw eigen camera. 

De tips lijken op het eerste gezicht simpel en snel te leren, maar om ze in de praktijk goed toe te passen vergen ze wel veel geduld, tijd en moeite. Natuurlijk gaat het er uiteindelijk om dat je plezier hebt in het fotograferen en dat je er je eigen stijl en weg in vindt.

Tip #1 Maak gebruik van natuurlijke lijnen
Lijnen kunnen een bepaalde sfeer aan de foto geven en zorgen ervoor dat jouw foto meteen de aandacht trekt. Deze lijnen kunnen ook functioneren als een soort leidraad. Je oog wordt dan aan de hand van de lijnen door de foto geleid. Natuurlijke lijnen kunnen ook voor rust in de foto zorgen of een bepaalde beweging of kracht overbrengen. Over het algemeen geven horizontale lijnen rust en stabiliteit aan een foto en zullen verticale lijnen eerder kracht, groei en dominantie aan een foto toevoegen. Een diagonale lijn kan een bepaalde diepte aan een foto meegeven of je blik een bepaalde richting op sturen.

Tip #2 Maak gebruik van ramen en deuren
Ramen en deuren zijn de meest alledaagse voorwerpen, maar ze kunnen je foto ineens heel interessant maken. Maak slim gebruik van deze ‘natuurlijke frames’ door bijvoorbeeld iemand te fotograferen door een half beslagen ruit of fotografeer de mensen in een trein. Je foto kan hierdoor een stukje mysterie aan je foto toevoegen of juist structuur. Het is maar net welke insteek je zelf in gedachten hebt.

Tip #3 Ga voor symmetrie
Net zoals symmetrie tot een van de zeven schoonheden bij een mens behoort is het bij fotografie ook een truc om een foto interessanter te maken. Dit heeft alles te maken met esthetiek. Het oog wil immers ook wat. Plaats het onderwerp van je foto precies in het midden zodat het plaatje voor het oog fijn is om naar te kijken.

Tip #4 Ontdek patronen
In onze drukke chaotische wereld vind je in de natuur, maar ook in menselijke elementen veel rust, ritme en patronen. Deze factoren doen het erg goed in een foto. Met name patronen zijn een lust voor het oog. Zoek bijvoorbeeld in een stad een omgeving op met dezelfde huisjes of een straat met dezelfde paaltjes en creëer zo rust en ritme in je foto. Maar ook in de natuur kun je je hart ophalen wat betreft patronen. Denk aan de bladeren in de herfst of de bomen langs een bospad. Wat een foto ook spannend kan maken is juist het doorbreken van een patroon. Je oog wordt onmiddellijk getrokken naar hetgeen wat ‘niet klopt’ in de foto. Denk hier bijvoorbeeld aan een rij soldaten in de houding waarvan er net eentje iets anders doet. Of een meer alledaags voorbeeld: een straat met allemaal keurige nette huizen met verzorgde tuintjes, waar er eentje tussenuit springt met een verwilderde tuin en verwaarloosde gevel.

Tip #5 Zoek het contrast op
Maak slim gebruik van contrast. Ga op zoek naar het contrast tussen het onderwerp van je foto en de achtergrond. Wanneer je in je foto veel contrast ziet tussen het onderwerp en de achtergrond springt je onderwerp er echt uit en valt je oog gelijk op het onderwerp van de foto. Naast contrast in kleur kan je foto ook interessant worden door te spelen met contrast in het onderwerp van je foto. Bijvoorbeeld het contrast arm of rijk, het contrast knap of lelijk of zoals hieronder natuur en stad.

Ga erop uit en speel met compositie! Veel fotografieplezier!