Op 21 december is het zover: het is dan de kortste dag van 2017. Dit betekent dat we die dag het minste zonlicht hebben. Rond deze tijd is het vaak ook erg koud, omdat de zon maar weinig kans heeft om ons even lekker wat op te warmen. Toch valt het bij ons nog allemaal wel mee; aan de Noordkaap in Noorwegen komt op de kortste dag de zon helemaal niet tevoorschijn! Alhoewel goed licht bij het fotograferen prettig is, kun je ook uitstekend foto’s maken in de nacht. Omdat rond deze dagen het zonlicht iets beperkter is, vind je hieronder handige tips die je kunt toepassen bij nachtfotografie!

Gebruik sluitertijd en zorg voor stabiliteit
Sluitertijd is een handige instelling om langer het beeld op je lens op te vangen; de sluiter is langer open waardoor er meer beeld en daarmee licht op de camera valt. Het kan best lastig zijn om de camera gedurende deze tijd goed stabiel te houden. Hiervoor is  een statief een goede oplossing. Door gebruik te maken van een stabiel statief, heb je minder de neiging om de camera te bewegen tijdens het maken van de foto. Als de camera alsnog teveel beweegt, bijvoorbeeld bij het indrukken van de knop, dan kun je gebruikmaken van een afstandsbediening of een draadontspanner. Heb je deze niet? Dan kan een zelfontspanner ook uitkomst bieden. Als je geen statief meeneemt, kun je ook creatief met je omgeving omgaan door de camera op een andere stabiele ondergrond te plaatsen. Misschien heb je wel eens een foto zoals hieronder gezien. De strepen op de foto, gecreëerd door autolichten die zich verplaatsen, is een typisch voorbeeld van fotograferen met een lange sluitertijd. Lees hier meer over sluitertijd.

Witbalans maakt het helder
Op zich is een warme kleur op de foto niet heel erg. Het zorgt voor een sfeertje op de foto. Wat je niet wilt, is dat de foto te geel aan doet. Toch heb je dit vrij snel als je bijvoorbeeld een oud gebouw in de nacht fotografeert. Deze gebouwen worden vaak verlicht met lampen. De lampen kunnen het gebouw op de foto minder mooi doen lijken. Met witbalans zorg je dat de kleur van het gebouw wordt gecorrigeerd en dat het gebouw er bijna net zo uitziet als overdag. Varieer een beetje met de witbalans om een goed resultaat te krijgen. Het moet namelijk ook weer niet een te fletse foto worden. Lees hier meer over witbalans.

Groot diafragma, betekent meer licht
Een diafragma kun je vergelijken met de pupillen van je ogen. Doordat de pupillen groter worden als het donker wordt, neem je meer licht waar en zie je beter in het donker. Je merkt het vaak wel als je van een hele donkere naar een lichte ruimte gaat of andersom. Het duurt even voordat je ogen zich aan de lichtomstandigheden hebben aangepast. Met hetzelfde principe werkt ook het diafragma van de lens op je camera. Met het vergroten van de diafragma valt er meer licht naar binnen. Hierdoor ben je in staat om lichtere foto’s te maken in de nacht. Het is een beetje verwarrend want het diafragmagetal wordt groter naarmate je de opening van je lens kleiner maakt. Wil je meer lezen over het gebruiken van diafragma? Lees dan dit handige blog.

ISO helpt je verder
ISO is een onderschatte mogelijkheid bij het fotograferen van de nacht. ISO geeft de filmgevoeligheid van de camera aan. De filmgevoeligheid wordt aangegeven door de ISO-waarde. De hoogte van het getal geeft aan hoeveel licht er op de camera moet vallen om de zwakste weergave van licht op de camera vast te leggen. Dit hoef je niet allemaal te onthouden, als je maar wel onthoudt dat wanneer je het ISO-getal hoger zet er meer licht op de foto komt! De ISO-waarde kan je helpen bij bijvoorbeeld het fotograferen van een mooie stad of een sterrenhemel in het donker. Alhoewel ISO je wel verder kan helpen als je bijvoorbeeld geen statief bij je hebt, zorgt een hogere ISO-waarde wel voor wat meer ruis op de foto. Probeer daarom eerst met andere instellingen het licht te vergroten en daarna pas met ISO. Ondanks de nadelen is het namelijk wel een handige tool die je verder kan helpen. Lees hier meer over ISO-waarde.

Wordt het je nu allemaal toch iets te donker deze winter? Niet getreurd, want vanaf 21 december is het precies nog maar zes maanden wachten tot we bij de langste dag van 2018 zijn. Succes met het fotograferen van de nacht!